Een gesprek met het Goddelijke

ips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling

Heb je het programma ‘Op zoek naar God’ al gezien? In deze serie gaan vijf bekende vrouwen een week lang een stilteklooster in. Ze gaan de confrontatie aan met zichzelf en ze proberen in de stilte God op het spoor te komen. Actrice en presentatrice Lieke van Lexmond doet ook mee en kreeg in de laatste uitzending ineens een gesprek met… Tja, met wie eigenlijk? Lieke: “Dat is iets groters dan met mijzelf.”

Stilte kan confronterend zijn, ervaren de vijf vrouwen die een week lang niet mogen praten. Je komt weerstand tegen, verdriet, kwaadheid en allerlei herinneringen kunnen naar boven komen drijven. Tegelijkertijd is dit ook het punt waarop je tot de mooiste en helderste inzichten kunt komen. Je kunt vragen opwerpen en in stilte luisteren naar de antwoorden die tot je komen.

Dat ervoer ook Lieke. Bij haar kwam oud verdriet naar boven borrelen. Mensen hadden haar ooit in de steek gelaten. Vrienden aan wie zij zich helemaal had blootgegeven. “Hoe kan dat? Waarom laten mensen je soms keihard vallen als jij je volledig openstelt?” vroeg ze, in de stilte.

En ineens kreeg ze een antwoord.

“Het werd een soort gesprek,” legt ze uit aan Nikolaas, haar geestelijk begeleider in het stilteklooster.

Nikolaas: “Een gesprek. Niet enkel met jezelf?”

Lieke: “Nee.”

Nikolaas: “Met wie dan wel?”

Dan begint de presentatrice hard te lachen.

“Ja… dat is iets groters dan mezelf.”

En dan zachtjes: “Ja… misschien is dat God.”

“Het was hartstikke echt!” zegt ze giechelend, nog steeds verbaasd over haar ervaring. “Ik was het niet zelf.” Maar tegelijkertijd wil ze er niet aan. Ze wil niet in God geloven. Want eigenlijk is dat niet zo cool.

Wat is dat toch met het G-woord? Ook ik worstel daar wel eens mee. Voor mij voldoet het woord God ook helemaal niet. Het beeld dat mensen daarbij hebben – en ik dus ook – is veel te beperkt, te religieus, te star: ‘de man met de lange baard op een wolk’. Precies wat ik er niet bij voel. Als ik me spiritueel openstel, voel ik juist pure liefde, vrijheid, vertrouwen.

Goddelijke energie is tot nu toe nog de beste uitdrukking die ik er zelf aan kan geven. Een mooi Engels woord is divinity, oftewel ‘goddelijkheid’.

Anderen noemen het bijvoorbeeld universum, universele intelligentie, oneness, liefde of de natuur. Je kunt ook lekker je eigen definitie bij het woord God bedenken, zoals schrijfster Geertje Couwenbergh dat doet: G.O.D. = Great Orgasmic Diva.

Hoe je het ook noemt: het is zonde als je deze magische krachten misloopt, alleen maar omdat je moeite hebt met het woord God. Omdat religies hun eigen beeld van God hebben gecreëerd, wil dat nog niet zeggen dat dit de waarheid over God is!

Zo zou je onnodig je ogen sluiten voor al die prachtige geschenken en energieën die ook door kunstenaars, musici, schrijvers en dichters heen stromen. Hoe vaak hoor je hen niet zeggen: “Dit heb ik niet zelf gemaakt. Dit kwam door mij heen…” Denk aan John Lennon of Leonardo da Vinci.

Waar dat vandaan komt? Hoe dat door je heen kan stromen?

Je kunt daar over blijven peinzen, je kunt daar weerstand bij voelen, onbegrip… Of je kunt er op een prachtige manier gebruik van gaan maken.

Ik vind het zelf vaak de mooiste gesprekken. De gesprekken die ik heb met de Goddelijke energieën om me heen. In pure stilte ga ik zitten, ik werp wat vragen de lucht in. En ineens… komen daar antwoorden in mij op die ik zelf niet had kunnen bedenken. Ze stromen als het ware door me heen. Liefdevolle antwoorden, die me weer op het juiste spoor zetten.

Het is dezelfde manier waarop Neale Donald Walsch zijn bestseller Een ongewoon gesprek met God heeft geschreven. Hij stelde zich volledig open om te luisteren naar de antwoorden die in het universum verscholen zijn.

Kortom: Alle antwoorden op jouw vragen zijn er al! Je moet er alleen nog naar durven luisteren, ze door je heen laten stromen…

Zin in een Divine gesprek?

Ga zitten op een rustige plek en kom even helemaal tot jezelf. Haal een paar keer diep adem en mediteer bijvoorbeeld even. Werp dan wat vragen op waar je mee zit en wacht rustig af wat er gebeurt. Het belangrijkste is dat je jezelf helemaal openstelt. Misschien lukt het niet direct, niet altijd. Maar hoe vaker je het probeert, hoe sterker het goddelijke lijntje zal worden. En ineens kunnen er bepaalde gedachtes in je opkomen, bepaalde inzichten, waarvan je denkt: hé, zo kan ik het inderdaad ook bekijken. Dit is precies wat ik nodig had. 

Ik stel het zelf soms voor als een telefoonlijn. Bij veel mensen zit er nogal wat ruis op de
lijn, waardoor ze de antwoorden niet meer kunnen horen. Maar hoe vaker je ‘inbelt’ en hoe stiller je zelf bent, hoe duidelijker de antwoorden, inzichten (en liefde!) tot je zullen komen en door je heen zullen stromen.

Een gedachte over “Een gesprek met het Goddelijke

  1. Pingback: Ga je mee op zoek naar God? - Irene van Gent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 + 2 =