Duidelijke keuzes maken…

… door het volgen van je hart

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkelingAl een aantal weken heb ik behoorlijk veel last aan de rechterkant van m’n lichaam. Nek, schouder en zij: het zit muurvast. Na een week wachten kon ik gister bij de fysio terecht. Ik moest mijn armen buigen, omhoog doen en zijwaarts bewegen, kracht uitoefenen en m’n hoofd heen-en-weer bewegen. De fysio knikte een paar keer en trok toen haar conclusie. “We gaan werken aan je kracht. Volgende week. Maar niet met mij hoor, ik doe alleen de intake.” Ik was lichtelijk teleurgesteld. Geen massage? Geen oefeningen? Geen directe pijnverlichting? Geen verfijnde conclusie hoe ik zo vast ben komen te zitten? Niks van dat alles. Dus besloot ik het roer maar om te keren.

Bij de balie kon ik een vervolgafspraak maken. Alleen, daar zat niemand op me te wachten. Met m’n unheimische gevoel en een hoofd vol twijfels bleef ik toch nog even staan. Uit soort van verplichting. Een minuut, twee minuten, drie minuten…

Totdat het stemmetje in mijn hoofd het beu was. “Dit voelt niet goed. Er zit zelfs niemand aan de balie. Waarom sta je hier nog? Wegwezen! Nu!”

Ahja. Thnx stemmetje… Dat was best een strak plan. Na vier minuten verliet ik dus – een beetje stiekempjes als een spijbelend schoolmeisje – het gebouw. Dat voelde best lekker! 

Thuis aangekomen ging ik natuurlijk wel gelijk op zoek naar een nieuwe fysio. En direct kwam ik op een pagina terecht van een fysiotherapeut die ook haptonoom is. Ik wilde al meer dan een jaar naar een haptonoom, dus dit voelde als de perfecte geneesheer voor mij.

Krap vier uur later kon ik al terecht.

Bij mijn nieuwe geneesheer werd ik omringd door boeddhabeelden, foto’s van mediterende mensen en grote Rituals wierookstokken. Fijn! Dat voelde een stuk beter dan de kille rommelige ruimte waar ik vanochtend plaats moest nemen.

Mijn nieuwe fysio stelde me een aantal rake vragen en al gauw werd het me duidelijk dat  de oorzaak zowel lichamelijk als psychisch was (I love it: deze holistische benadering).

Daarna werd ik (hoera!) heerlijk gemasseerd met  olie. En weer even later kreeg ik warme kompressen op mijn nek en schouders gelegd om de pijn te verlichten.

Wat was ik blij dat ik naar mijn stemmetje had geluisterd! (En dat er even niemand aan de balie zat vanochtend).

Door goed te blijven luisteren naar mijn hart en door gewoon weg te lopen van de plek waar het niet goed voelde, kwam ik al snel terecht bij iemand die me daadkrachtig verder kan helpen.

Het is een klein voorbeeld. Maar dagelijks krijgen we te maken met talloze keuzes. Wat ga je eten vanavond? Met welke vrienden spreek je af? Wie wil je bellen? Welk boek wil je lezen? Welk werk wil je doen? Telkens weer is het belangrijk om terug te komen bij je hart. Wat zegt dat stemmetje diep in jou?

Oefening in Hartmeditatie

Vind je het lastig om naar jouw hart te luisteren? Probeer dan eens regelmatig een hartmeditatie. Met bewuste aandacht richt je je op je hart om deze te zuiveren. Zo kun je er steeds beter naar luisteren. 

  • Ga zitten, adem een paar keer diep in en uit en richt je aandacht volledig naar binnen. Laat afleidende gedachtes als wolkjes voorbij gaan.
  • Plaats dan je hand op je hart. Het hartchakra zit iets rechts van je fysieke hart, dus dit is ook een goede plek om op te focussen.
  • Stel je voor dat er bij iedere inademing schone zuurstof naar binnen stroomt. Bij iedere uitademing stromen afvalstoffen en blokkades weg (bijvoorbeeld door je lichaam en voeten de grond in).
  • Ga hier net zolang mee door als goed voelt voor jou. Op een gegeven moment kun je misschien al meer warmte en liefde door je hart voelen stromen. 
  • Heb je nog een specifieke vraag die je wilt stellen? Dan is dit het juiste moment. Neem een vraag in je hoofd en observeer rustig welk antwoord er komt. Je kunt bijvoorbeeld vragen:

* Is dit de juiste baan voor mij?

* Is dit de juiste partner voor mij?

* Moet ik dit huis kopen?

* Of houd het gewoon lekker klein: zal ik vanavond uitgaan of thuisblijven?

Door bewust je aandacht op je hart te vestigen, stem je je steeds meer af op je hart. Zo kun je dus letterlijk beter naar je hart gaan luisteren. 

Op welke momenten heb jij goed naar jouw hart geluisterd? Deel het hier en inspireer er ook anderen mee!

Ps. Be Blissed is vanaf nu ook te volgen via Facebook. Hier zal ik nog meer inspiratie en tips plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

18 + dertien =