Opstellingen: Mijn meest magische ervaring ooit

opstellingen, gelukkig en mindful bewust leven tips

Van een vriendin had ik al hele bijzondere verhalen gehoord over familie-opstellingen. Dat wilde ik ook wel eens ervaren! Vorige week kwam het er dan eindelijk van. En… ik had vooraf nooit vermoed dat het zo bijzonder zou zijn. Eigenlijk heb ik nu pas voor het eerst ervaren dat werkelijk alle informatie uit het universum gewoon voor ons beschikbaar is en moeiteloos door ons heen kan stromen. Als je je er maar voor openstelt…

***

“Voel zelf maar waar jij wilt gaan staan in de ruimte,” instrueert de begeleidster van de opstelling deze avond. Ik sta op van mijn stoel en zet heel voorzichtig wat passen naar voren. Het is alsof mijn lichaam als vanzelf beweegt. Ik hoef er niet bij na te denken waar ik ‘wil gaan staan’ – voor mijn gevoel kan ik niks anders dan deze richting uit lopen.

Even hiervoor heeft een vrouw mij gevraagd of ik de rol van haar vader wilde spelen. Ik knikte heftig van ja. Ik voelde me al helemaal verbonden met die rol. En nu sta ik hier, als haar vader. Het is alsof mijn lichaam groeit en alsof ik als vanzelf volkomen statig op de grond sta. “Ik voel me heel groot en sterk,” zeg ik, terwijl ik de vrouw aankijk die nu dus mijn dochter is.

Even later staan mijn vier kinderen tegenover mij op een rij – al hun ogen op mij gericht. Ik krijg een heftige zweetaanval en doe als vanzelf een pas naar achter. “Dit is te confronterend,” uit ik mijn gevoelens. Al zou ik een stap naar voren willen doen… Het lukt me niet eens. Mijn hele lichaam staat stokstijf op de grond terwijl ik de ogen van mijn kinderen voel prikken op mijn huid.

Opstellingen? Wat zijn dat eigenlijk?

Als je nog nooit gehoord hebt van familie-opstellingen, kan ik me voorstellen dat dit verhaal behoorlijk vreemd klinkt! Toch is het een methode die veelvuldig gebruikt wordt door bijvoorbeeld psychologen en coaches. Het wordt ook wel systemisch werken genoemd. Je kunt als deelnemer een vraagstuk inbrengen, maar je kunt ook meedoen als representant. Dat is wat ik vorige week deed: als representant help je eigenlijk iemand anders met zijn vraagstuk.

Bij een opstelling plaats je allerlei deelnemers (de representanten) in een ruimte. Deze mensen staan voor bepaalde familieleden van jou. Dit kunnen jouw ouders zijn, maar het kunnen ook overgrootouders zijn die jij nooit hebt gekend. De bedoeling is dat er verborgen knelpunten zichtbaar worden in een opstelling. Heb jij je vroeger bijvoorbeeld heel eenzaam gevoeld omdat jouw zus nooit thuis wilde zijn? In een opstelling kun jij erachter komen wat de motieven van haar waren om altijd weg te vluchten. Misschien voelde zij zich wel heel onbegrepen door jullie vader en kon ze zich niet volkomen ontwikkelen als ze thuis zou blijven. En waarom gedroeg jouw vader zich eigenlijk zo tegenover jouw zus? Ook daar kun je achter komen in de opstelling.

Ons collectief bewustzijn

Maar je kunt ook aan hele andere issues denken waar jij opheldering over wilt krijgen. Bijvoorbeeld: waarom durf ik mezelf niet goed te laten zien? Hoe kan ik dat beter aanpakken? Of waarom heb ik zoveel problemen met geld? Hoe kan ik daar beter mee omgaan? In opstellingen kan heel veel duidelijk worden. Het gedrag van jouw ouders is natuurlijk weer beïnvloed door hun ouders  en het kan voor jou veel verklaren als je weet hoe de verhoudingen vroeger in het gezin van jouw ouders lagen. Of zelfs uit het gezin waar jouw overgrootouders uit kwamen.

Want ja, ook al die informatie is gewoon ‘beschikbaar’ voor ons. Hoewel wij daar op verstandelijk niveau niet bij kunnen komen, is die informatie onbewust wel verkrijgbaar. Dit ligt allemaal opgeslagen in ons collectief bewustzijn.

Dat is wat ik zelf het meest magische vond aan deze ervaring: ik had van tevoren nooit kunnen vermoeden dat de informatie zo moeiteloos door mij heen zou stromen… alles wat ik zei, alles wat mijn lichaam deed, alles wat ik voelde: niks was van mij. Dat was overduidelijk. Ik zei dingen die ik normaal nooit zou zeggen en ik voelde energieën die niet van mij waren. En hoewel ik normaal best wat moeite kan hebben om te bepalen wat ik voel, was dat nu ineens geen enkel probleem meer.

Van depressieve tante tot liefdevol kind

Mijn eigen persoonlijkheid was even helemaal aan de kant geschoven, mijn lichaam fungeerde alleen nog maar als toegangspoort voor informatie uit het universum. Het ene moment zat ik in de rol van een depressieve tante: ik kreeg keelpijn, voelde me monddood gemaakt en voelde me eenzaam. Het andere moment was ik een kind en voelde ik me gevuld met een intense liefde voor mijn moeder en oma. En bij de volgende opstelling was ik dus de sterke, succesvolle vader uit een gezin.

Een opstelling draait trouwens niet alleen om het zichtbaar maken van knelpunten en het ophelderen van zaken. Je kunt ook emoties vrijelijk uiten die je misschien jarenlang hebt opgekropt. Of je kunt zaken uit het verleden ‘rechtzetten’ waardoor jij letterlijk meer ruimte krijgt in jouw leven.

Misschien hoor je in een opstelling ineens jouw vader, moeder, zus of oma woorden zeggen die ze in het echte leven niet konden zeggen. Dit kan voor jou zoveel betekenen dat het je hele huidige leven positief kan veranderen…

Zoals ik aan het einde van de opstelling ook zei als vader tegen mijn dochter: “Ik ben trots op je. En ik ben blij dat jij jezelf nu goed durft te laten zien.” Woorden die ook weer helemaal als vanzelf door mij heen stroomden.

De twee dagen na deze ervaring was ik er nog helemaal vol van. Wow, als deze informatie op deze manier, zo makkelijk en moeiteloos door mij heen kan stromen… dan kan alles dus door mij heen stromen!! Dan is alle informatie uit het universum helemaal beschikbaar voor ons, op welk moment je maar wilt. En dan zijn ook alle gevoelens volop beschikbaar om uit te tappen: van immense liefde tot krachtige zelfverzekerdheid.

Volgende keer ga ik erin met een eigen vraagstuk… Best spannend en confronterend! Maar ik heb nu ervaren hoe magisch het is en ook hoe helend het kan werken: die kans laat ik niet aan me voorbijgaan.

Wat heeft het universum ons toch veel moois te bieden… Als je je er maar voor openstelt.

Ps. Wil je meer informatie over familie-opstellingen? Kijk dan bijvoorbeeld eens op de pagina van het Bert Hellinger Instituut.

3 gedachten over “Opstellingen: Mijn meest magische ervaring ooit

  1. Pingback: Inspirerende teksten: Rumi, de herbergBe Blissed – leven vanuit je hart

  2. Hoi,
    Mooi, jouw kennismaking met opstellingen. Zelf volgde ik vorig 2 jaar terug een opleiding om opstellingen te doen met paarden en mensen. Paarden spiegelen jouw gedrag en willen deel uitmaken van een groter geheel, vandaar zijn ze uitermate geschikt voor opstellingen. Ik deed deze opleiding bij http://www.antepassio.be. Misschien vind je dit ook interessant.
    Liefs,
    Scallie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 + 12 =