Hoe weet je of jij op het juiste pad zit?

hart volgen

Vraag jij jezelf wel eens af of jij nog op het juiste pad zit?

Die keren bijvoorbeeld dat je leven ineens een chaos is. Of die week waarin jij niet lekker in je vel zit. Of dat moment dat jij moedeloos op de bank ploft en denkt: ‘Shit… dit werkt niet meer. Ik moet écht een andere kant uitslaan met mijn leven…’

Denk je dat je van jouw pad bent afgeraakt op zo’n moment? 

Guess again.

Het hoort er allemaal bij.

De chaos.

Het even niet meer weten.

De twijfels.

Het hoort er allemaal bij!

Het pad van jouw hart gaat niet in een rechte lijn naar boven toe.

Nooit.

Weet je waarom? Jouw hart wilt graag experimenteren. Erváren. Vóelen.

Even dit uitproberen.

Even dat uitproberen.

Soms vind je iets fijn. Soms niet.

Oja, dit werkt niet voor mij,’ denk je. Dit huis. Deze relatie. Deze baan. (Of waar je ook in beland bent).

‘Dit werkt niet. Dús ik ga iets anders voor mezelf creëeren’.

Je hart volgen? Bekijk het zo:

Beschouw jezelf als een levenskunstenaar.

Je voegt telkens een nieuwe kleur toe aan jouw doek. Soms een klein toefje verf. Soms een enorme kwak. En soms vind je een bepaalde kleur niet meer zo mooi en meng je hem met een andere.

En hé, ineens heb je een geweldige kleur blauw! Die had je niet zien aankomen…

Zo werkt het ook met je leven. Soms zijn er hele kleine verschuivingen nodig om je weer volledig vrij en blij te voelen. Een nieuw project op je werk bijvoorbeeld. Of een nieuwe passie waarin jij jezelf helemaal verliest. Of je voegt een kleine nieuwe gewoonte toe aan je leven, zoals een ochtendritueel.

En andere keren moet er een flinke verschuiving plaatsvinden. Een nieuw huis, een nieuwe relatie, een nieuwe baan. Een nieuwe gezinssituatie. Of een héle grote droom waar je eindelijk aan gaat beginnen… 

Maar jij bent de kunstenaar.

Jij hebt de kwast in je handen.

Jij bepaalt hoe jouw kunstwerk eruit gaat zien. Hoe spendeer jij jouw tijd? Kies je voor angst of voor liefde? Benader je mensen met een glimlach of met een nors gezicht? Blijf je hangen in cynische gedachtes, of ga je op zoek naar jouw vreugde?

Want onthoud:

Je bent niet van je pad afgeraakt als je jouw vreugde of vrijheid even niet meer voelt.

Je bent wél van je pad afgeraakt als je niet meer op zoek gaat naar jouw vreugde en vrijheid.

Hele fijne (paas)maandag!

Liefs,

Lieke

Ps. Had je mijn video van vorige week al gezien? Hoe je meer Joie de Vivre en vreugde in je leven krijgt.

 

 

 

10 gedachten over “Hoe weet je of jij op het juiste pad zit?

 1. Dit artikel is precies wat ik nodig had! En toch weet ik het nog niet helemaal haha. Soms denk ik op het werk weleens ‘is dit het nou’? ‘Moet ik dit werk de rest van mijn leven doen?’ Maar er zijn ook weer andere dagen waarin ik het werk erg leuk vind. Is dit dan zo’n kwestie van ‘het hoort er allemaal bij’ of ben ik juist toe aan een andere stap? Ik ben inmiddels 5 jaar secretaresse en sinds 3 maanden directiesecretaresse. Soms lijkt het me ook erg leuk om voor mezelf te beginnen maar dan komt de hamvraag ‘waarin dan’? En dan vliegen de twijfels weer op mijn oren :).. Heb jij misschien tips?

  • Ja, die vraag: ‘Is dit het nou’ is heel herkenbaar voor veel mensen! Het leven is zo rijk, zo veelomvattend, zo boordevol mysteries en jij wilt dat volop ervaren. Dus het gevoel wil jou iets zeggen. Dat stemmetje heeft jou iets te vertellen. En dat hoeft niet direct te beteken dat je ontslag moet nemen. Maar het nodigt je wel uit om ook je andere mogelijkheden te verkennen.
   Heb je mijn gratis videotraining al gevolgd? Daar leg ik uit hoe schrijven jou kan helpen. Zo komen steeds meer verborgen wensen en verlangens naar boven drijven. En dan stapje voor stapje… wordt het steeds duidelijker welke volgende stappen jij mag zetten. Succes!
   Liefs,
   Lieke

 2. Wauw, die had ik even nodig. Even een inzicht dat ik diep vanbinnen weet maar soms even moeilijk is ten volste te voelen. En door het lezen van je woorden kon ik het wel weer voelen. En dat is mooi! Ik lees op je site heel veel mooie, inspirerende woorden. Dankjewel!

 3. Hallo Lieke,
  Even zeggen dat ik je site zo leuk vind om te lezen. Je eerlijk- en openheid over je eigen weg en de bijbehorende gevoelens vind ik vooral mooi en helpt me ook naar mezelf te kijken. Dank je wel daarvoor !
  Hartelijke groet Gea

  • Leuk Gea! Dankjewel. Ja, die eerlijkheid heb ik wel vaker gesprekken over met mijn moeder. Die vind dat ik té open en eerlijk ben, haha. Ik ben inderdaad zo eerlijk omdat ik weet dat ik andere mensen hiermee weer vooruit help. Herkenning is gewoon heel erg fijn.
   Dus fijn dat je me hebt gevonden online :).
   Groetjes,

 4. Hee lmooi weer Lieke. Inderdaad een nors gezicht of een gezicht met een glimlach doet zoveel. Je laatste zin raakt me, als je niet meer op zoek gaat naar je eigen vreugde gaat het niet goed met je, wanneer dit komt door een haperende gezondheid is het best moeilijk daar een weg in te vinden, een totaal andere weg dan je uit gestippeld had..

  • Dankjewel Catharina! Ja, het blijft zo belangrijk: op zoek gaan naar je eigen vreugde. We verzanden zo snel in onze dagelijkse beslommeringen. Dan denken we vaak: ‘Daar heb ik helemaal geen tijd voor.’ Terwijl de rest juist zoveel sneller en fijner verloopt, als je óók die momenten puur voor jezelf neemt. Dat merk ik zelf ook keer-op-keer weer.
   Een haperende gezondheid kan zeker voelen als een belemmering op weg naar jouw dromen toe. Dan moeten bepaalde plannen ineens gewijzigd worden… Zo frustrerend kan dat zijn!
   Vergeet niet dat ons lichaam oneindig wijs is. Het geeft ons allerlei boodschappen door (Zoals: vastzittende schouders die erop kunnen wijzen dat je veel te veel gewicht op je neemt). Blijf dus goed luisteren naar de boodschappen van jouw lichaam. Schrijf er eens over:
   – Waar ervaar ik pijn/spanning?
   – Hoe voelt het precies aan?
   – Doet de pijn me ergens aan denken?
   – Wat heeft deze pijn/spanning mij te vertellen?
   Je kunt zelfs met een bepaald lichaamsdeel in gesprek gaan om te kijken hoe je verlichting aan kunt brengen,

   Liefs!

   • Je hebt gelijk, goed luisteren naar je lichaam, ik doe dat pas sinds een paar jaar en vindt het nog steeds heel moeilijk om er eerlijk naar te luisteren, en te leven, in het dagelijks leven met al zijn verplichtingen. Dankjewel voor je advies, helpt me weer!

 5. Wat een mooi stukje weer met zo’n goede reminder aan het einde. Heel essentieel net als de boodschap uit je video van laatst. Moedeloosheid kan zo makkelijk zijn intrede doen, het blijft belangrijk om steeds weer herinnerd te worden aan deze boodschappen. Gelukkig hebben we jou daarvoor:-) Dankjewel!
  Warme groet,
  Alice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

acht + twaalf =