Hoe word je gelukkig in 2 minuten?

medium_4694880198

MINDFUL MONDAY – Van zwaar depressief op de badkamervloer liggen, naar een optimist worden die lachend een zaal vol mensen toespreekt. Is dat mogelijk? Geluks-wetenschapper Shawn bewijst van wel in zijn Super Soul Session bij Oprah Winfrey. Er is één gewoonte die je dagelijks kunt invoeren om een optimist te worden. Het kost je twee minuten per dag. En het heeft een wetenschappelijk bewezen wonderbaarlijk resultaat. 

***

Nee, het gaat niet over mediteren – hoewel dit je stressniveau ook met een razend tempo verlaagt als je het enkele minuten per dag doet.

Het gaat ook niet over een kwartier per dag bewegen – hoewel dit hetzelfde effect heeft als een antidepressiva (mits je op een manier beweegt die jij leuk vindt).

De oefening waar Shawn het over heeft is:

Iedere dag 1 positief ding opschrijven.

En daar vervolgens twee minuten over doorschrijven.

Werkt als een trein.

Bij mensen met MS hebben ze dit uitgetest. En wat bleek na 6 weken? Deze groep hoefde 50% minder pijn-medicijnen te slikken. De helft minder medicijnen! Omdat de oefening allerlei gunstige stofjes in werking zet in je lichaam.

Het is een hele kleine gewoonte om toe te voegen aan je leven, maar het effect is groots.

Probeer het eens uit. Iedere avond. Schrijf iets op wat je fijn vond die dag en schrijf daar vervolgens even over door. Bijvoorbeeld: waarom vond je dit zo fijn, wie waren er allemaal bij betrokken?

(Als je een superlekker broodje hebt gegeten, kun je zelfs even denken aan de bakker. Zonder hem had je dat broodje niet gehad).

De mooiste quote uit de talk van Shawn vond ik trouwens de definitie van geluk die hij geeft:

‘Geluk is het plezier dat je voelt, terwijl je naar jouw potentieel beweegt.’

Dus je wordt niet zozeer gelukkig van het bereiken van je doelen. Maar wel door lekker bezig te zijn met activiteiten die voor jou betekenis hebben.

Shawn vergelijkt het met het lopen van een marathon. Zelfs als je pijn voelt, kun je nog steeds gelukkig zijn.

Omdat je voelt dat je richting het juiste doel gaat.

Omdat je weet dat je op de juiste weg zit…

Ook zin om in het nieuwe jaar volop aan de slag te gaan met jouw doelen? Zin om de levenslust door heel je lichaam te voelen razen? Op 21 januari 2016 start de online training Follow your Bliss weer. De training waarin ik jou begeleid naar een leven recht vanuit jouw hart. Het lijkt me heel leuk als jij daar ook bij aanwezig bent. Op deze pagina vind je meer informatie en hier kun jij je ook gelijk aanmelden.

Hele fijne maandag!

2 gedachten over “Hoe word je gelukkig in 2 minuten?

  1. Het is echt waar. Al begrijp ik ook heel goed dat het voor mensen met chronische pijn of een depressie heel moeilijk is om te geloven. Eerst kon ik ook zwaar geïrriteerd raken van dit soort artikelen. ”Denk je nou serieus dat mijn depressie overgaat als ik iedere dag 2 minuten ergens over schrijf?” Ik las al lang niet meer wat de daadwerkelijke boodschap was. Ik ben zelf chronisch ziek. Heb vaak erg veel pijn. Heb een depressie. Toch ben ik ook gelukkig en tevreden. Veel mensen begrijpen dat niet en trekken daaruit de conclusie dat het dan allemaal wel mee zal vallen. Het zij zo. Wat ik beoefen is dankbaarheid. Heel vergelijkbaar met waar jij nu over schrijft. Iedere avond schrijf ik over iets waar ik dankbaar over ben. Vaak schrijf ik het echter alleen op. Het erover doorschrijven heb ik nog niet geprobeerd. Dat ga ik dus vanaf vandaag proberen. Wie weet wat dat nog voor moois tot gevolgen heeft! X

    • Wat mooi Marion. Heel waardevol, jouw reactie. Juist omdat jij in zo’n moeilijke situatie zit en dit soort dingen tóch uitprobeert.
      Ben heel benieuwd wat het je brengt inderdaad om erover door te schrijven. Bij mij zorgt het vaak voor een vlaag vreugde door mijn lichaam.
      Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 − vijf =