Je hart volgen? Zo doe ik dat

je hart volgen, leven vanuit je hart

“Ik herken je haast niet meer terug!,” zei een vriendin vorige week nadat ik haar een verhaal had verteld. Ik had die week iets gedaan wat ik enkele jaren geleden nooit voor mogelijk had gehouden. 

Het begon die ochtend op de sportschool waar ik yoga volg. De docente kwam niet opdagen. En er was geen andere docent beschikbaar om de les over te nemen. Maarja, we zaten daar wel met een groepje gewillige leerlingen. Popelend om de ochtend te beginnen met wat zonnegroeten.

“Tja, eeh… ga maar wat voor jullie zelf doen,” adviseerde de eigenaar.

Ik dacht terug aan mijn vakantie in Bali. Hoe ik samen yoga deed met een vriendin. We gaven elkaar instructies en motiveerden elkaar tot nieuwe houdingen.

Mijn hart begon steeds luider te bonzen vanwege het idee dat in me opborrelde.

“Ik kan de les wel geven!” hoorde ik mezelf ineens zeggen. Niet iedereen hoorde het. Sommigen rolden hun yogamatjes al op.

Iets harder dan maar.

“Ik wil de les wel verzorgen!” riep ik nu iets harder.

Mensen draaiden hun hoofd om. “Ja eeh… ik wil ook een yoga-opleiding gaan doen, dus het lijkt me wel een goede oefening.”

De leerlingen leken tevreden dat er een yoga-les zou komen en keken me glimlachend aan. Dus daar ging ik. Met bonzend hart legde ik mijn matje vooraan in de zaal. “We beginnen met een meditatie,” zei ik, voornamelijk om mezelf wat rustiger te krijgen.

Daarna volgde in rap tempo de zonnegroet, de krijger, de boomhouding, de kaars, de ploeg en eigenlijk alle yoga-houdingen die ik me kon herinneren.

Je hart volgen

Zonder enige voorbereiding mezelf opwerpen om een yoga-les te geven, terwijl ik daar nog geen opleiding voor gedaan heb…  Daar was mijn vriendin dus zo verbaasd over. En ikzelf ook.

Jaren geleden had ik daar nooit het zelfvertrouwen voor gehad. Dan was er misschien wel ergens een stemmetje in mijn hoofd geweest dat had gezegd: “kun jij het niet doen?!” Maar dat liefdevolle stemmetje had ik snel weggedrukt. En dan had ik dagen daarna nog lopen fantaseren hoe cool het zou zijn geweest als ik het wél had gedaan.

Nu probeer ik anders te leven. Steeds meer luister ik naar dat zachte stemmetje dat me een bepaalde richting uit stuurt. En steeds meer volg ik die wijze raad op. Hoe eng, spannend of vreemd dit advies soms ook mag lijken.

Ik krijg mijn innerlijke criticus steeds meer onder controle en laat dit kritische stemmetje (“Dat kun jij toch nooit!!”) steeds meer de ondertoon voeren.

Vanaf nu is het tijd voor de liefdevolle stem. De stem die mij spannende dingen laat doen. De stem die mij aanspoort om een yoga-les te verzorgen, als de omstandigheden daarom vragen. De stem die mij dingen laat doen waar ik innerlijk van groei.

De stem die mij als een rivier door het leven laat stromen. Altijd op weg naar de volgende levensles. Met het basisvertrouwen dat dat de juiste weg is.

De weg van mijn hart.

***

Ps. Er zijn nog een paar plekjes vrij voor de workshop ‘De stem van je hart’ die ik samen met mijn moeder verzorg op zondag 28 september in Heerlen. (Mijn moeder is een ervaren yoga-docente). In deze workshop leer je door middel van yoga en intuïtieve schrijfopdrachten om meer naar je hart en intuïtie te luisteren. Lijkt me heel leuk als je ook komt!! Kijk hier voor meer informatie.

(Illustratie gemaakt door: Fleur van Rijn. Tags: Je hart volgen, leven vanuit je hart).  

2 gedachten over “Je hart volgen? Zo doe ik dat

  1. wat een boeiend verhaal en zo sprankelend
    De stem die mij als een rivier door het leven laat stromen – wauw wat een mooie zin. dankje

  2. Ik ken je niet, maar volg sinds kort je site…..Mooi verhaal en voor mij heel herkenbaar! Ook ik had geen zelfvertrouwen, maar door te mediteren en inderdaad gewoon je hart volgen, krijg je meer zelfvertrouwen en kom je steeds beter in je vel te zitten!

    Groetjes Monique,
    team Indachtig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negen − 8 =