De geheime krachten van jouw intuïtie

intuïtie ontwikkelen

Soms denken we: mijn intuïtie heeft mij in de steek gelaten. Maar meestal is het andersom. Jij hebt jouw intuïtie in de steek gelaten. Maar hoe meer je oefent, hoe duidelijker jouw innerlijke stem gaat worden… En dan ontdek je ook de verborgen krachten van jouw intuïtie. Ik maakte mezelf bijvoorbeeld beter door mijn intuïtie. Ik vond mijn grote liefde. En nog veel meer. Lees maar mee. 

Intuïtie wordt vaak weggedrukt door je hoofd

Duizenden jaren geleden was het luisteren naar je intuïtie veel gebruikelijker dan nu. Inmiddels is onze maatschappij zo gericht op ons hoofd, op de ratio. De intuïtie wordt vaak weggedrukt. Terwijl daar zoveel wijsheid schuilt.

In niet-westerse landen is de intuïtie vaak sterker ontwikkeld, omdat mensen daar meer in verbinding staan met zichzelf en met de natuur. Ik kan me nog een verhaal herinneren van een vriendin uit mijn studententijd die op zoek ging naar haar biologische ouders in Indonesië. Ze had haar ouders ruim twintig jaar niet gezien. En van tevoren kon ze ook geen contact opnemen om te zeggen dat ze eraan kwam.

Toen ze arriveerde zat haar biologische moeder al buiten te wachten. Die keek haar aan en zei: ‘ik wist al dat je zou komen vandaag.’

Ze had het aangevoeld.

En zo kan jouw intuïtie nog véél meer dingen aanvoelen.

Genees jezelf van een ziekte met hulp van je intuïtie

In het boek Radicale remissie waar ik onlangs over schreef, kwam een opvallend aspect naar boven. Van alle mensen die zichzelf hadden genezen, was er 1 gemeenschappelijke factor.

Alle mensen die zichzelf hadden genezen van een ernstige ziekte, hadden samengewerkt met hun intuïtie.

Sommige mensen lieten zich leiden door hun dromen. Anderen door een gevoel in hun buik.

Want intuïtie kan in verschillende vormen tot je komen.

 • Door het analyseren van je nachtelijke dromen.
 • Door te schrijven
 • Door te tekenen of schilderen.
 • Door je bewust te worden van bepaalde sensaties in jouw lichaam.
 • Of door een innerlijke stem die ineens heel duidelijk tot je komt.

Ook je onderbuik kan een belangrijke rol spelen. In je onderbuik zitten je tweede hersenen. En die reageren onafhankelijk van je hoofd. Het is een eigen wijs systeem dat jou bijvoorbeeld plotseling een pijnscheut geeft, of vervelende kriebels.

Het is een manier van jouw lichaam om te zeggen: Stop met deze situatie. Dit is niet gezond voor je.

Of juist om te zeggen: Ja! Deze training (dit boek, dit huis, deze ontmoeting) is precies wat jij nu nodig hebt.

Werken met dromen

Het werken met mijn dromen is een van mijn favoriete methodes om mijn intuïtie te ontwikkelen. Hiermee heb ik mezelf tot twee keer toe genezen. In dromen kreeg ik dan bepaalde aanwijzingen waardoor ik weer op het goede spoor kwam.

Tijdens mijn burn-out had ik bijvoorbeeld last van een angststoornis. Mijn huisarts en therapeut wilden dat ik aan de anti-depressiva zou gaan.

Maar een heldere droom maakte mij duidelijk dat ik het zónder de pillen kon. De dag na die droom voelde ik me zó helder en levendig! Het moment staat me nog goed bij. Ik straalde de hele dag en het gaf een heerlijk gevoel om zo diep verbonden te zijn met mezelf én met het universum.

Ik voelde me gesteund. Ik voelde dat ik door iets groters geholpen werd. En dat is wat het vertrouwen op jouw intuïtie zo fijn maakt.

Ook in donkere tijden waarin het leven mij klappen geeft, voel ik me gesteund. En ik voel dat er een innerlijke leiding is. Vroeger kon ik me meer verloren voelen. Zonder houvast. Of eenzaam.

Intuïtie & jouw liefdesleven

Ook bij het vinden van een nieuwe relatie speelde mijn intuïtie een grote rol. Mijn hoofd zei namelijk na de tweede date met David: ‘nee, dit is helemaal niks. Dit is geen match’.

Maar mijn intuïtie had een compleet andere boodschap voor me. ‘Ga toch maar op een derde date. Gewoon doen.’ Het was een rustig, kalm en heel duidelijk gevoel, diep vanbinnen. 

En inmiddels had ik geleerd om daar volop naar te luisteren en niet mijn hoofd te laten leiden. En jahoor, toen sloeg de vonk over.

De reis gaat door

Toch ben je nooit helemaal klaar met het proces van het ontwikkelen van jouw intuïtie.

Want soms lijkt het alsof de uitdagingen die het universum je toewerpt steeds groter worden. Steeds weer word jij uitgedaagd om nog beter naar je eigen wijsheid te luisteren.

Ook ik heb momenten gekend dat ik mijn intuïtie niet kon onderscheiden van mijn angst. Soms was ik zó bang voor bepaalde veranderingen in mijn leven, of om de controle los te laten, dat ik het waanzinnig lastig vond om nog naar mijn intuïtie te luisteren.

Ook deze momenten horen erbij. Het is een proces van vallen en opstaan.

Maar onthoud dat je intuïtie nooit ver weg is.

De wijsheid zit altijd binnenin jou.

Intuïtie ontwikkelen? Begin met kleine stapjes

Maak eens een korte wandeling en voel waar je lijf naartoe wilt. Volg je impulsen. Je gaat gewoon lekker wat verdwalen. Dit is een hele leuke, speelse manier om jouw intuïtie te ontwikkelen.

Onlangs was ik met mijn vriend ook op zo’n heerlijke dwaaltocht. Ineens liepen we langs de grachten van Utrecht op een doodstil stukje waar ik nog nooit geweest was. We liepen trapjes op en trapjes af en ik keek mijn ogen uit. Toen kwamen we langs een straatgedicht dat we hardop voorlazen aan elkaar. (Elke zaterdag krijgt het gedicht een nieuwe letter erbij, een heel grappig project).

Je intuïtie brengt jou naar onverwachte plekken en geeft jouw leven nieuwe impulsen.

En dat is heel fijn. Want veel dingen kun je van tevoren niet bedenken. De mooiste dingen gebeuren vaak spontaan. Toevallig. En als jij jouw intuïtie laat leiden, dan kom jij op dat heerlijke pad terecht waar je van die toevallige pareltjes zal aantreffen.

Meer oefeningen om je intuïtie te versterken?

In de training Follow your Bliss gaan we uitgebreid aan de slag om terug te komen bij jouw innerlijke wijsheid, bij jouw intuïtie.

En in deze blog geef ik nog 2 heel praktische tips om jouw intuïtie te versterken. 

Nu wil ik graag van jou weten: gebruik jij jouw intuïtie vaak? En zoja: hoe doe jij dat het liefste? Of vind je het nog lastig om te vertrouwen op jouw intuïtie? Waar loop je precies tegenaan?

Laat het me hieronder weten in de reacties!

 

 

Ik ben Lieke Meertens en het is mijn missie dat jij recht vanuit jouw hart gaat leven, vol zelfvertrouwen. Ik begeleid je met mijn blogs, video’s en online trainingen. Ook ondersteun ik mensen bij het herstellen van hun burn-out. Dat doe ik met Balance & Energy.

 

 

 

3 gedachten over “De geheime krachten van jouw intuïtie

 1. Lieve Lieke,
  Ofdat ik mijn intuïtie vaak gebruik? Ik weet het niet, het is anders nu ik in Turquie zit.
  Gewoon de dingen doen die je in gedachten hebt en je wilt doen, dat geeft je gewoon een fijn gevoel, ook al kun je het niet direct uitvoeren maar wel als je ergens een gaatje voor vind, of de tijd daar is dat je het toch ten uitvoer brengt, het geeft je een gevoel van heerlijk dat is me weer gelukt.
  Intuïtie? Ik weet het niet, wel weet ik dat het je vruegde geeft geeft.

 2. Ik herken je verhaal helemaal Lieke. Tot mijn 27e jaar was mijn credo: als het niet is bewezen, dan bestaat het niet, ik was volledig gericht op mijn rationele verstand tot die tijd. Door een ernstig ongeval met de mountainbike is langzaam aan (een heel proces) mijn intuïtie steeds meer ontwikkeld en heb ik veel prachtige ervaringen mogen meemaken. Eén van de meest memorabele was die van een ontmoeting met een slang. Ik liep wat te dwalen (net als jij beschrijft) en hoorde links van mij wat ritselen en toen ik keek zag ik een Esculaapslang (een flinke jongen) door het kreupelhout kronkelen. In plaats van schrikken, hurkte ik intuïtief neer en ik heb ‘eindeloos’ lang oogcontact gehad met de slang en voelde mij diep verbonden met hem en totaal geen angst. Toen het genoeg was verdween hij zoals hij gekomen was. Het moment ontroert mij nog steeds. Het bevestigt mijn verbondenheid met alles wat leeft. Met slangen heb ik meerdere bijzondere ervaringen en ik heb ooit als kind een waterslang ‘gered’, die door een onwetende Fransman op de rotsen was doodgeslagen (dacht hij). Ik had veel verdriet hiervan en heb de slang toen verzorgd in de hoop dat hij weer tot leven kwam en dat lukte! Hij was wel ernstig gewond, maar ik had dus goed aangevoeld dat het leven er nog niet volledig was uitgeslagen. Misschien kwam de Esculaapslang mij wel bedanken hiervoor?

  • Wat bijzonder Richard! De slang is het symbool voor spirituele transformatie. Ook in de Kundalini-yoga is de slang een belangrijk symbool voor de energie die in je lichaam zit. Een energie die ontwaakt wil worden. Je kunt eens googlen op ‘spirituele betekenis slang’ als je hier meer over wilt weten. Want zo te lezen is de slang helemaal jouw krachtdier!
   En inderdaad, die komt niet voor niks steeds terug in jouw leven. Vaak is je eerste ingeving de beste, dus ja! Wie weet kwam de slang om jou te bedanken…. Heel mooi. Dank voor het delen. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie × een =