Stress verminderen? Ideaal trucje

oefeningen, tips, stress, vermijden, middel tegen burn-out, omgaan met stress
Stress verminderen? Heb je het gevoel dat je altijd tijd tekort komt? Zit je lichaam en hoofd vol stress? Dan is dit heel leuk om eens uit te proberen. Ik ontdekte deze tip deze week per toeval.  

De trein stopte op Utrecht Centraal, waar ik uit moest stappen. Ik ritste mijn tas al dicht. De jongen die naast me zat in de tweezits keek me aan. “Heb je haast?” vroeg hij.  Hij was van plan om eerst de hele rij mensen naar buiten te laten stromen, voordat hij zelf zou opstaan. Maar omdat ik aan de raamkant zat, kon ik er niet direct uit.

“Neehoor,” zei ik. En ik zakte weer wat onderuit.

“Ik heb alle tijd van de wereld,” hoorde ik mezelf ineens zeggen.

De jongen keek me verbaasd aan. “Dat is fijn!”

“Ja, heel relaxed,” constateerde ik.

De waarheid was? Ik moest nog flink wat werkuren maken. Mijn huis lag overhoop. En ach, nog 10.000 andere dingen waarvan je altijd denkt dat die moeten gebeuren.

Maar voor eventjes deed ik alsof ik alle tijd van de wereld had. En dat maakte me erg kalm. Mijn hele gedrag veranderde er ineens door. Op mijn gemak stapte ik de trein uit, liep rustig tussen de gehaaste mensen door, ik keek om me heen, zag ineens een foto-expositie in de treinhal, ik lachte vriendelijk naar iedereen en voelde de rust letterlijk terugkeren in mijn lichaam.

Alsof ik alle tijd van de wereld had.

Eigenlijk is het een soort moderne mindful variant van “Fake it till you make it”.  Want ja, soms moet je dus gewoon even doen alsof. Om jezelf te overtuigen.

Het is ook een veelbeproefde psychologische techniek als je bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen hebt. Doe eerst alsof je vol zelfvertrouwen bent, en voordat je het weet ga je er vanzelf in geloven en pas je jouw gedrag automatisch aan.

Doe dus eens alsóf je alle tijd van de wereld hebt.

Slenter een beetje rond, adem diep in en uit, kijk naar alle gehaaste mensen, lach vriendelijk naar ze en kijk vooral ook even goed naar links, rechts, boven en beneden. Met deze hernieuwde aandacht zul je allerlei nieuwe dingen gaan opmerken in jouw omgeving.

Je kunt het zinnetje zelfs als mantra of intentie gebruiken als je ’s ochtends wakker wordt.

“Vandaag? … Vandaag heb ik alle tijd van de wereld!”

Ps. Dit wetenschappelijk bewezen trucje werkt ook heel goed om stress te verminderen. Bijvoorbeeld als je een sollicitatiegesprek hebt.

3 gedachten over “Stress verminderen? Ideaal trucje

  1. Pingback: Trucje om stress te verminderen (deel 2) | Be Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 − 12 =