‘Er is vaak een conflict tussen wat je voelt en wat je denkt te moeten doen’

leven vanuit je hart, luisteren naar hart, spiritueel groeien, spirituele sites , inspirerende teksten

MINDFUL MONDAY – Afgelopen weekend had ik met een vriendin een gesprek over gevoel versus verstand. Over het feit dat hoofd en hart soms totaal niet op één lijn liggen. Soms kun je dénken dat je iets leuk vindt om te doen, maar in de praktijk valt het vervolgens vies tegen. Andersom heb ik ook wel meegemaakt. Van tevoren dacht ik dat ik iets saai zou vinden, maar in de praktijk bleek het toch erg interessant te zijn. Ik ben een heel mooi boek aan het lezen van spiritueel therapeut Pamela Kribbe, dat hier naadloos op aansluit. Over het vertrouwen op de stem van je hart.

Pamela Kribbe:

“Je hoeft je niet zo in te spannen om je leven op orde te brengen. Laat eens wat over aan het leven zelf. Vanuit de natuur zelf komen een ritme en een wijsheid die zich kenbaar maken via je lichaam en je gevoelens. Jullie zijn gewend veel te denken en vanuit het denken te gaan doen. De gevoelsstroom in je wijst vaak een andere richting uit dan het denken in jou. Je gevoel komt van binnenuit en het denken komt veelal van buiten. Er is vaak een conflict tussen wat je diep van binnen voelt en wat je denkt te moeten doen of zijn in de buitenwereld. Ik nodig je uit wat meer te vertrouwen en de stem van je hart te laten spreken.”

 

Het is geen makkelijke weg, om zo te vertrouwen op je gevoelens. Vooral omdat onze samenleving zo gericht is op het intellect, op de ratio. Soms kun je je echt een vreemde eend in de bijt voelen als jij daar tegenin gaat. Weet dan dat je lang niet de enige bent. Steeds meer mensen ervaren de kracht van hun hart. En, hoewel je het niet kunt zien, zijn we allemaal verbonden met elkaar. Zo sta je er eigenlijk dus nooit alleen voor. Blijf vertrouwen op jezelf, op jouw hart.

Fijne maandag!

Liefs,

Lieke

Ps. Het boek waar bovenstaande quote uitkomt is: Ode aan de Aarde. Ode aan jou.

5 gedachten over “‘Er is vaak een conflict tussen wat je voelt en wat je denkt te moeten doen’

 1. Ik lees al een tijdje mee. Leuke blog en veel praktische tips om toe tepassen in het dagelijks leven. Wat hoofd /hart betreft ben ik van mening dat het gaat om het zoeken naar balans . “Je hart volgen” klinkt heel mooi maar soms merk ik dat je dan ook dingen uit het oog kan verliezen: de belangen van anderen, praktische voorwaarden die ook belangrijk zijn voor een goed leven. Hoe kijk je daar tegen aan?

  • Hoi Susan,
   Dankjewel! Leuk dat je me al een tijdje volgt. Ja, ik ben het helemaal met je eens dat hoofd en hart uiteindelijk met elkaar in balans moeten komen.

   Wel is het zo dat ik het hoofd vooral zie als ondersteuning om je verlangens waar te maken. Dus ik voel eerst vanuit mijn hart welke richting ik uit wil met mijn leven. En mijn hoofd kan vervolgens goede adviezen geven over hoe ik die wensen het beste waar kan maken. (Welke praktische stappen zijn er nodig?)

   Veel mensen leven echter alléén maar vanuit hun hoofd. Terwijl in je hoofd ook allerlei angsten, vastgeroeste overtuigingen en patronen rondsluimeren. Geen goede basis om beslissingen op te nemen.

   Bovendien geloof ik erin dat je hart uiteindelijk óók erg verstandige keuzes kan maken… Vooral als je (bijvoorbeeld op papier) in gesprek gaat met je hart. Je zult versteld staan over de wijsheid die je daarvoor terugkrijgt! (Ook over de belangen van anderen of andere praktische voorwaarden).
   Liefs,

   Liefs!

 2. Mooi! Misschien moet je de aflevering van Super Soul Sunday met Daniel Pink ook eens kijken. Ik keek er gisteren toevallig naar en was erg enthousiast. Ik hoop dat steeds meer mensen hun hart gaan volgen. Het is zoveel duidelijker en logischer ook vaak, alleen zijn we het helemaal ontleert om op die manier te leven.

   • Ja, inderdaad! Stiekem is het zo logisch. Alleen zijn we vrijwel allemaal anders ‘opgevoed’ door de maatschappij en cultuur waar we in leven. Dus we moeten het onszelf opnieuw aanleren om naar de stem van ons hart te luisteren.
    (Ik ben trouwens bezig met een supermooie training te ontwikkelen daarover. Wil mensen daar dolgraag bij helpen! )
    O en de Super Soul Sunday zal ik eens bekijken, thnx voor de tip! Vind het alleen jammer dat ze altijd maar voor beperkte tijd te zien zijn :(.

    Deze week is trouwens ook weer de Meditation Challenge van Oprah en Deepak begonnen. Heerlijk! Voor mensen die nog willen meedoen:
    https://chopracentermeditation.com/experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zes + zeven =