Workshop: de stem van je hart

tips gelukkig en bewust leven, leven vanuit je hartHAPPY MOMENT – Het idee ontstond een aantal maanden geleden en nu is het dan zover: samen met mijn moeder ga ik een workshop geven! Mijn moeder heeft een eigen yogaschool in het zuiden van het land. Het wordt een workshop met yoga, meditatie en schrijfoefeningen. Doel: verbinding maken met jouw hart en durven vertrouwen op de innerlijke wijsheid daarvan.

***

“Wat bijzonder dat je samen met je moeder een workshop geeft!” zei mijn fysio afgelopen week vol verbazing.  En ja, dat is het eigenlijk ook wel. Ik heb nooit zo beseft dat de levensmissie van mij en mijn moeder zo erg op elkaar lijkt. Maar dat besef begint nu steeds meer door te dringen. Allebei willen we mensen inspireren om verbinding te maken met hun hart. Mijn moeder door middel van yoga en meditatie, ik door middel van schrijven.

De weg van mijn moeder

In de jaren tachtig kwam mijn moeder voor het eerst in aanraking met yoga – de tijd waarin ik ook geboren werd. Er was in die tijd nog lang niet zoveel over yoga bekend in Nederland als nu. Dus startte mijn moeder met het thuis oefenen van yoga door middel van allerlei boeken. Ik kan me nog goed haar yogaboek van Richard Hittleman herinneren boordevol yogahoudingen. (Heel leuk om dit retro-boek nu nog terug te bekijken: vooral die pakjes die de mensen aanhebben! Haha).

Van de specifieke yogahoudingen kreeg ik toen nog niet zoveel mee. Wel ben ik opgevoed met alle waarden die bij het yogapad horen. Ik kreeg haar grote liefde voor de natuur mee en we gingen vegetarisch leven. Vooral respect voor mensen, dieren en het milieu werden mij en mijn broer goed bijgebracht.

Op mijn zeventiende ging ik het huis uit om journalistiek te studeren in Tilburg. Mijn moeder bleef ondertussen haar yoga-passie volgen en startte met een 4-jarige opleiding tot yoga-docente. Daarna volgde ze nog diverse andere opleidingen, meditatiecursussen en kreeg ze les bij de Lama’s in het Tibetaans klooster in België. (Ik sta er versteld van hoeveel opleidingen en cursussen mijn moeder inmiddels al heeft gevolgd, haha. Zie deze pagina voor meer informatie daarover).

En mijn weg?

Tien jaar geleden opende mijn moeder haar eigen yogacentrum. Ik genoot ondertussen volop van het Tilburgse studentenleven en ging schrijven voor diverse bladen en uitgeverijen waaronder Viva en Libelle. Een compleet andere wereld zou je misschien denken. Maar uiteindelijk komen onze wegen toch weer heel mooi bij elkaar. Ruim vijf jaar geleden volgde ik een mindfulness-training en al snel ervoer ik de heilzame effecten van yoga, meditatie en ontspanningsoefeningen. Daar moest ik meer van weten! Ik las diverse boeken, verdiepte me in spiritualiteit, ging meer mediteren en volgde yogalessen bij mij in de buurt.

Bij mijn bezoeken in Limburg probeer ik soms om een yogales mee te pikken bij mijn moeder. Of we oefenen gewoon in de woonkamer op onze yogahoudingen. En zo kan het gebeuren dat we op een zondagochtend spontaan samen de hoofdstand gaan oefenen. Zie hier het bewijs ;):

Afbeelding 1Afbeelding

Mijn grote passie voor schrijven bleef de afgelopen jaren ook steeds maar groeien. Natuurlijk schrijf ik veel als freelance journaliste, vooral over persoonlijke groei en ontwikkeling en spiritualiteit. Maar ook in mijn vrije tijd zorg ik dat ik mindful en gelukkig blijf door middel van allerlei schrijfoefeningen.

Net als yoga en mediteren werkt schrijven heel heilzaam. Door te schrijven krijg je meer zelfinzicht, het helpt om blokkades te verwijderen en het zorgt ervoor dat je jouw onbewuste verlangens en dromen makkelijker in kaart kunt brengen. En het leuke is: je hoeft hier helemaal niet mooi of correct voor te kunnen schrijven. Zie het als een soort dagboekschrijven. Je schrijft recht vanuit jouw hart, zonder dat dit je moeite kost. De perfecte manier om jezelf beter te leren kennen.  

Kortom: yoga, meditatie en schrijven zijn uitstekende hulpmiddelen om een diepe verbinding te maken met jezelf. Je komt weer terug in je lichaam en bij de wijsheid van jouw eigen hart. En dat is dus het doel van onze workshop: door middel van yoga, meditatie en schrijfoefeningen ga jij weer verbinding maken met jezelf, met de innerlijke wijsheid van jouw hart.

Je hoeft hiervoor geen yoga- of schrijfervaring te hebben (en nee, je hoeft ook niet op je hoofd te gaan staan ;)).

 

UPDATE: De workshop zat binnen een week volgeboekt en was een groot succes! Het was superleuk om te geven en de enthousiaste reacties van de cursisten achteraf waren hartverwarmend :). Zie de agenda-pagina voor nieuwe data. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeventien − 3 =