De geheime tekenen dat jij introvert bent

Wat betekent introvert, tijd alleen doorbrengen,

Er bestaan nog steeds heel veel vooroordelen over introverte mensen. Zo zouden introverte mensen niet spontaan zijn, een teruggetrokken leven leiden of heel verlegen zijn. Gelukkig is dat allemaal niet waar. In introverte mensen schuilt juist veel kracht. Maar wat is nu precies de betekenis van introvert? Het kan heel veel schelen als jij weet dat jij (of bijvoorbeeld jouw partner) introvert is. Je weet dan precies waar jouw krachten liggen en waar jij energie van krijgt. Ik word zelf – als introvert – altijd erg blij van zo’n lijstjes met kenmerken. 

Niet iedereen die mij voor het eerst ontmoet zal doorhebben dat ik introvert ben. Op netwerkborrels of workshops kan ik de eerste zijn die mijn mond opendoet, die grapjes maakt, of die zelfverzekerd overkomt. “Ben jij introvert? Maar jij komt zo spontaan over!” heb ik wel eens gehoord.

Het kan ook anders. Als ik moe ben, stress heb, niet op mijn plek zit of te veel tijd in grote groepen heb doorgebracht, heb ik daarna de nodige tijd alleen nodig. Ik word stil en trek mezelf terug in mijn eigen innerlijke wereld. Mijn accu moet dan weer opgeladen worden. “Wat ben je stil,” hoor ik op die momenten.

Introvert betekenis & verschil introvert en extravert

En hier zit het grote verschil tussen introverte en extraverte mensen. Mensen met een introverte persoonlijkheid krijgen weer energie van tijd alleen doorbrengen. Zo krijgen gedachten en gevoelens alle ruimte en kunnen prikkels verwerkt worden. Ze richten zich dus op hun innerlijke wereld om energie te krijgen. Extraverte mensen krijgen deze energie juist van andere mensen. Zij laden hun accu op door zich op de buitenwereld te richten.

Introverte mensen genieten vooral van één-op-één gesprekken, ze verkiezen kwaliteit boven kwantiteit, hebben liever enkele intieme goede vrienden. Extraverte mensen vinden het leuk om veel verschillende kennissen te hebben, praten makkelijker over koetjes en kalfjes.

Liever eerst schrijven over gedachtes en gevoelens

Een ander verschil zit ‘m in de manier van communiceren. Introverte mensen kunnen vaak goed luisteren, praten bedachtzaam en houden van reflectie.

En terwijl extraverte mensen hun gedachten en gevoelens makkelijk kunnen uiten in een gesprek, verkiezen introverte mensen de geschreven taal. Liever schrijven zij een brief, een sms’je of een mail. Introverte mensen zijn dan ook vaak schrijvers. Zo krijg ik zelf ook veel energie van het schrijven over mijn ervaringen, gevoelens en gedachtes.

Ben jij introvert of extravert?

Het is overigens lang niet altijd gemakkelijk om te weten wie introvert of extravert is. Extraverte mensen zullen na deze beschrijving uitroepen: “ik heb ook wel eens tijd alleen nodig!” En introverte mensen zullen misschien denken: “Op feestjes kan ik best over koetjes en kalfjes praten.” Zo zwart-wit is het dus allemaal niet. Misschien bungel jij er wel ergens tussenin.

Enkele maanden geleden verscheen er een heel leuk artikel op de site Huffington Post met 23 tekenen dat je stiekem een introvert bent.

Sophia Dembling, auteur van het boek ‘The introvert’s Way: Living a Quiet Life in a Noisy World’ zegt daarin dat het heel lastig kan zijn om introverte mensen te spotten. Veel mensen weten ook van zichzelf niet of ze introvert zijn – vooral als ze niet verlegen zijn. Je kunt heel erg van het gezelschap van jouw vrienden genieten en tóch introvert zijn. Of je kunt heel erg houden van drukke cafés (zoals ik), en toch introvert zijn.

Tekenen dat je stiekem introvert bent

Hierbij een aantal van mijn favoriete geheime tekenen uit dit artikel dat je stiekem introvert bent:

* Je word soms te intens genoemd

Heb je een voorliefde voor filosofische gesprekken? Houd je van het lezen van boeken en bekijken van films waar je over na moet denken? Dit past allemaal bij de leergierige introverten. “Introverten springen graag in het diepe,” zegt auteur Dembling.

* Relax-tijd voelt niet onproductief voor jou

Het is een van de meest fundamentele kenmerken van introverte mensen: ze hebben tijd alleen nodig om hun batterij op te laden. Een extravert zou misschien ongeduldig worden als ze een hele dag alleen thuis zitten met thee en tijdschriften. Of zich gaan vervelen. Voor een introvert is deze tijd noodzakelijk en bevredigend.

* Trein, tram of bus? Je zit liever niet in het midden 

Indien mogelijk vermijden introverte mensen het om van alle kanten omgeven te worden door mensen. Dembling: “We zitten liever op plekken waar we snel en makkelijk wegkunnen als we dat willen. Als ik naar het theater ga, wil ik de stoel aan het gangpad, of achterin.”

De kracht van introverte mensen

Ben jij introvert? Lucky you! Er schuilen heel erg veel krachten in jou waar de wereld veel aan heeft. Er is in deze tijd veel behoefte aan mensen die goed luisteren, bedachtzaam zijn, die rust uitstralen, die reflecteren en doordachte beslissingen kunnen nemen.

Omarm jouw krachten dus als jij introvert bent. En jazeker, dat kan soms lastig zijn in deze maatschappij waarin iedereen wordt geacht om zichzelf te kunnen promoten. Of waarin er van je verwacht wordt dat je overal snel een mening over hebt. Of waarin je het gevoel hebt dat je van activiteit naar activiteit moet rennen, om maar alles uit het leven te halen.

Maar de wereld heeft jou juist hard nodig, met alle introverte talenten die bij jou horen. Volgende week meer over de krachten van introverte mensen!

UPDATE: Lees het artikel over de kracht van introverte mensen hier. 

Ps. Als introverte persoon, kan de buitenwereld soms hard binnenkomen. Het is dan belangrijk dat jij je constant af blijft stemmen op jezelf, op je eigen hart. In mijn 3-delige GRATIS videotraining onthul ik de allerbeste tips om te luisteren naar jouw hart. En om meer stilte en rust in jezelf te creëren. Vul hieronder je naam en email in en je krijgt het eerste deel direct in je inbox.

Gratis 3-delige videotraining Leven vanuit je Hart

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Ps. De foto bij dit artikel is gemaakt door Daphne van Leuken. Daphne is een fotografe die zich heel enthousiast had aangemeld op mijn oproepje dat ik fotografen zocht. Je zult in de toekomst dus vaker mooie foto’s van haar voorbij zien komen. Heel blij mee!!

21 gedachten over “De geheime tekenen dat jij introvert bent

 1. Pingback: Meer energie krijgen? 5 tips die helpenBe Blissed – leven vanuit je hart

 2. hallo, mensen schelden mij sinds mijn heugenis uit voor mijn karakter:schijnheilig, jij heb geen mening, stille water (ben weegschaal), verander jezelf! heb lang negatief zelfbeeld gehad! heb ook depressies gehad. ik kan depresse niet aan! ben introvert!

 3. Het mag ook best vermeld worden dat introverte mensen een enorme rust uitstralen maar binnenin zichzelf een enorme storm uitvechten want hun hersenen draaien constant aan een stuk door met gedachten. Ze zien er dan wel rustgevend uit maar hun hersenen draaien op volle toeren.

  • Jaaa! Dat is een hele goede aanvulling ja. Mensen denken bij mij ook vaak dat ik zo rustig ben. Terwijl dat van binnen absoluut niet zo is. Ik werk er hard voor om van binnen mijn rust te houden. Onder andere door weinig tv te kijken en ook door te mediteren.
   Mediteren is een hele goede manier voor introverte mensen om al die stormen een beetje tot rust te brengen. Ik maakte drie gratis meditaties daarvoor. Daarvoor kun je je hier inschrijven:
   https://www.beblissed.nl/tip-gratis-meditatie-oefeningen-online/

 4. Ik ben op dit moment 15 jaar. En ik herken me hier heel erg in. Alleen bij mij is het probleem dat ik te lief ben voor anderen. Ik heb daar nu best wel wat van geleerd. En ik ben echt z’n type mens die mensen graag advies geeft over van alles en nog wat. De meeste mensen begrijpen me niet als ik ff rust wil hebben. Terwijl ik zelfs zeg dat ik daar behoefte aan heb. Ik heb gelukkig een vriendin die net zo is als mij. En wij steunen elkaar in deze tijd dat haast niemand ons begrijpt. Het is best lastig om mensen hierover uit te leggen.

  • Heey Nathalie,
   Wat fijn dat je een vriendin hebt die jou wel begrijpt hierin.
   Ja, het kan heel lastig zijn, omdat andere mensen het soms echt niet begrijpen aangezien zij anders in elkaar zitten.
   Een valkuil kan zijn dat je dan in de verdediging gaat schieten, wat veel energie kost. Als je het eenmaal van jezelf accepteert, gaat het ook steeds makkelijker worden om je neer te leggen bij de commentaren van andere mensen.

   Dan kun je zeggen: “Iedereen zit anders in elkaar. En ik krijg er energie van als ik alleen ben. Die tijd heb ik nodig om weer op te laden. Zo werkt dat bij mij.”

   Succes en neem je rust :).
   Liefs.

 5. Dank voor de uitleg, ik heb het nooit als vervelend ervaren dat ik introvert ben. Zelfs niet toen ik als 13de kind van ons gezin werd geboren. Ondanks dat wij met veel mensen in huis moesten zijn vond ik altijd wel een stilte plek. Onder het biljart als mijn broers op zondag gingen biljarten.
  Buiten was veel speelruimte en plekjes om alleen te zijn, meestal met poes of marmot. Onder een boom van de buurvrouw ze had een boom in treurvorm, onder de grote bladeren van de rabarber, gewoon zitten aan de waterkant. Het voelde veilig aan tafel, iedereen kletst en doet en ik was erbij. In de pubertijd werd het moeilijker maar ik was wel diegene om mee te praten als verliefdheden weer voorbij waren. Ik ben blij met mij! En mijn kracht! Dank voor deze aanwijzingen!

  • Oooh, wat een heerlijke zin: ‘ik ben blij met mij!’
   En zo goed en fijn dat je altijd je stille plekjes hebt gevonden. Want 13 kinderen in een huis! Dat is weinig rust… Jij hebt toen al geleerd hoe jij jouw innerlijke rust kunt vinden. En zitten aan de waterkant: dat is ook een van mijn ultieme rustmomenten :).

 6. Wat heerlijk positief en herkenbaar opgeschreven, helemaal mee eens dat deze tijd behoefte heeft aan mensen die luisteren en rust uitstralen en blijven staan al is moeilijk soms om niet overspoeld te worden door al die drukke extraverte mensen

 7. Pingback: De 3 populairste blogs uit 3 jaar Be Blissed - Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

 8. Ik dacht zelf een vorm van autisme te hebben totdat ik het woord ” introvert” ben gaan op- en uitzoeken. Nog niet eerder zoveel herkenbaars kunnen lezen als in de afgelopen uren op de verschillende sites. Wat een feest.. aan de ene kant maar aan de andere kant nog meer vragen (en een klein gevoel van balen dat er meer mensen zijn met hetzelfde..ik ben niet ziek.. ik kan er iets aan doen..dus..ik kan/wil me niet meer verschuilen en moet/wil uit mijn schild..en bedankt (niet cynisch 😉 ). Ik heb voor mijzelf nu weer het een en ander ingang en uit gezet. Maar een ding is zeker..afwachten is geen optie (meer)..

  • Wat een mooie ontdekking! Ik kan me heel goed voorstellen dat het een feest van herkenning voor je is, door dit allemaal te lezen. En inderdaad, dat kan ook heel erg spannend zijn.
   Maar geloof me, de reis om uit je schild te kruipen is ontzettend waardevol. Hoe spannend het ook is. Over een tijdje wil je niks anders meer… Veel succes en liefs, Lieke.

 9. Ik neig sterk naar de Introvert blijkt. Dat geeft mij een heel stuk meer rust omdat ik nu eindelijk begrijp waarom al die sociale drukke evenementen mij niet altijd aanspreken. Waar ik me aan stoor is dat de tegenwoordige maatschappij de extravert idealiseert, en de introvert als een ‘foutje” ziet waar aan gesleuteld moet worden. Ik wordt persoonlijk doodmoe van de extravert die maar niet uit raakt gepraat en alles dramatiseerd. Logisch dat de introvert zijn accu moet opladen want de extravert zuigt alle energie eruit. Weten we ook meteen waar die zijn energie vandaan haalt:)

 10. Erg goed stukje! Als introvert persoon beschrijft dit precies mijn gevoelens. Helaas dat sommige vrienden nooit zullen snappen wat even wat tijd voor mezelf nemen (bijvoorbeeld in een vakantie) voor goeds met mij doet. Bedankt!

 11. Zeer herkenbaar bij een goede vriendin; heb zelf een in/extroverttest gedaan en ik zit tussen beide werelden in, evenwichtig noemen ze dat, maar zo voel ik het niet. Ik weet dat ik met haar enorm veel geduld moet hebben, maar begin het langzaam aan te leren en rekening te houden met de kenmerken. Pffft, maar soms ook moeilijk omdat ik niet altijd weet wat er in dat koppie omgaat; wou dat ik haar meer kon helpen dan alleen maar te luisteren als ze praat over de problemen op haar werk. Wou dat ik wat meer te weten kon komen van haar over onze contacten. ..Maar goed, ze is en blijft een lieve schat. Ik kwam vandaag even bij haar aan nadat we allebei een drukke week hadden; ze was teruggetrokken en ik ben na 5 minuten weer weggegaan, haar alleen latend(met 2 kinderen), hopend dat ze weer wat energie krijgt. Ze wilde mij ook niet het eten laten verzorgen…denk dat ze geen trek heeft. De kinderen hadden al een boterham op…

 12. Pingback: De kracht van introverte mensen | Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

 13. Héél herkenbaar, Lieke!
  Fijn dat je erover schrijft. Dank je wel.
  Ik kijk al uit naar je volgend artikel i.v.m de krachten van introverte mensen.
  Lieve groet,
  Kris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 + vijf =