Heb jij een doel voor ogen? Kijk dan uit voor deze valkuil

doel behalen, loslaten, mindful leven tips, leven vanuit je hart

Gister was ik wederom bij mijn Alexander therapie-lerares. Steeds weer ontdek ik daar oude patronen die zich in mijn lichaam hebben vastgezet. En vooral zie ik hoe symbolisch mijn hele lichaamshouding is voor de manier waarop ik door het leven beweeg. Vooral als ik een doel voor ogen heb, is er iets wat ik altijd verkeerd doe. Ook voor anderen is dit een grote valkuil. 

**

Ik lag gister op mijn rug, op de behandeltafel. Caroline, mijn lerares, pakte mijn arm op. Het is dan de bedoeling dat ik alle spieren in mijn arm als het ware loslaat en mijn arm aan haar overgeef.

Alle spieren ontspannen. Lang niet altijd zo gemakkelijk om te doen. Maar met een flinke inademing ontspannen mijn spieren zich vaak vanzelf op de uitademing.

Dat is altijd een goeie als je ergens veel spanning voelt in je lichaam. Ga er bewust met je adem naartoe en adem vanuit je buik diep in en uit. Je spieren krijgen dan steeds meer lucht, meer ruimte. Ook al merk je zelf misschien niet altijd direct verschil. Het helpt wel degelijk.

Afijn, ik had mijn spierspanning inmiddels losgelaten. Toen pakte Caroline mijn hand en wilde die op mijn buik leggen.

Maar zodra ik dat doorhad… hoppakee… spanden al mijn spieren zich weer aan. Om maar op de juiste plek uit te komen. Ik wist inmiddels wat het doel was en wilde alles op alles zetten om daar te komen. Om haar te helpen.

Maar wat was er gebeurd als ik niks had aangespannen? Als ik me zachtjes had laten leiden door haar?

Juist.

Dan was ik nog steeds op de goede plek terechtgekomen. Maar dan zachter. Zonder al die extra inspanning.

Dit is dezelfde manier waarop jij je ook door het universum kunt laten leiden. Steeds weer. Je hoeft je niet extra in te spannen om je doel te bereiken. Oók niet als je jouw doel bijna bereikt hebt.

Dat is mijn grootste levensles van dit moment.

Zodra mijn doel in zicht komt (of als ik dénk te weten waar mijn pad naartoe leidt), dan span ik alles aan. Wil ik extra hard gaan werken. Extra hard mijn best doen. En eigenlijk extra snel mijn doel bereiken.

Maar de regels van het universum gelden voor ieder punt van je reis. Ook voor de laatste meters.

Geniet van waar je bent. Blijf spelen, zingen, dansen. En vooral: blijf openstaan voor alle tekens die op je pad komen.

Want misschien heb jij jouw doel helemaal uitgedacht in jouw hoofd… Het kan goed zijn dat het universum andere grootse plannen met jou heeft.

En als jij star alléén maar naar jouw bedachte doelen blijft staren, dan mis je deze tekens. Dan mis je de stroom van het leven.

Die zachte, flexibele, heerlijke stroom. Waarin jij je mag laten meevoeren. En waarin jij ook soms gewoon een beetje mag dobberen, zodat je tijd hebt om om je heen te kijken. En om te genieten van het uitzicht.

(Bron foto: José Manuel Ríos Valiente).

5 gedachten over “Heb jij een doel voor ogen? Kijk dan uit voor deze valkuil

  1. zou ook wel een goeie zijn, die Alexandertechniek, al zou het zonder ook wel lukken als je goed naar jezelf luistert. En een vervelende ervaring met Mensendieck toen die vrouw zat door te zagen hoeveel ik at, nadat ik haar van mijn eetproblemen had verteld. Zat ik dus tegen het plafond in plaats van in mijn lijf en acuut ook mee gestopt.

    • He, klinkt inderdaad als een vervelende ervaring! Zeker als je daarmee weer helemaal in je hoofd schiet. Ja, soms kan het ook even zoeken zijn naar de juiste therapeut met wie je een fijne klik hebt…

      De Alexander-therapie werkt voor mij erg fijn. Ik weet dat ik het in ieder geval niet zelf zou kunnen. De begeleiding vind ik zeer waardevol. Maar inderdaad- sommige mensen die al een groot lichaamsbewustzijn hebben, kunnen ook vast goed naar hun lichaam luisteren en hun houding zelf corrigeren. Dat is nu eenmaal niet mijn sterkste punt :).

  2. ‘Geniet van waar je bent. Blijf spelen, zingen, dansen. En vooral: blijf openstaan voor alle tekens die op je pad komen.’

    Wat mooi<3 Net als de rest van dit fijne artikel.

  3. Heel mooi verwoord! Als iets makkelijk en vanzelf gaat is het datgene wat het universum voor je in petto heeft. Kost het je bakken energie en moet je je ergens enorm veel moeite voor doen dan moet er een belletje gaan rinkelen… Is dit wel wat ik moet doen/echt nodig heb? Soms knok je je kapot voor iets en blijkt later dat je je de moeite beter had kunnen besparen. Fijn hè, als je er achter komt hoe de universele wetten werken en nog fijner is het als het je lukt ze toe te passen. Go with the flow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

elf − acht =