Inspirerende teksten: Drie levensvragen

spirituele sites, spirituele blog, mindstyle bloggers

MINDFUL MONDAY – De tsaar aller Russen bezat alles wat een mens zich maar wensen kon, maar hij wist niet waarvoor hij leefde. Drie vragen kwelden hem: Wat moet ik doen? Met welke mensen moet ik doen wat God van mij verlangt? Wanneer moet ik dat doen? Na alle wijzen, alle geleerden te hebben geraadpleegd, hoorde hij over een boer, ergens ver weg, die hem misschien een bevre­digend antwoord zou kunnen geven. 

De tsaar ging meteen op reis en na vele weken kwam hij op het land van de boer aan. Deze keek nauwelijks op toen de tsaar zich tot hem richtte met zijn vragen. De boer gaf geen antwoord maar ging door met ploegen.

De tsaar werd kwaad en zei: “Weet je wel tegen wie je spreekt? Ik ben de tsaar aller Russen.” Maar ook dit maakte geen indruk op de boer, die doorging met zijn werk.

Plotseling kwam een zwaargewonde man het veld op gewankeld. Voor de ploeg viel hij neer. De boer zei tegen de tsaar: “Help mij deze gewonde naar mijn hut te dragen.”

“Ik zal je helpen,” antwoordde de tsaar. “Maar geef je me dan antwoord op mijn vragen?”

“Straks,” zei de boer, en samen brachten zij de man naar de hut en verbonden zijn wonden.

“Zeg je het me nu?” vroeg de tsaar.

“Je kunt naar huis,” zei de boer. “Je hebt de antwoorden gehad op je vragen:

Wat moet ik doen? Wat op mijn weg komt. Met wie moet ik het doen? Met degenen die aanwezig zijn. Wanneer moet ik het doen? Op het moment dat het zich voor­doet.”

***

Dit verhaal vond ik op de site zinnigeverhalen.nl, waar je nog meer inspirerende teksten kunt vinden met levenslessen erin. De boodschap uit dit verhaal vond ik erg treffend.

Je bent nu precies op de goede plek, met de juiste mensen, in de juiste omstandigheden. Wat het universum van jou verlangt, is dat jij voluit aanwezig bent hier. Echt aanwezig. Luister je naar de mensen om jou heen? Zie jij de vreugde of het verdriet in hun ogen? Hoor je de vogels fluiten als je buiten komt? Merk je de sensaties in je lichaam? Of zweef je vooral rond in het verleden of in de toekomst en houd je daarom je ogen, oren en gevoelens gesloten voor dit moment?

Voluit aanwezig zijn, met alles wat er nu is. Daar gaat het om. Dit is jouw weg.

Fijne maandag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × drie =