Ga eens de boom in

the treeclimbing company, oefeningen mindfulness, natuur beleving, ervaren, tips, gelukkig leven, mindful leven Kleine kinderen doen het al van nature: in bomen klimmen. Maar ergens, op weg naar volwassenheid, leren de meeste van ons het weer af. Zonde eigenlijk! Want hoog vanuit de boom bekijk je alles vanuit een heel ander perspectief. Mark Jakobs is in de vijftig en doet ’t al zijn hele leven. Ik probeerde het ook uit en… wilde niet meer naar beneden. 

Mark is de oprichter van The Treeclimbing Company. Samen met zijn partner Maike organiseert hij workshops en cursussen om in bomen te klimmen.  Dit doen ze op allerlei locaties: in de Ardennen, in Nieuw-Zeeland, maar ook in het Vondelpark.

Ik heb een afspraak met ze op Fleurig, een tuinbeurs bij Kasteel Ter Haar, en kon  terplekke uitproberen hoe dat nu voelt, de boom inklimmen. Ok, als kind deed Mark dat zonder touwen, knopen of heupgordel. Maar… toen kon hij ook niet zo hoog reiken. Inmiddels is hij tot wel 35 meter hoogte gegaan (!). Niet in Nederland trouwens, want daar zijn de bomen relatief klein. In Nieuw-Zeeland, waar hij ieder jaar overwintert en ook cursussen geeft, dáár heb je pas bomen.

Jezelf naar boven hijsen 

Eerst ga ik zelf maar eens de boom in. Ik krijg een heupgordel op. Mark geeft me een korte instructie en hup, daar mag ik al gaan. Ja, zo simpel is het dus…  En alhoewel het lijkt alsof je heel veel kracht moet zetten en jezelf omhoog moet zien te sjorren, valt dat reuze mee. Je moet gewoon even onder de knie krijgen hoe het werkt.

bomen in klimmen met touwen, cursus, workshop, mindfulness, oefening

Mark zorgt dat mijn heupgordel zeer stevig zit. Aan de rechterkant zijn vriendin Maike met wie hij al 25 jaar samen is.

Het heeft in ieder geval iets te maken met aan een touwtje trekken, door je knieën buigen, weer overeind gaan staan en een knoop naar boven trekken. Zo hijs je jezelf heel simpel naar boven toe. Ondertussen hang je eigenlijk lekker in je gordel, en heb je alle tijd om om je heen te kijken!

Hoog & droog 

Van hoogtevrees heb ik gelukkig geen last, dus ik hijs mezelf lekker omhoog totdat ik bij boomklimmen, oefening, mindfulness, natuur, cursus, workshop, training, gelukkig leven een comfortabele tak uitkom. “Kijk, nu kun je de bast van deze plataan eens van heel dichtbij bekijken,” tipt Mark me (die in de tussentijd vliegensvlug naar boven is geklommen). “En kijk daar! Je ziet nu de kleine zwanen in de vijver daarachter.”

Ik kijk mijn ogen uit inderdaad. De ruisende bladeren van de boom zijn nu vlak boven me en de zon schijnt heerlijk door de takken heen. Onder ons lopen honderden nieuwsgierige bezoekers rond, maar hier, hoog in de boom, is het heerlijk rustig. Wat een plek om te vertoeven!

Zodra ik op de tak zit, begrijp ik ook helemaal waarom hij hier verslingerd aan is. Het uitzicht is natuurlijk schitterend op grote hoogtes. Maar niet alleen dat…  Je bent letterlijk helemaal in de natuur en je kijkt als het ware neer op de aarde. Ik zit nu natuurlijk op een drukke tuinbeurs, maar ik kan me goed indenken dat het magische effect nog groter is als je dit in een prachtig bos doet met allerlei dieren om je heen.

Alsof je de aarde en je dagelijkse beslommeringen vanaf een afstandje kunt bekijken, achter je laat, en je helemaal één kunt worden met de natuur. 

Interviewen in de boom  boomklimmen, oefening, mindfulness, natuur, cursus, workshop, training, gelukkig leven

Mark komt naast me zitten, dus kan ik hem direct wat vragen stellen over zijn grootste passie (Een interview in een boom! Dat had ik nog nooit gedaan… haha). Zijn ogen beginnen te stralen zodra hij erover vertelt.

Ik vraag hem of hij de boom ingaat zodra hij gestrest is. Lachend kijkt hij me aan.

“Stress? Dat heb ik nooit….”

“Nooit?,” vraag ik verbaasd. “Maak je je ook nergens zorgen over?”

Hij schudt z’n hoofd. “Als ik dat al doe, dan lach ik er ook heel snel weer om. Vroeger, op school, had ik wel eens stress. ‘Wat proberen ze hier met me te doen?,’ dacht ik dan. Maar door zoveel in de natuur te zijn, word je vanzelf rustig.”

Gedragen door de natuur 

Er is hier, boven in de boom, inderdaad zoveel ruimte, zoveel vrijheid… Waarom zou je gaan piekeren, als je ook van een magnifiek uitzicht kunt genieten en je letterlijk gedragen wordt door de natuur? Maar ook onder het klimmen zelf, is er geen ruimte voor dagelijkse beslommeringen. Al je aandacht en concentratie heb je nodig om veilig naar boven (en beneden) te komen. Zo word je vanzelf wel mindful!

Tja, en wat doe je dan, als je eenmaal boven bent? Je kunt er natuurlijk lekker bij gaan boomklimmen, oefening, mindfulness, natuur, cursus, workshop, training, gelukkig leven liggen, zoals Mark hier aan de rechterkant. Als er bijvoorbeeld een evenement in het Vondelpark is, kun jij gewoon de boom in klimmen en het vanuit daar bekijken! Maar er is nog veel meer wat je in een boom kunt doen.

In Amerika, vertelt Mark, gaan mensen met hele families de boom in. “Ze eten er, maken hele picknickbanken in de boom en ze slapen er. Het is bijvoorbeeld ook de perfecte manier om wild te spotten. Of, als je bioloog of documentairemaker bent, om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld de boomklever.” Dit zijn dan ook allemaal mensen die Mark op zijn cursussen krijgt.

Van 8 tot 83 jaar  

Mark is trouwens niet van plan om hier snel mee te stoppen. “Op mijn 125e misschien…,” boomklimmen, oefening, mindfulness, natuur, cursus, workshop, training, gelukkig leven zegt hij lachend. En ja, het is heel goed mogelijk om dit tot hoge leeftijd te blijven doen. Zijn oudste kandidaat was een vrouw van 83! “Zij vond het geweldig om die boom in te gaan,” herinnert Mark zich. (Het kan trouwens al vanaf je 8e jaar). Sowieso zijn er mensen bij die er helemaal hyper van kunnen worden.

Mark: “Zo had een vrouw  last van hoogtevrees, maar na een tijdje gekeken te hebben en te zien hoeveel plezier haar kinderen en man hadden, probeerde ze het toch.

Ze heeft ruim een uur in de boom rond-gehangen. De kreten en glimlach van oor tot oor verraadde dat ze het enorm naar d’r zin had. Daarna heeft ze echt een uur op de grond nog staan te shaken en stralen van geluk.”

Ja, geluksgevoelens krijg je hier wel van ja… Je verlegt letterlijk je grenzen. Ik weet niet hoelang ik uiteindelijk ben blijven zitten op de tak (nog zoiets… tijdsbesef vervaagt hier). Ruim een uur, schat ik zo. Beetje kletsen, beetje kijken… lovely.

Mannen met faalangst 

Maar dan is het toch echt tijd en draag ik het stokje over aan andere nieuwsgierige bezoekers. Het grappige is trouwens dat het vooral de kinderen en vrouwen zijn die vandaag naar boven willen. “Mannen vinden het hier, op een drukke beurs, toch te eng,” merkt Mark. “Zij zijn bang dat ze het verkeerd doen, dat het niet lukt.” Kijk, da’s dan toch weer het voordeel van vrouw-zijn. Angst om te falen bij dit soort dingen heb ik niet… en zo maak je uiteindelijk toch weer behoorlijk wat avontuurlijke dingen mee!

Ook de boom in?

Mark en Maike geven allerlei cursussen en workshops waaronder bijvoorbeeld een Basis Cursus Boomklimmen. Na twee dagen kun je al helemaal alleen allerlei bomen gaan beklimmen! Als je het alleen een keer wilt ervaren, kun je het ook een keer een dagdeel doen. Dit kun je met een groep boeken, of houd de agenda in de gaten voor speciale evenementen waarbij je kunt meedoen. Of misschien zoek je nog een uitdagend teamuitje? Ook dan kun je de boom in…  Ps. Er zijn trouwens ook verschillende klimbossen in Nederland, dan loop je bijvoorbeeld ook over allerlei bruggen heen.

2 gedachten over “Ga eens de boom in

  1. Pingback: Oproep! Wat wil jij echt weten van mij? - Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

  2. Pingback: Klim eens de boom in & Bliss-tip | Be Blissed! Inspiratie voor een bewust leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × 1 =