Eerste hulp bij keuzestress

De 2 gouden regels voor eeuwige twijfelaars

mindful leven, mediterem yoga, middel tegen stressLaatst was het weer zover. Mijmerend staarde ik voor me uit en bedacht dat ik de volgende dag iets leuks mocht gaan doen van mezelf. Naar het strand. Of lekker in een café gaan zitten. Naar een museum, of een kringloopwinkel induiken. Zoiets. Maarja. Waar had ik nu het meeste zin in? Ik kwam er niet uit. Gevolg: de volgende dag deed ik… 

… niks. Ik hing wat doelloos achter mijn computer en werkte half-half . Beetje jammer… Nu zijn er natuurlijk stressvollere keuzes om te maken. Met gevolgen die vervelender kunnen zijn dan één doelloze dag. Maar toch heeft het allemaal te maken met een overdaad aan keuzes. En daar zijn twee gouden regels voor.

Regel 1: Kom hoe dan ook zo snel mogelijk in actie.

Je kunt zo in twijfel blijven hangen, dat je er uiteindelijk vooral erg lamlendig van wordt. En constant over hetzelfde probleem blijven malen, dat schiet uiteindelijk niks op. Daarentegen zie je bij mensen die een knoop doorhakken ineens alle levenslust en energie terugstromen. Mensen die succesvol zijn, gaan trouwens ook vooral tot actie over, in plaats van dat ze blijven piekeren. En ja, natuurlijk kan een keuze soms heel eng zijn. Maar ach, zoals Loesje ook zegt: een beetje avontuur verhoogt je weerstand.

Maarja. Als je een die-hard twijfelaar bent, ga je ook tijdens én na de keuze constant twijfelen: was dit nu wel de juiste keuze?!

Vandaar regel 2. Hét motto van zelfverzekerde mensen:

Wat je ook doet, het is áltijd goed.

Oftewel: foute keuzes bestaan niet. Jaja, hoor ik je denken. Maar als ik straks met een huis zit dat ik niet kan betalen omdat ik geen nieuwe baan kan vinden… Hoe goed was die keuze dan om ontslag te nemen?

Klopt. De garantie dat alles op rolletjes zal lopen en precies zo zal gaan zoals jij het je had voorgesteld… die garantie is er niet. En zal er ook nooit zijn. Dus óók niet als jij honderd dagen heel hard hebt nagedacht over jouw keuze.

Om maar eens een cliché uit het boeddhisme aan te halen: het gaat allemaal om de manier waarop jij met dingen omgaat. Dus, wat er ook gebeurt: geef er mentaal zo’n gracieuze draai aan zodat al je keuzes positief uitpakken. Dan zal je al snel merken dat je eigenlijk met iedere keuze heel goed kan omgaan. En dat er altijd wel een verrassende wending aan kleeft. In ieder geval zul je altijd weer een goede les leren…

Het mooie is ook: als je merkt dat je met iedere keuze heel goed kan leven, zal je steeds makkelijker keuzes gaan maken. En steeds vaker zullen het keuzes zijn waar je voor de volle 100% achter staat.

2 gedachten over “Eerste hulp bij keuzestress

  1. Pingback: Burn out klachten? Behandeling door cursusBe Blissed – leven vanuit je hart

  2. Pingback: Bliss-tip: zie jij een uniek moment? | Be Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 + 10 =