Een simpel leven (7 creatieve tips)

simpel leven tips, eenvoudig leven

De laatste jaren ben ik steeds lichter en eenvoudiger gaan leven. En dat voelt heerlijk! Ik heb heel veel behoefte aan momenten van rust en bezinning. Zeker omdat ik introvert ben, krijg ik juist energie van die momenten. Makkelijk is het niet altijd in deze tijd waarin mailboxen en smartphones onze energie proberen weg te slurpen. 7 creatieve tips om simpel te blijven leven.  

1. Beperk je to-do-lijsten (want ze beperken jou)

Vroeger waren mijn to-do-lijsten oneindig. Pagina’s vol had ik beschreven wat ik allemaal wilde doen. Aan het einde van de dag was ik nooit tevreden met mezelf.

Ja, logisch.

Zo’n to-do-lijst was nooit af. Dus voelde ik me nooit voldaan.

Inmiddels zijn mijn lijsten drastisch ingekort. Dagelijks maak ik een to-do-lijst en daar staan slechts 3 dingen op. Dat kan ook zijn: een kaartje sturen, naar de fysiotherapeut, of naar de bibliotheek lopen.

En de werkdingen die er op staan, die houd ik zeer behapbaar.

Het moet iets zijn dat ik binnen 2 tot 4 uur makkelijk af kan krijgen. Dit zorgt ervoor dat ik met focus werk, dat ik alléén doe wat ik echt belangrijk vind en dat ik aan het einde van de dag tevreden kan terugkijken.

Veel succesvolle creatieve mensen houden het ook bij 4 uur per dag werken. Zij weten dat daarna de efficiëntie en de focus terugloopt.

Als je to-do-lijsten korter zijn, blijft er ook meer ruimte over om te lanterfanten. En in die lege ruimtes, kan je geest weer tot rust komen (om daarna weer tot briljante oplossingen te komen!).

Bovendien is het makkelijker om je hart te volgen als je genoeg ruimte hebt voor spontaniteit.

Je gaat dan steeds meer voelen (ipv bedenken) wat het leven van jou wilt.

2. Als je teveel tv kijkt, werk je waarschijnlijk teveel

Mijn televisie is inmiddels de deur uit.  Vroeger konden hele avonden zomaar voorbij vliegen, omdat ik voor de televisie zat. Na mijn werk had ik vaak geen puf meer om iets anders te doen.

Maar echt gelukkig werd ik uiteindelijk niet van al dat tv-kijken.

Weet je trouwens dat in de landen waar het meeste gewerkt wordt, dat mensen daar ook het meeste tv-kijken? Dat komt omdat mensen zó moe worden als ze teveel werken, dat ze daarna alleen nog maar passief kunnen ontspannen. Zoals tv-kijken.

En dat levert uiteindelijk niet veel energie op. Zo blijf je dus makkelijk in die vicieuze cirkel hangen en blijf je moe. .

Ik kijk via mijn laptop wel nog leuke programma’s die ik wil zien via uitzendinggemist of Netflix. Maar niet meer standaard iedere avond, de hele avond.

Ik ga er nu echt voor zitten, waardoor ik er meer van geniet. Ik maak bewustere keuzes daarin.

En dat voelt prettig en rustig!

3. En wat doen we met social media?

simpel leven, eenvoudig levenOok Facebook is de deur uit. Daar is heel wat wikken en wegen aan vooraf gegaan.

Zeker omdat ik een bedrijfspagina had, waar ik veel moeite en tijd in had gestoken.

Toch merkte ik op dat ik nooit energie kreeg van Facebook. Elke keer dat ik me verveelde, ging ik gelijk op Facebook. En ik hield me teveel bezig met de likes.

Nee, het bracht me geen rust of geluk. Weg ermee dus. Twee jaar geleden hield ik al eens een digitale retraite en als je die blog leest, voel je gelijk hoe weldadig het is zonder prikkels….

Mail ontvang ik ook niet op mijn telefoon. Die meldingen staan allemaal uit.

Zo beslis ik zelf wanneer ik de prikkels van mijn mail wil toelaten. (Meestal is dat een of twee keer per dag. En in het weekend niet).

Instagram blijft nog wel een dingetje. Ik post daar twee keer per dag. En de verleiding is groot om tussendoor óók telkens even te checken. Toch probeer ik dat minimaal te houden.

Want hoe minder ik dat doe, hoe rustiger ik me voel.

Afgelopen weekend stond er een stuk in de Volkskrant over de verslaving van internet. En weet je wat ik het meest opvallende van het hele artikel vond?

De mensen die alle technologische snufjes máken, die hebben zelf zeer strikte regels over het gebruik daarvan.

Zo mochten de kinderen van (voormalig Apple-baas) Steve Jobs niet op de iPad. En ook anderen bleken thuis strenge regels te hebben voor het gebruik van smartphones.

Waarom? Omdat de makers dondersgoed weten hoe verslavend games, social media en smartphones zijn.

Ze zijn gemáákt om je verslaafd te maken.

En wij, arme consumenten, moeten vervolgens zelf de discipline zien te vinden om er gezond mee om te gaan. Wat bijna onmogelijk is, omdat we gestuurd worden door stofjes in onze hersenen. Het vergt dus veel om er vanaf te blijven. (Meer hierover kun je lezen in het boek Superverslavend).

Maar als het je lukt om er zelf enige controle over te krijgen… levert het uiteindelijk ook heel veel op.

Gebruik desnoods programma’s die jou helpen hiermee zoals Self Control. 

Want uiteindelijk word je creatiever, geconcentreerder en een stuk rustiger als je meer offline leeft dan online.

4. Simpel leven – maak ruimte voor je herinneringen

simpel leven, eenvoudig leven

Maarja, wat doe ik dan wél? Als ik niet urenlang op Facebook zit, of televisie kijk.

Nou, artjournalen bijvoorbeeld. Ik ben inmiddels alweer aan mijn derde boek begonnen.

In mijn artjournal leg ik mijn herinneringen en gevoelens vast. Het is voor mij een perfecte manier om tot rust te komen en om mezelf creatief te uiten.

Soms speel ik wat met verf, soms maak ik een collage, soms teken ik iets na. Ook als ik een lief appje heb gekregen van iemand, dan schrijf ik dat met liefde over in mijn journal.

Zo kan ik er later nog eens van genieten.

Op deze manier bewaar ik dus allerlei dingen die belangrijk voor mij zijn.

Toen ik onlangs zo ziek was, ben ik meer begonnen met het natekenen van dingen. Een theepot bijvoorbeeld, een fles doucheschuim, of een vogel. Alledaagse dingen waar je normaal niet heel goed naar kijkt.

Het is heerlijk rustgevend om te doen. Bovendien ging ik veel beter kijken naar de wereld om mij heen en ik zag details die me voorheen nooit opvielen.

Mijn ogen worden er echt door geopend.

Een heel mooi én rustgevend proces.

5. Vind je natuurlijke ritme terug

simpel leven, eenvoudig leven

Een simpel leven heeft ook veel te maken met jezelf verbinden met de natuur. De natuur heeft haar eigen ritme en als jij tijd doorbrengt in de natuur, is het makkelijker om jouw ritme ook weer te voelen.

De natuur geeft ademruimte.

Nu woon ik midden in de stad, dus de momenten dat ik echt middenin de natuur ben zijn schaars. Maar wandelen langs het water en door het park maakt mij al heerlijk rustig.

Ik kan er naar de eendjes turen, ik bewonder de zwanen, ik kijk hoe de bomen ieder seizoen veranderen en ik lach als ik een witje voorbij zie fladderen.

Vrijwel dagelijks probeer ik een korte wandeling of fietstocht te maken langs het water.

6. Zorg voor rituelen

Rituelen zorgen voor een rustmoment in je dag. Je weet wat je te wachten staat. En je overlaadt jezelf niet met nieuwe prikkels.

Ja, ik ben dol op mijn eigen rituelen!

In de ochtend schrijf ik mijn dromen op (als ik die nog kan herinneren), ik maak mijn to-do-lijst en ik bedenk wanneer ik mijn Happy Moment ga nemen die dag.

Ook mediteer ik ongeveer een kwartier.

En tot slot maak ik (op doordeweekse dagen) een affirmatie die ik ook op Instagram plaats. De tekst hiervoor komt dan moeiteloos tot stand, omdat mijn intuïtie in de vroege ochtend vlak na het ontwaken op haar sterkst is. Ik hoef er alleen maar voor open te staan.

In de avond heb ik sinds kort een nieuw ritueel.

One-Line-A-Day.

Ik beschrijf mijn dag in 1 of enkele zinnen. Het opschrijven van 1 zin in de avond, zorgt voor een heel prettige afsluiter van de dag. Het geeft me een opgeruimd gevoel.

De dingen die op papier verschijnen zijn echt heel leuk om later terug te lezen! In één zin beperk je je vaak tot het leukste of meest opvallende, of meest emotionele moment van de dag. 

Dus je hebt snel de kern van de dag te pakken.

En binnen een minuut ben je al klaar.

7. Kijk uit waar jij jezelf mee voed

simpel leven, eenvoudig leven

Een van de zaken waardoor wij tegenwoordig heel veel stress, onrust en angst ervaren op een dag is… nieuws.

Werkelijk. Als je veel nieuws kijkt, krijg je het gevoel dat de hele wereld in brand staat.

Maar als je objectief naar de cijfers kijkt, blijkt bijvoorbeeld dat Nederland in de laatste jaren juist een stuk veiliger is geworden. Bovendien leven we langer en zijn we gezonder en rijker dan ooit.

Een aantal jaar geleden heb ik er bewust voor gekozen om geen nieuws op de televisie meer te kijken. De focus ligt alleen maar op het negatieve, dus het is geen goede weergave van de werkelijkheid.

Wel krijg ik het radio-journaal regelmatig mee (dat is een stuk korter). En gezien mijn vriend een abonnement heeft op de krant, blader ik die ook regelmatig door. Maar ik lees dan vooral de grotere interviews.

Deze beslissing maakt mij rustiger en meer tevreden. Bovendien houd ik tijd over voor andere zinvolle en leuke activiteiten. 

In plaats van kijken naar het nieuws, lees ik liever een rustgevend of spiritueel boek.

Vorige week kreeg ik voor mijn verjaardag het boek Hygge cadeau. Een boek waar de rust vanaf spat. Heerlijk!

Het gaat over de Deense lifestyle en hoe de Denen genieten van de kleine dingen van het leven.

Door de verhaaltjes in het boek te lezen, word ik direct rustig.

Ook beginnen met simpeler leven? (in kleine stapjes)

Het roer hoeft niet drastisch om als je ook simpel wilt gaan leven. Vaak werkt het juist averechts als je alles tegelijkertijd wilt veranderen. Met kleine stapjes kun je al een heel groot verschil in je leven maken.

Zo krijg je al snel meer plezier en lichtheid terug in je leven.

Ook beginnen? In Lichter Leven in 30 dagen begeleid ik jou naar een lichter leven. Dertig dagen krijg jij een korte video van mij in jouw inbox. En het leuke is dat je direct kunt beginnen.

Meer informatie over Lichter Leven 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 + 17 =