8 tips om jouw succes te vieren

hoe vier je succes? tips

Ik ben er zelf nooit zo goed in geweest: in het vieren van mijn successen. Vaak ben ik in mijn hoofd alweer bezig met mijn volgende dromen en doelen. Banen die ik kreeg, freelance klussen die ik bemachtigde, of het opzetten van mijn blog… alles ging aan één stuk door. Mezelf belonen daarvoor vond ik altijd moeilijk. De laatste tijd gaat het steeds beter. En gelukkig maar! Want het is ontzettend belangrijk om jouw successen te vieren. De grote én de kleine. Zo blijf je gemotiveerd en geïnspireerd. Hier zijn 8 manieren: 

1)   Succes vieren? Maak een dansje

Dit is mijn favoriet op dit moment. Zodra ik een freelance opdracht binnenhaal, neem ik even een moment om daar blij om te zijn. Vroeger zag ik de mail, perste er misschien een glimlach uit en schreef dan snel de deadline op in mijn agenda om vervolgens snel door te werken. Nu? Ik zet de radio hard aan, sta op van mijn stoel, rek en strek mezelf uit en ga even flink dansen om dit te vieren. Voelt heerlijk! Een snelle, simpele manier om stil te staan bij kleine successen.

2)   Deel je succes

Vitaliteitscoach Alexander vertelde dit al in het artikel over trots zijn op jezelf: het delen van jouw successen werkt ook heel goed. Bel een vriend of vriendin op, mail het naar iemand, zet het op Facebook of schrijf er een blog over. Het maakt trouwens wel uit wie je opbelt om jouw succes te delen. Je hebt mensen die heel erg kritisch zijn, of erg perfectionistisch. Dit zijn mensen die niet goed mee kunnen voelen met jouw succes. Wellicht gaan ze alleen maar kritische vragen stellen op het moment dat jij het juist wilt vieren! Bel dus iemand op die positief is ingesteld en die oprecht blij kan zijn voor jou.

3)   Beloon jezelf dagelijks

Gun jezelf dagelijks iets waar jij blij van wordt. Al is het maar 5 minuten. Heb je de badkamer goed schoongemaakt? Neem daarna een heerlijk warm, lang bad om jezelf te belonen. Heb je een paar uur achter de computer gewerkt? Loop even naar het park om te genieten van de buitenlucht, ga in je favoriete koffietentje zitten, of ga spontaan naar een mooie expositie. Heb je de hele week gewerkt? Koop in het weekend jouw favoriete tijdschrift en kruip daarmee heerlijk weg op de bank. Of ga na een lange werkdag lekker op de bank hangen en luister vol aandacht naar jouw favoriete cd.

In dit artikel schrijf ik nog iets meer over deze dagelijkse cadeau-momenten aan jezelf. Dit zijn de oplaadmomenten die noodzakelijk zijn om daarna weer vooruit te kunnen komen. (Kun je echt echt echt niks bedenken wat je vandaag goed hebt gedaan? Beloon jezelf dan gewoon voor het feit dat jij hier bent. Je hoeft niet per se iets te dóen om er te mogen zijn. Het is ontzettend waardevol dat jij hier rondloopt op aarde, ondanks dat jij dit zelf misschien nog niet doorhebt…)

4)   Maak een complimentenlijst

Op mijn bureaublad staat een document met als titel: ‘complimentenlijst succes werk’. Als ik een mooi compliment krijg van iemand, dan zet ik deze in dit document. Het is heel erg leuk om deze complimenten regelmatig even door te nemen! Dan zie je alle waardering ineens in één oogopslag bij elkaar. Complimenten van opdrachtgevers, collega’s, lezers of vriendinnen: alles staat erin. Op een moment dat je denkt dat niks lukt, of dat je niet vooruitkomt, dan is zo’n document erg fijn om achter de hand te hebben. Even doornemen en er verschijnt zo weer een glimlach op je gezicht!

5)   Schrijf je successen op

Ook dit is een belangrijke. Zodra je jouw eigen successen opschrijft, sta je er nog eens extra bij stil. Je beseft weer waarom je een bepaald doel wilde halen en je voorkomt dat jij je alleen maar richt op alles wat je nog niet voor elkaar hebt gekregen. Jouw zelfvertrouwen zal hierdoor toenemen omdat je de focus op jouw sterke punten legt.

* Je kunt iedere avond even het succes van de dag opschrijven, zoals in het artikel over trots ook al getipt werd. Schrijf ’s avonds minimaal 1 ding op waar je trots op bent: heb je gezond gekookt, even gemediteerd, gesport, een wandeling gemaakt, iemand blij gemaakt met een glimlach, je huis schoongemaakt? Of iets heel anders waar je trots op mag zijn? Schrijf het ’s avonds even op.

* Daarnaast kun je ook maandelijks de balans opmaken van jouw successen. Ik schreef al enkele keren over mijn balansboek. Maandelijks kijk ik even terug op alles wat ik gedaan heb in die maand. Soms lijkt het alsof ik niet vooruitkom. Maar door toch alles op te schrijven – hoe klein ook – geef ik mezelf een enorme oppepper. Dan zie ik toch dat ik deze maand vanalles gedaan heb. Het opruimen van mijn schuur, verven van de keukentafel, etentjes met vriendinnen, nieuwe artikelen geschreven, yoga-oefeningen in de ochtend etc… Ik kan me soms echt verheugen op zo’n zondagmiddag-moment, omdat ik weet dat ik er zo’n goed gevoel van krijg.

6)   Schrijf een brief aan jezelf

Dit tipte ik ook in mijn artikel ‘De truc voor meer zelfvertrouwen’: schrijf een ondersteunende brief aan jezelf. Een advies van Deepak Chopra uit zijn meditatiecursus Desire and Destiny

“Schrijf een bevestigende, ondersteunende brief naar jezelf. Een brief die jou herinnert aan alles wat jij hebt om te delen met de wereld. Je sterke punten, je waarden, gaven, talenten en successen. Als jij jezelf kunt prijzen, maak je ook ruimte om anderen te prijzen.”

Je kunt jezelf ook hardop prijzen, gedurende de dag. Dat is iets wat de Japanse prinses en spiritueel leraar Masami Saionji (71 jaar) ook doet. Zij moedigt zichzelf voortdurend aan. Ze prijst zichzelf voor de kleinste dingen. “Ik doe bijvoorbeeld elke ochtend yoga en ook al doe ik het maar vijf minuten, dan zeg ik nog: ‘Wat geweldig dat je die vijf minuten deed!’ Ik ga niet focussen op de gedachte dat het een uur had moeten zijn,” vertelde ze aan Happinez. Zo krijgt ze het gevoel dat zij het waard is om die lof te verdienen en dat zet haar aan om nóg meer goede dingen te doen, zegt ze.“Want als je je aandacht maar lang genoeg richt op kleine goede dingen, worden ze vanzelf groot.”

7) Beloon jezelf bij iedere mijlpaal

Tot nu toe ging het vooral over het vieren van je kleinere successen. Maar het vieren van iets grotere mijlpalen is net zo belangrijk. En daar horen ook grotere beloningen bij. Wat die mijlpalen zijn, verschilt natuurlijk per persoon.

Als jij momenteel met een burn-out thuiszit, dan kan het al een hele opgave zijn om boodschappen te doen op een dag. Een mijlpaal kan dan zijn: zodra ik weer tien uur per week werk, mag ik mezelf belonen daarvoor. Of: zodra ik dat project heb afgerond, mag ik mezelf belonen. Ik ben momenteel bezig met het schrijven van een boek. Zodra het boek online te koop staat, mag ik mezelf belonen had ik bedacht.

Maar nu besef ik eigenlijk dat ik mijn mijlpalen best iets kleiner mag maken…. Dat ik mezelf ook tussentijds mag belonen met het feit dat ik ermee bezig ben. Het is namelijk best een worsteling om tijd en energie te vinden voor het boek. En door tussentijds al trots op mezelf te zijn, zorg ik ervoor dat ik gemotiveerd blijf om ermee door te gaan. (In plaats van dat ik alleen maar gefrustreerd rondloop dat ik het niet voor elkaar krijg).

Iedereen heeft natuurlijk eigen manieren om zichzelf te belonen. De een houdt van een goed glas wijn, de ander van een lekkere bonbon, of een dagje naar de sauna.

Hier zijn in ieder geval een aantal mogelijkheden:

* Neem een middag vrij, koop het allerlekkerste gebakje dat je kunt vinden en ga dat heerlijk mindful opeten. (Zoals ik bijvoorbeeld in mijn laatste Happy Moment deed). Het is dus wel belangrijk dat je er met je volle aandacht bijbent. Anders is de kans groot dat je het gewoon opschrokt, en dan is de echte beloning er eigenlijk wel vanaf. Neem er dus goed de tijd voor, zet een lekkere pot thee erbij en gun jezelf dit moment volledig.

* Ga een dagje naar de sauna, of laat je ergens masseren. Ik heb altijd wel moeite gehad om mezelf dit soort verwennerijen te gunnen. Vaak vond ik het bijvoorbeeld te duur. Maar: afgelopen week heb ik een Chinese massage voor mezelf geregeld! (Voor de mensen in Utrecht: Rose’s Health centre aan de Voorstraat 70: een heel uur voor 35 euro, en ze zijn goed!). Nu was de massage trouwens wel iets minder relaxed dan verwacht. Het deed pijn!! Ik zat in mijn schouder nogal vast, dus ze heeft hier zeker een kwartier op zitten kneden, drummen, slaan en knijpen om het iets losser te krijgen. Au!!! Haha. Maargoed, hoe vaker ik het ga doen, hoe losser alles zal worden, hoe relaxter het wordt….

* Kruip op de bank met een boek. Wanneer is de laatste keer dat jij jezelf helemaal verloor in een roman? Veel mensen lezen alleen nog op vakantie, maar het is juist heerlijk om een middag spontaan vrij te nemen en gewoon lekker te gaan lezen. Een vriendin vertelde me laatst dat ze tussendoor soms gewoon zo’n fout doktersromannetje leest. Juist omdat het zo heerlijk wegleest en je er niet bij na hoeft te denken.

8. Eindelijk die mooie jurk!

En dan zijn we gekomen bij die grotere successen. Zoals: het moment dat jij je allereerste klant binnenhaalt. Het moment dat je boek in de winkels ligt. Hét moment dat je die ene felbegeerde baan hebt. Het moment dat je zwanger bent. Het moment dat je een jaar bezig bent met je blog. Het moment dat je dat grote project goed hebt afgerond. Het moment dat je het koopcontract van je nieuwe huis hebt ondertekend. Het moment dat jij je rijbewijs gehaald hebt. Het moment dat je die ene opleiding hebt afgerond… Noem maar op. Dit zijn de grotere successen die ook groots gevierd mogen worden!

* Geef een feestje! Nodig de meest dierbare mensen uit om je heen, geef een speech, trek een fles champagne open en dans tot diep in de nacht.

* Organiseer een klein intiem etentje met mensen die belangrijk voor je zijn.

* Koop eindelijk die ene jurk, armband of gadget waar je al een jaar lang over droomt.

* Boek een weekendje weg, of ga op vakantie. Of neem gewoon een paar dagen vrij van je doelen om thuis heerlijk te relaxen.

Dus: wat worden jouw mijlpalen van komende tijd? Hoe ga jij jezelf belonen? Je krijgt er een enorm goed gevoel van als jij trots durft te zijn op jezelf en ieder succes viert. De kans dat jij jezelf daarna opnieuw uit gaat dagen, wordt dan alleen maar groter…

Ps. Het heerlijke gebakje is gefotografeerd door Daphne van Leuken

Een gedachte over “8 tips om jouw succes te vieren

  1. Pingback: De levensles die ik wéér vergat | Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 − 2 =