Interview met Mark Robert Waldman

Positief denken verandert je brein 

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkelingTime en Newsweek hebben hem uitgeroepen tot ’s werelds voornaamste expert op het gebied van hersenen en spiritualiteit: de psycholoog Mark Robert Waldman. Zijn voornaamste boodschap: positief denken verandert je brein. Ik sprak hem onlangs en leerde hoe schadelijk het is om negatief te denken. “Tegenover elke negatieve gedachte, zou je vijf positieve moeten zetten.”   

Kan iedereen leren om positief te denken?

“Ongetwijfeld. Ik ben daar zelf een goed voorbeeld van. Op mijn zevende dacht ik: was ik maar nooit geboren. Ik was een bangelijk kind, erg verlegen en slecht in het aangaan van vriendschappen. Ook als volwassene had ik een laag zelfbeeld. Als therapeut durfde ik mijn cliënten nooit rechtstreeks aan te kijken: ik keek altijd een beetje langs ze heen. Zeven jaar geleden, toen ik kennis maakte met positief denken, kwam daar verandering in. Sindsdien is mijn zelfbeeld omhooggeschoten en maak ik makkelijker contact met vreemden. Breinscans tonen aan dat mensen zich beter gaan voelen door alleen al te kíjken naar een lijst met positieve woorden.”

Werkt positief denken beter dan pillen? 

“Onderzoek toont zelfs aan dat een placebo even goed werkt als antidepressiva. Soms zelfs beter. Maak de suikerpil geel en de patiënt krijgt meer energie. Maak hem blauw en hij voelt zich meer relaxed. Hoe is dat mogelijk? Wij denken dat dit allemaal in je brein zit. Maar het is niet gemakkelijk om positief te denken. Je moet je brein er voortdurend in oefenen. Tegenover elke negatieve gedachte zou je eigenlijk vijf positieve moeten plaatsen.”

Is negatief denken echt zo schadelijk?

“Hoe meer je je op negatieve woorden en gedachten richt, des te groter is de kans dat je schade toebrengt aan belangrijke structuren in je hersenen. Als jij alleen al het woord ‘nee’ op papier of een scherm ziet staan, maken je hersenen direct stresshormonen aan. Die stoffen beschadigen verschillende delen in je brein, waaronder het hersendeel dat over je geheugen gaat. Blijf je weken- of zelfs maandenlang boos, dan uit jouw stress zich ook in de rest van je lichaam. Er kunnen hartproblemen of andere gezondheidsklachten ontstaan. Boosheid is een van de gevaarlijkste gevoelstoestanden.”

Je moet dus nooit boos worden?

“Het grootste probleem met onze gekoesterde vrijheid van meningsuiting is dat wij menen alles te moeten uiten, waaronder boosheid. Dat is helemaal niet gezond. Zodra je je boosheid uit, vestig je de aandacht erop en vergroot je die gevoelstoestand nog eens. Dit gedrag is natuurlijk wel flink in zwang bij therapeuten, hè? ‘Laat het er maar uit komen!’ Maar Freud wist al dat dit niet de bedoeling is. Wat je met negatieve emoties moet doen? Ze van een afstandje waarnemen en er niet in meegaan.”

Niet focussen op problemen, dus. Maar in therapie gebeurt dat toch juist vaak?

“Ik ben er zelf achter gekomen dat ik jarenlang de verkeerde therapie heb gehad. Ik bleef mijn problemen maar herkauwen. Je moet echter meteen onderzoeken: wat is het probleem? Is het reëel of overdrijf je het? Als het probleem niet echt is: wat is dan jouw werkelijke probleem en wat is de oplossing ervoor? Een cliënt zou zich na een eerste consult al direct veel beter moeten voelen.”

Heb je nog een laatste tip voor de lezers van Be Blissed? 

“Ben je gespannen? Probeer dan de makkelijkste en snelste meditatietechniek uit die er is: voluit gapen terwijl je jouw armen en benen flink uitstrekt. Probeer het maar eens! Het is heerlijk ontspannend en je komt direct in je lichaam.”

Meer lezen van Mark Robert Waldman? 

* Oprah heeft zijn vorige boek, de bestseller How God changes your brain, opgenomen in haar lijstje van must-read books voor 2012.

* Zijn meeste recente boek is: Woorden kunnen je brein veranderen – Handleiding voor compassievolle communicatie.

Beide boeken schreef hij samen met neurowetenschapper Andrew Newberg.

Meer informatie over Mark Robert Waldman

Psycholoog Waldman doet onderzoek naar spiritualiteit, meditatie, bewustzijn, bedrijfswaarden en het brein. Hij heeft twaalf boeken geschreven, waaronder de bestseller How God Changes Your Brain. Waldman ontwikkelt communicatiestrategieën voor de businessopleiding van Loyola Marymount University in Los Angeles, waar hij les geeft aan managers, leidinggevenden en directeuren uit het bedrijfsleven. Voor de universiteit van Pennsylvania voert hij neurologisch onderzoek uit, samen met Andrew Newberg. Daarnaast is hij werkzaam als therapeut en bedrijfscoach.

3 gedachten over “Interview met Mark Robert Waldman

  1. Pingback: Test! Voorbeelden van waarden.Be Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

tien + zes =