Volledig aanwezig zijn in je leven? Zo dus

mindfulness tips oefeningen

MINDFUL MONDAY – Ik weet niet precies wat er aan de hand is, maar de laatste weken kwam ik maar heel moeilijk op gang. Allerlei (praktische) blokkades, weerstand en chagrijnige buien hinderden me. Ik kon wel denken: ‘Een nieuw jaar. En nu hoppakkee, volop aan de slag.’ Maar zo simpel werkt het dus niet… 

Mijn lichaam en ziel hebben een ander ritme. Die houden geen rekening met mijn agenda, of met alle dingen die ik van mezelf ‘moet’.

Ik was zo veel bezig in mijn hoofd, dat ik nog maar moeilijk echt aanwezig kon zijn.

Echt aanwezig zijn. Met huid en haar.

Dat verlangen borrelde steeds meer omhoog. 

Ook al voel ik me op dit moment nog niet thuis, in mijn nieuwe huis. Ook al weet ik niet precies welke kant ik uit wil met mijn leven. En ook al is de toekomst soms erg onzeker.

Ik wil met mijn volle aanwezigheid iedere dag kunnen ervaren. Al is het slechts 1 bewust moment.

Bij de Nukinistam

Onlangs stond er een artikel in Volkskrant Magazine over een fotografe die twee weken in het Braziliaanse regenwoud verbleef, bij de Nukinistam. Ver, ver weg van de bewoonde wereld. Daar, midden in de natuur, is er geen stress om geld, om tijd, of om rekeningen die betaald moeten worden.

En doordat al die druk ineens wegviel, kreeg de fotografe een diep inzicht dat ze vastgeroest zat in haar leven in Nederland.

Zo wilde ze niet langer verder.

Wat zij doet om dat ontspannen gevoel, uit de natuur, vast te houden? Daarop geeft ze het volgende antwoord:

‘Als ik nu wakker word, ga ik eerst wandelen in het park, en af en toe mediteer ik.’ 

Leven in het moment

Ook zegt ze: ‘Het klinkt als een cliché, maar ik probeer nu echt in het moment te zijn. Wanneer ik met mijn vriend op de bank zit, wil ik echt bij hem zijn en niet met mijn hoofd ergens anders.’

Het doet me denken aan een aflevering die ik laatst zag van Kijken in de Ziel. Journalist Coen Verbraak praat met mensen die te horen hebben gekregen dat ze zullen sterven.

En wat wil je doen, als je te horen krijgt dat je dood gaat?

Volop leven.

Niet door gekke, wilde, grootse dingen te doen. Maar juist door de kleine dingen volop te ervaren.

‘Wanneer drink jij een kop koffie, zonder iets anders tussendoor te doen?’ vroeg een vrouw. Dus zonder ondertussen je telefoon te checken,of de krant te lezen?

Dat is wat zij nu doet. Als ze koffie drinkt, dan heeft ze ook volop aandacht voor die ervaring. 

En dat is wat ik ook wil doen.

Met volle aandacht

Morgenvroeg, als ik wakker ben, ga ik een stuk wandelen. En zet ik al mijn zintuigen wagenwijd open. Ik snuif de winterse lucht op. Ik kijk naar de voorbijdrijvende wolken. Ik voel de grond onder mijn voeten. En ik hoor het ochtendgekwetter van de vroege vogels.

En als ik thuis ben, drink ik met volle aandacht mijn warme kop thee.

Zo ben ik, met huid en haar, volledig aanwezig. 

Doe je met me mee?

Hele fijne maandag!

 

Ps. Omdat ik alles met mijn volle aanwezigheid en focus wil doen, heb ik besloten om Follow your Bliss twee maanden uit te stellen. Ik was er nog niet klaar voor om met een nieuwe groep aan de slag te gaan (het proces met de eerste groep is pas net afgerond). Dus eerst even pas op de plaats. En dan weer vol energie verder – 21 maart starten we met een nieuwe groep. De inschrijving start binnenkort, houd daarvoor je mailbox in de gaten. En wil je alvast alles weten over de training? Check dan deze pagina.  

6 gedachten over “Volledig aanwezig zijn in je leven? Zo dus

 1. Wat mooi geschreven weer Lieke! Het is gewoon ook heel mooi om je bewust te worden van het feit dat je wat bewuster met je tijd en je werkzaamheden om kunt gaan en je daardoor beter te voelen !

  • Dank je! Ja, absoluut. Het kan wel heel efficiënt voelen om vanalles door elkaar te doen (wat ik ook vaak doe) Maar uiteindelijk is het bevredigender om echt met je aandacht aanwezig te zijn bij de dingen die je doet. Zo worden je ervaringen rijker, intenser, voller.
   Geen simpele opgave, hoewel je leven er uiteindelijk wel simpeler van wordt 😉

  • Ja, herkenbaar ja. Langs de zijlijn staan. Teruggetrokken, alsof je zelf ook niet echt meedoet. De eerste stap is al daar bewust van zijn. En gelukkig kun je ieder moment opnieuw besluiten om weer ‘mee te doen’. Even concentreren op je voeten die op de vloer staan, en op je ademhaling. en hoppakee, je bent weer in the game of life :).

  • Nou, het is niet gemakkelijk als je het de hele dag door wilt doen. Daar streef ik dan ook niet naar hoor.
   Gelukkig is 1 bewust moment nemen per dag en al je zintuigen wagenwijd open zetten zeker te doen. En ook erg fijn! Ik heb vanochtend mijn wandeling gemaakt. Mijn gedachten dwaalden natuurlijk ook voluit af. Maar ik heb ook heerlijk gekeken naar vogels – en zelfs een (op)vliegende reiger. Supermooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

dertien − 4 =