Duurzaam in de kringloopwinkel

Cadeautjes met een verleden

“Wat een prachtig boek!”, zegt mijn vakantievriendin met stralende ogen. Na de retraite die we samen op Vlieland hebben gehouden, had ik nog een afscheidscadeau voor haar in petto: een boek met charmante kaft van Julia Cameron met meditatieve schrijfoefeningen. Toen ik het zag liggen, moest ik direct aan haar denken omdat zij meer met haar schrijfkunsten wilt doen. “Gevonden in de kringloopwinkel,” vertel ik enthousiast. “Het afgelopen jaar heb ik er allerlei mooie schatten vandaan gehaald. Soms voor mezelf, soms voor anderen.” Verbaasd kijkt ze me aan. “Dat zou je niet zeggen. Het ziet er zo mooi uit!,” merkt ze op. 

De kringloopwinkel zit praktisch bij mij om de hoek. Wekelijks struin ik er even doorheen om te kijken welke schatten er allemaal verborgen liggen. En dat waren er heel wat in de afgelopen tijd.

Enkele weken geleden viel mijn oog bijvoorbeeld op een prachtig werk van Toon Hermans vol inspirerende versjes en grappige tekeningen. Mijn oma was altijd dol op Toon Hermans, dus dit boek kan ik mooi voor haar verjaardag geven, bedacht ik. Het bleek een schot in de roos.

In dezelfde kringloopwinkel kwam ik het boek Een ongewoon gesprek met God van Neale Donald Walsch tegen, in de week dat ik zijn naam overal zag opduiken en nieuwsgierig was naar deze bestseller. Inmiddels heb ik het boek gebombardeerd tot mijn persoonlijke bijbel. De belangrijkste les van Walsch: creëer je eigen leven. Sindsdien kies ik nog veel bewuster mijn woorden, gedachten en daden. Kosten van het boek: 1,50 euro.

Ook uit dezelfde kringloopwinkel: mijn oude houten werktafel, theekopjes, een uitklapbare keukentafel, schilderijtjes en een krukje dat als nachtkastje dient.

Nu ik dit zo opschrijf, lijkt het alsof de kringloopwinkel immens is. Het grappige is: dat is ie helemaal niet. Hij is klein maar fijn. Zo telt de zaak slechts vijf boekenkasten. En toch… vind ik altijd precies wat ik nodig heb.

Het zijn allemaal spullen met een verleden, die op het juiste moment hier zijn gebracht door mensen die het niet meer nodig hebben. Ooit hebben zij er dankbaar gebruik van gemaakt. Nu geven ze het via de kringloopwinkel door aan mij, zodat ik er op mijn beurt dankbaar gebruik van maak. Ook ik breng regelmatig oude boeken, kleding of serviesgoed naar de winkel. Door al deze producten een tweede (derde, vierde, zevende…?) leven te geven, zorgen we met z’n allen voor een beter milieu.

En ik kan je vertellen: het voelt heel goed dat het niet allemaal nieuw, nieuwer, nieuwst hoeft.

Oud, ouder, oudst. Dat is eigenlijk veel charmanter. 

Deze blog schreef ik voor Duurzaam December: een initiatief om mensen bewuster te maken van hun december-inkopen. Ook meedoen? Schrijf je in en doe voortaan ook jouw inkopen bewust duurzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twaalf − vijf =