Maak je eigen huisaltaar

Een eigen stilteplek in huis

tips gelukkig leven, bewust levenTevreden zit ik op mijn meditatiekussen te turen naar vijf roze rozen die fier staan te geuren in een koperen bruidsbeker. Daarnaast liggen enkele stenen die ik heb verzameld op diverse vakanties. Een kralensnoer, kaarsen en een wierookhouder complementeren het geheel. Ziehier mijn salontafel. Tenminste, ik noemde het altijd mijn salontafel. Maar kopjes thee of koffie komen er nooit op te staan. Dus eigenlijk is het gaandeweg omgevormd tot iets anders. 

Ineens constateer ik dat dit koperen dienblad getransformeerd is tot mijn persoonlijke huisaltaar. Het begon allemaal met drie kaarsen en een wierookhouder. Al snel nestelde ik me voor het tafeltje neer, stak de kaarsen en een wierookstokje aan, en ging daar mediteren. Niet lang daarna kreeg een sneeuwwitte veer, die roerloos op me leek te wachten in mijn favoriete park, een ereplekje op de tafel.

En zo passeerden allerlei objecten de revue. Soms lag er een prachtig boek op, gekregen van een dierbare vriendin. Dan weer een beeldje van Ganesha, een cadeau van mijn moeder. En deze week staan er dus roze rozen op, plus een pikzwarte veer die ik schuin bovenop de witte heb gelegd, alsof ik behoefte had om daarmee yin en yang compleet te maken.


Steeds blijer word ik als ik naar mijn huisaltaar kijk.
Alsof het een uitdrukking is van mijn ziel. Het mooie is dat de verzameling altijd veranderlijk is. Daardoor past het ook steeds weer bij mijn gevoel van dat moment. Steeds weer creëer ik op die manier een nieuw kunstwerk. Op andere momenten gebeurt het vanzelf – als bijvoorbeeld de rozenblaadjes op de mala zijn gedwarreld en daar een prachtig stilleven vertegenwoordigen.

Enige minpuntje is alleen nog dat ik soms zo verrukt kan zijn van al die mooie voorwerpen bij elkaar, dat ik pardoes vergeet te mediteren. Toch maar weer die dromerige ogen dichtdoen voortaan…

Ps. Meer lezen over huisaltaren? Elisabeth Koops schreef enkele jaren geleden de scriptie ‘De traditie en ontwikkeling van het hedendaagse huisaltaar in Nederland’. Op haar site kun je er meer over lezen.

 

Een gedachte over “Maak je eigen huisaltaar

  1. Pingback: 5 tips om de wintermaanden vrolijk door te komen | Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 − vijf =