Meer synchroniciteit in je leven

synchroniciteit Onlangs zag ik een documentaire van de Boeddhistische Omroep Stichting over synchroniciteit, oftewel betekenisvolle toevallen. Een Engels meisje genaamd Laura Buxton liet een ballon de lucht in. Ze had er een kaartje aangehangen met haar naam en adres erop. “Vlieg maar naar een leuke plek,” zei het tienjarige meisje. De ballon vloog de lucht in,  1 kilometer verder, 10 kilometer, 60 kilometer… 225 kilometer verder. En daar landde de ballon recht in de tuin van een meisje genaamd…. Laura Buxton. Het verhaal wordt nog bizarder: niet alleen hadden de twee meisjes dezelfde  naam, ze hadden ook allebei een zwarte labrador, een konijn én een gespikkelde bruine cavia met een oranje vlek op de kont.

De ene Laura belde de andere Laura op en sindsdien zijn de twee meisjes goede vriendinnen. Beetje te toevallig, toch? Dit zijn nu eenmaal van die prachtige geschenken van het universum. Ook jij kunt je daardoor laten verrassen. Je hoeft je er alleen maar voor open te stellen.

celestijnse beloftePsycholoog Jung was mateloos gefascineerd door deze ‘zinvolle toevallen’ en noemde ze synchroniciteiten. Ook spiritueel leraar Deepak Chopra wijst er vaak op. Ik ben nu bezig met het lezen van De Celestijnse Belofte, een bestseller uit begin jaren negentig (een boek dat me al mateloos fascineerde toen het vroeger bij mijn ouders in de boekenkast stond). Ook daarin worden deze toevalligheden uitvoerig onder de loep genomen.

De synchrone gebeurtenissen die op je pad komen willen je iets vertellen, ze duwen je zachtjes een bepaalde richting op. Als je jezelf daarvoor openstelt, kom je vanzelf alle levenslessen tegen die jij te leren hebt. Je ontmoet personen die veel voor je betekenen, je verwerft inzichten waarmee je een grote sprong voorwaarts maakt in je ontwikkeling en er komen kansen op je pad die je zelf niet eens had kunnen bedenken.

Je laat je als het ware leiden door het universum. Op deze manier ontwikkel je jezelf een stuk sneller en draag je dus eigenlijk bij aan het gehele evolutieproces. Klinkt als een mooie taak, toch? Een handje meehelpen met de evolutie van onze planeet?

Vaak houden we onze ontwikkeling tegen door allerlei angsten, weerstand of oude patronen. We willen iets doen, maar zijn bang dat anderen ons raar vinden. Of we willen graag alles begrijpen en durven daardoor onze gevoelens niet te volgen. En zo onderdruk je dus jouw intuïtie, dat fluisterende stemmetje dat je naar allerlei prachtige mini-wondertjes leidt.

Telkens als er een synchroniciteit op mijn pad komt, geeft me dat een geluksmoment. Het zijn van die wonderlijke momenten waarop je wilt uitroepen: “He, wat toevallig!!” Zeker als je precies de personen tegenkomt waar je op zat te ‘wachten’ is dit erg bijzonder. Ook met boeken ervaar ik vaak mooie toevalligheden.

Gister nog had ik met een vriendin een gesprek over hard werken, versus keuzesips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling maken vanuit je hart. “Soms denk ik: ben ik niet naïef bezig door alleen maar mijn hart te volgen? Moet ik niet naar het uitzendbureau en keihard gaan werken 40 uur per week om geld te verdienen?” opperde ik. Die twijfel herkende ze maar al te goed.

Thuis gekomen opende ik een boek van Deepak Chopra ‘Het geluk in jezelf’, en viel mijn oog op de volgende passage:

Onze oude overtuiging met betrekking tot lijden is: ik moet hard werken om mijn doelen te bereiken. Hoe harder ik werk, hoe waarschijnlijker het is dat mijn doelen verwezenlijkt worden. Dit is een zeer westerse manier van denken. De vraag is natuurlijk: Werkt de natuur op deze manier? Is er sprake van inspanning als een vogel van Siberië naar Zuid-Amerika trekt? Levert een zaadje enige inspanning bij het uitgroeien tot een boom en het vrucht dragen? De natuur functioneert met maximale efficiëntie. Het principe is: Doe minder, bereik meer. Dit is de weg van de minste inspanning.”

Precies de boodschap die ik even nodig had en die me weer vertrouwen gaf!

Dit is slechts een klein voorbeeldje hoe synchrone gebeurtenissen kunnen werken. Als je ze eenmaal gaat volgen, zullen de toevallige gebeurtenissen steeds groter en talrijker worden.

Laura Buxton, uit de documentaire zegt over de toevallige ballon-gebeurtenis:

“Wie weet, heeft dit straks een diepere betekenis. Voor nu is het vriendschap. I think I was meant to meet her.

En dat is precies hoe het werkt. Ook al begrijp je niks van een bepaalde gebeurtenis, je aanvaardt het wel. Je aanvaardt het mysterie ervan. En je voelt dat er een diepere betekenis achter schuilt. Je kunt je alleen maar laten leiden…  en op die manier prachtige geschenken tegenkomen.

Ok, dus synchroniciteiten zijn mooie geschenken, ze tonen aan dat jij op je juiste pad zit, je ontwikkelt jezelf ermee en geven je geluksmomenten.

Dan is natuurlijk de volgende vraag: hoe zorg je ervoor dat ze op jouw pad komen? 

Meer synchroniciteit in je leven 

Tip 1: Stel jezelf ervoor open

De geschenken zitten allemaal in het universum verborgen. Daarvoor hoef je niet naarstig op zoek te gaan, maar je stelt jezelf ervoor open door je armen als het ware uit te spreiden. Met de stroom mee te gaan. Je zegt: kom maar op en je houdt je ogen de komende tijd heel goed open. Vraag er dus gewoon om in een meditatie of gebed en blijf goed opletten.

Tip 2: Accepteer ze

“Dat is gewoon toevallig,” zul je in het begin misschien sceptisch blijven zeggen bij de toevallige gebeurtenissen. Beetje jammer voor het universum… Dat is net alsof jij iemand cadeautjes blijft geven, maar die ander doet zijn ogen niet eens open! Accepteer deze momenten dus als wonderen, als geschenken. Heb er vertrouwen in dat je op deze manier naar jouw levensdoel wordt geleid. Voor je het weet komen er dan meer synchrone gebeurtenissen in je leven.

Tip 3: Volg je vreugde

Vooral als jij de dingen doet die jou heel veel plezier geven, zul je zien dat de toevalligheden steeds meer op je pad gaan verschijnen. Het is een soort teken van het universum om jou te laten zien dat je op de goede weg bent. Steuntjes in je rug. Ik begon bijvoorbeeld heel veel synchroniciteiten te ervaren toen ik met het boek The Artist’s Way van Julia Cameron bezig was. (Lees ook deze blogpost eens met enkele praktische oefeningen uit dat boek). Ik durfde me steeds meer open te stellen voor mijn verlangens, mijn dromen, mijn creativiteit, mijn schrijflust. Als je jouw vreugde en dromen durft te volgen, wordt dit direct beloond door het universum. Of zoals een van mijn favoriete quotes luidt:

Spring en het vangnet verschijnt. 

Tip 4: Vertrouw op je intuïtie

Heel belangrijk is dat je durft te luisteren naar je intuïtie. Naar dat zachte stemmetje binnenin. Die wijst je precies de juiste weg. Voel je de drang om een bepaalde winkel binnen te gaan? Verlang je ernaar een bepaald boek te lezen? Of denk je net aan die ene vriend en heb je zin om hem weer te spreken? Just do it. Het zullen misschien onlogische keuzes zijn. Niet te verklaren richtingen die je uitslaat. Dat maakt allemaal niets uit… Het zijn deze dingen die jouw leven tot een groot avontuur maken. Het mysterie van het universum schuilt niet in je hoofd, maar in je hart.

Tip 5: Direct beginnen?!

Maak eens een lijstje van alle dromen en verlangens die je hebt. Dat kan variëren van kleine tot grote verlangens. Bepaalde personen die je wilt ontmoeten, boeken die je wilt lezen, cursussen die je wilt volgen, vaardigheden die je wilt leren, dingen die je wilt creëren. Let de komende weken heel goed op wat aangereikt wordt. Blijf je intuïtie volgen, houd je ogen open en blijf vertrouwen op de wijsheid van het universum.

Veel plezier!

Liefs Lieke 

Ps. De interessante documentaire over synchroniciteit is hier terug te kijken.

9 gedachten over “Meer synchroniciteit in je leven

 1. Hallo lieke,Ik zit hier op de bank ziek te wezen en op zoek naar antwoorden.Lees ik je artikel waar ik blij van wordt.Wat blijkt ze noemen me ook lieke.Bedankt voor je blog.Mijn roep naam is wel Angelique maar men noemt men liekeHopelijk brent me dit meer synchoniteit.

 2. Hoi Lieke
  Wat een fijne blog over synchroniciteit, dankjewel. Ik bruis er helemaal van. Mijn leven zit -met vlagen- vol met synchroniciteit, ik noem het altijd mijn ‘ wegwijzertjes’. Nu ook weer. Ik word er zo blij van… (Jammer dat er toch niet voor de zekerheid een zakje ‘je-bent-al-goed-genoeg’ of een potje ‘ja-je-hebt-al-genoeg-kennis’ bij zit…)
  Fijne dag!
  Peggy

  • Hoi Peggy,
   Jaaa, mooi gezegd: wegwijzertjes!! 🙂
   En wat grappig! ‘Toevallig’ had ik vannacht een droom die me duidelijk maakte dat ik al genoeg kennis heb, om iets te doen wat ik allang wil doen. Dus zelfs die wegwijzers bestaan… Gewoon hulp blijven vragen en het antwoord komt vanzelf,
   Liefs!

 3. Pingback: Inspiratie quotes - Wat je móet weten over diepe dalenBe Blissed – leven vanuit je hart

 4. Ha Lieke,
  een tijdje geleden had ik dit artikel gelezen en ik moest er aan denken door iets dat ik gisteren meemaakte! Onlangs las ik namelijk een artikel in een tijdschrift over een jong electronica duo dat nu helemaal ‘in’ is. De naam zei me niets, maar ik raakte wel nieuwsgierig. Zoals dat gaat, vergeet je zo’n artikel weer. Los van dit, hoorde ik deze week een liedje op de radio dat erg veel gelijkenis vertoonde met een ánder liedje dat ik heel gaaf vind (maar waar ik de naam niet van ken!). Dus dacht ik, hoe ging dat ‘ander’ liedje ook alweer, van wie zou het zijn, zou ik het ooit nog horen?? Stomtoevallig herinnerde ik me gisteren dat artikel over het electronicaduo weer, omdat ik ergens een zinnetje las over ‘jonge broertjes die het helemaal gaan maken nu’, ik op youtube, klik het eerste het beste liedje aan en ja hoor, daar was het, het ‘andere’ liedje dat ik zo goed vond! Erg toevallig, wist ik meteen hoe het heette. Een ‘klein’ voorbeeld, maar zoiets maakt je dag goed.

  • Hey! O, wat een leuk voorbeeld ja! Heel grappig hoe die dingen dan zo kunnen lopen he? En inderdaad het kan je hele dag goedmaken 🙂

 5. Pingback: Het mysterie van Finn | Be Blissed – leven vanuit je hart

 6. Pingback: Ode van Maaike: mooi toeval! | Be Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twintig − 7 =