Je tenen zeggen alles over jezelf

tips gelukkig mindful bewust leven vanuit hart bliss In Azië en Engeland wordt het al met veel enthousiasme ontvangen en zelfs gebruikt door psychologen en in het onderwijs: tenenlezen. Aan je tenen kun je namelijk jouw hele karakter aflezen inclusief kwaliteiten, valkuilen en de manier waarop jij met emoties omgaat. Ik interviewde tenenlezeres Helmy van Walsem over de methode en natuurlijk trok ik ook mijn schoenen en sokken uit voor een analyse. Ik kan je vertellen: ze zei alleen maar rake dingen! Waar een psycholoog urenlange praatsessies voor nodig heeft, kan een tenenlezer in 1 oogopslag zien. Confronterend, maar heel handig. 

***

Nadat Helmy ruim twaalf jaar bij de spoorwegen had gewerkt – van lokettist tot sales-coördinator – was het tijd voor een nieuwe richting in haar leven. Ze stelde een aantal eisen aan haar nieuwe baan. Ze wilde een directe bijdrage leveren aan het welzijn van mensen, plus ze wilde graag taboedoorbrekend werken.

Nou, dat taboedoorbrekende bleek ze uiteindelijk te hebben gevonden. Ze begon aan de opleiding voetreflexologie en maakte daar kennis met het fenomeen tenenlezen. Langzaamaan kwam ze erachter dat heel veel mensen het eng vinden als iemand anders hun voeten aanraakt. Mensen vinden hun voeten lelijk, vies of raar.

Waar komt die angst voor voeten vandaan denk je?

Helmy: “Ik denk dat mensen onbewust wel weten dat je gedrag en karakter weerspiegelt wordt in je voeten. Als je in de bijbel kijkt, zie je ook al plaatjes van de voetwassing. Het was ooit iets bijzonders, dus er zit een eeuwenoude wijsheid achter.

Voeten zijn iets heel intiems. Ze staan het verst van je hoofd af, waardoor het tips gelukkig mindful bewust leven gezond misschien afstandelijk lijkt als je iemand jouw voeten laat masseren. Het tegendeel is waar. Er kunnen juist veel emoties loskomen, mensen voelen daar direct iets bij. Sommige personen trekken nog makkelijker al hun kleding uit voor een volledige lichaamsmassage, dan dat ze hun voeten laten aanraken! Voor een analyse hoef ik de voeten trouwens niet per se aan te raken. Ik kan er ook gewoon naar kijken.”

Wat kun je allemaal aflezen aan iemands tenen?

Helmy: “Heel erg veel. Je tenen hebben een bepaalde basisvorm waarmee je geboren bent. Dat is jouw basiskarakter, bijvoorbeeld of je van nature introvert of extravert bent. Dit zal nooit veranderen.

Wel kan de stand van de teen veranderen, dat laat zien welk gedrag je aangeleerd hebt. Misschien ben je van nature bedachtzaam, maar heb je in de loop van je leven geleerd om sneller te reageren. In de aanhechting van je tenen zit er dan ruimte, maar de topjes van de tenen raken elkaar. Zo kunnen tenen op allerlei manieren veranderen. Ze kunnen krom of scheef groeien, volledig draaien, zichzelf verstoppen, of weer mooi recht groeien. Het laat allemaal zien hoe jij op dit moment in je leven staat. Wat probeer je te verstoppen? Op welke vlakken ben je goed geaard? Hoe reageer je onder druk?”

tips gelukkig mindful bewust leven gezond

Helmy: “De tenen van mijn vriend werden ook direct geanalyseerd!”

Hoe zit het met je eigen tenen?

“Ik ben geboren met een teen die  verstopt was. Mijn derde teen van mijn rechtervoet zat helemaal weggedoken onder de tweede. Deze derde teen weerspiegelt daadkracht en boosheid. Blijkbaar heb ik voor mijn geboorte al bedacht dat ik die boosheid niet zou laten zien. Ik heb ook altijd heel veel moeite gehad met het uiten daarvan. Dat heb ik echt moeten leren. Inmiddels komt de teen er steeds meer onderuit. Zo kun je jouw innerlijke processen terugzien in je tenen.”

Je tenen passen zich vanzelf aan?

“Ja, vaak gaat daar wel een lange interne weg aan vooraf. Je lichaam volgt als laatst. Maar als je intensief aan jezelf werkt, kan het snel gaan. Een vrouw had bijvoorbeeld haar hele leven last van kromme tenen. Haar kinderen noemden het cashewnoten-tenen. Zij was iemand die zich continue aanpaste. Mensen met kromme tenen zijn heel gevoelig voor anderen, ze kunnen zichzelf letterlijk niet goed neerzetten. Met behulp van therapie en voetreflexologie stonden haar tenen binnen drie maanden weer recht. Ze was inmiddels gescheiden en nam weer controle over haar eigen leven, in plaats van zichzelf voortdurend aan te passen.”

Kunnen je tenen ook gaan groeien?  

“Nee ze groeien niet meer. Wel kunnen ze rechter gaan staan, waardoor ze langer lijken. Bij deze vrouw scheelde het een hele schoenmaat.”

Wat zijn voor jou de mooiste tenen?

“Rechte tenen waarbij niks verstopt wordt, die goed geaard stevig op de grond staan en waarbij de nagels mooi in verhouding met de tenen zijn. Dit zijn mensen die dichtbij zichzelf blijven, lekker in het hier en nu zitten, doen waar ze zin in hebben en niet beïnvloed worden door de buitenwereld.”

Heb je nog een leuke tip hoe je iemands tenen kan lezen?

“Kijk eens of er ruimte tussen de tenen zit. Dit zegt iets over hoe iemand communiceert. Als er in de aanhechting ruimte tussen zit, is het van nature een bedachtzaam en analytisch persoon. Als de tenen strak tegen elkaar staan, is het juist iemand die primair reageert, met het hart op de tong.

tips psychologie zelfinzicht bewust gelukkig mindful leven bliss leven vanuit hart

Welke teen valt bij jou het meeste op? Hier zit jouw kwaliteit.

 

Het is ook leuk om te kijken welke teen het meeste opvalt. Het is vaak 1 teen die er gelijk uitspringt, bijvoorbeeld omdat deze wat dikker is, meer aanwezig of langer. Daar zit jouw kwaliteit.”

 

 

En de tenen van jouw vriend? Zijn die ook aan een analyse onderworpen?

(Helmy begint hard te lachen). “Jazeker! Dit heb ik direct gedaan. We hebben elkaar ontmoet op Oerol. Toen hij stomdronken in coma lag, heb ik samen met zijn vrienden zijn sokken en schoenen uitgetrokken. Zo kon ik direct zien welk karakter hij had en waar onze worstelingen zouden gaan zitten. Hij kan bijvoorbeeld heel erg twijfelen en daar kan ik moe van worden. Daar heb ik hem zeker niet op afgewezen. Het is vooral heel handig als je al direct weet waar je het samen moeilijk mee kan krijgen.”

Wat vind je het leukste aan je beroep?

“Als ik een analyse heb gemaakt, gaan mensen anders naar hun voeten en naar zichzelf kijken. Dat wat niet zichtbaar is, kan ik zichtbaar maken. Zo wil ik mensen letterlijk op weg helpen.”

Mijn eigen tenen onder de loep 

Tenslotte ben ik natuurlijk uitermate nieuwsgierig geworden wat er in mijn eigen tenen te lezen is. Ik trek mijn schoenen en sokken uit en plaats mijn voeten voor haar neer. Bij de eerste zin die ze uitspreekt, schiet ik direct in de lach. “Je bent heel enthousiast over veel dingen en daardoor kan het soms wat chaotisch worden.” Bingo!

Als ze haar analyse voortzet, raak ik steeds verbaasder. Feilloos weet ze me te vertellen hoe ik reageer onder druk, welk gedrag ik aangeleerd heb en wat mijn valkuilen zijn.

Zo ziet ze bijvoorbeeld dat de tweede teen van mijn rechtervoet wat zweeft, niet helemaal geaard is. Helmy: “Dat zijn je wensen en verlangens. Je kunt nog niet goed concreet maken wat je precies wilt. Dit blijft nog wat in de lucht hangen. Het is leuk om te kijken of die gaat zakken. Wel zit de teen tegen de actie-teen aan (derde van rechts). Dus als je een beslissing maakt, kun je dit heel snel omzetten naar actie.”

Ook kan ze zien dat ik van nature wat gereserveerd ben, dat ik een behoefte heb aan overzicht en controle, dat ik de puntjes op de i zet, de neiging heb me sterker voor te doen en dat ik geleerd heb sneller te communiceren over mijn gevoelens. Mijn linkervoet staat helemaal plat op de grond en is goed geaard. Dit is mijn gevoelskant en laat zien dat ik goed in contact sta met mezelf.

De teen die er bij mij uitspringt is de vierde van links: liefde en passie. Helmy: “Hier zit veel energie in. Je bent heel liefdevol, hebt veel liefde te geven. Er zit ook een richeltje in, dat betekent dat je hier heel nadrukkelijk in bent. Je hebt een grote passie voor de dingen die je doet, zoals het bereiden van eten. En je kunt een intens gevoel hebben voor de schoonheid van het leven.”

Tevreden neem ik even later afscheid van Helmy. Wat een geweldige methode om meer zelfinzicht te krijgen! Vooral het feit dat je letterlijk kunt zien welke processen jij op dit moment doormaakt, vind ik echt een eye-opener. Je hoeft alleen maar een blik op je tenen te werpen, om te kijken waar je staat. Maar ook in relaties of vriendschappen is het een handig hulpmiddel. Zo kun je snel meer begrip krijgen voor het gedrag van de ander.

De volgende dag kijk ik vol enthousiasme naar de tenen van een goede vriendin, maar moet teleurgesteld constateren dat ik het tenenlezen nog niet kan. Ik denk dat ik binnenkort maar ’s een workshop ga volgen.

Ook je tenen laten lezen?

Hier vind je een lijst met erkende tenenlezers. Of kijk eens op de site van Helmy. Ze is tips gelukkig gezond mindful leven vanuit hart ook in te zetten op verjaardagsfeestjes of teambuildingsdagen. Je kunt trouwens ook babyteentjes laten lezen! Of een foto opsturen, om op deze manier je tenen te laten analyseren. Helmy vraagt 65 euro per uur, waarbij je zelf kunt bepalen hoe je dit uur invult. Een afsluiting met een heerlijke voetmassage is bijvoorbeeld ook mogelijk. Ze geeft ook teenanalyses op het dansfeest Nataraj in Utrecht. Komende zaterdag 27 april is de volgende editie.

Tenenlezen wordt steeds populairder!

In het vakblad voor voetverzorgers Podopost van maart 2013 is te lezen dat het tenenlezen steeds populairder wordt. Het analyseren van tenen werd tot nu toe vooral toegepast door voetverzorgers en voetreflexologen. Maar inmiddels wordt het ook gebruikt door psychologen, verpleegkundigen, artsen en hulpverleners die bijvoorbeeld werken met moeilijk opvoedbare kinderen, met autistische mensen of kinderen met leerproblemen. Door het bestuderen van de tenen kun je namelijk vroegtijdig talenten en mogelijkheden bij kinderen ontdekken. Dit kan bijvoorbeeld ook handig zijn bij de beroepskeuze.

Bedacht door de Somogyi’s 

gelukkig mindful gezond bewust leven tips leven vanuit je hart Het Nederlandse stel Imre en Margriet Somogyi (juist ja, de ouders van soapster Ferri), hebben het tenenlezen in het begin van de jaren zeventig uitgevonden. Jarenlang deden zij uitgebreide studies onder duizenden mensen. Zo ontdekten ze dat de stand en de vorm van tenen en teennagels veel vertellen over iemands karakter en hoe op prikkels van de buitenwereld wordt gereageerd.

Ze hebben er een aantal boeken over geschreven, waaronder het boekje Babyteentjes lezen. In de boeken komen ook allerlei gezondheidsaspecten aan bod. Wat gebeurt er met je tenen als je reuma krijgt en wat is het effect van medicamenten op tenen? Op Youtube is een leuk filmpje te zien waarbij Imre Somogyi de tenen leest van Cliff Richard. (start vanaf: 1:20 minuten).

Een gedachte over “Je tenen zeggen alles over jezelf

  1. Pingback: Interview met Be Blissed | Tijd voor je voeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een + 7 =