Efficiënt mediteren

tips mediteren gelukkig leven mindful Efficiënt mediteren… Het zijn twee woorden die eigenlijk niet in 1 adem gezegd mogen worden. Want gaat mediteren er juist niet om dat je alle zogenaamde drukte, deadlines en doelen loslaat? Klopt. Wat ik ermee bedoel is dat je kunt mediteren zonder dat het je extra tijd hoeft te kosten. Ik hoor namelijk regelmatig mensen zeggen dat ze het te druk hebben om te mediteren. Helaas, dat is vanaf nu geen excuus meer. Deze oefening kost je namelijk geen seconde extra.

Wat je doet? Je gaat van je douchesessie een meditatiemoment maken. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar onder de douche draait mijn geest op volle toeren. Deadlines, plannen, doelen of gesprekken van de vorige dag. Het komt allemaal uitgebreid voorbij.  Vaak voel ik pas hoe lekker het warme water over mijn lichaam stroomt, zodra de kraan weer dicht moet. (Zo heeft de douche-uitvinder dat vast niet bedoeld ;)).

De douche is juist een uitermate geschikte plek om te mediteren omdat je al je zintuigen volop kan gebruiken. De aandacht vestigen op je zintuigen is een geweldige methode om te mediteren, het zorgt ervoor dat je direct in je lichaam en in dit moment komt. Ruik maar eens aan iets heel lekkers, je zult zien dat op dat moment suprême je hersenen even uitgeschakeld lijken. Al je aandacht gaat dan uit naar je reukvermogen.

Mindful douchen dus. Probeer het eens de volgende keer dat je onder de douche staat: zet je zintuigen wagenwijd open en probeer daar bewust bij te blijven. Wat voel je? (Het warme water dat rijkelijk over je lichaam stroomt, handen door je haar, douchegel op je huid).

Ook je reukvermogen is natuurlijk heerlijk om hier volop te gebruiken. Verwen jezelf met een lekkere douchegel. Hoe ruikt het? Hoe lang blijft de geur hangen? Probeer er met al je aandacht bij te blijven.

Zo kom je helemaal in dit moment, zonder dat je nadenkt over toekomst of verleden. Iedere keer dat je aandacht afdwaalt, kun je de focus weer leggen op een van je zintuigen. Misschien vind je het fijn om heel aandachtig naar het geluid van het kletterende water te luisteren. Helemaal in het hier en nu.

Voordat je het weet heb je gewoon alweer een meditatiesessie erop zitten. Al je gedachtes zijn letterlijk van je afgestroomd, recht het doucheputje in, en hebben plaatsgemaakt voor een frisse blik.

2 gedachten over “Efficiënt mediteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 − 11 =