Zo krijg je het lef om je stoutste dromen waar te maken

 

droom waarmaken, hart volgen, leven vanuit hart

MINDFUL MONDAY – Een vriendin van me heeft een ge-wel-dig idee voor haar eigen bedrijf. Een idee waarbij haar unieke talenten helemaal tot bloei kunnen komen. Er is alleen één probleem. 

Ze durft niet…

“Ja, ik ben niet zoals jij,” zei ze laatst. “Ik heb dat lef niet.”

Op zo’n moment sta ik met mijn mond vol tanden. Terwijl ik het eigenlijk wel uit zou willen schreeuwen.

“Ik ben precies zoals jij! Ik heb dezelfde angsten. Dezelfde blokkades.”

Sterker nog: een paar jaar geleden kreeg ik de officiële diagnose: gegeneraliseerde angststoornis. Wat betekent dat je zo ongeveer óveral bang voor bent. Ik weet dus echt héél erg goed hoe eng dit soort stappen op weg naar jouw droom zijn.

Toch doe ik het. Keer op keer. Mijn hart achterna. Met alle risico’s en angsten die daarbij horen.

In kleine stapjes. One step at a time. 

Omdat ik eindelijk het vertrouwen en de veiligheid in mezelf gevonden heb om mijn eigen weg te gaan. Omdat ik mezelf blijf afstemmen op mijn inner voice, die mij vertelt welke richting ik uit moet gaan.

En natuurlijk blijft het soms doodeng. That’s part of the deal.

Het gaat erom dat je het tóch doet. Dat je er tóch gaat staan. Temidden van al je angsten, je twijfels, je onzekerheden.

Temidden van alles blijf jij bij jezelf. Bij jouw hart.

Dus voel jij angst op weg naar jouw droom? Weet dat het erbij hoort. Accepteer de angst. Geef hem desnoods een gezicht, een naam. Ga ermee in gesprek. Teken hem. Schrijf erover. Vóel hem. Als je dat allemaal kunt, dan kun je ook gaan samenwerken met je angst. Je hoeft hem dan niet meer te onderdrukken, of ervoor weg te lopen, maar je kijkt hem recht in de ogen. En daarmee… wordt hij ineens een kopje kleiner.

Let maar op.

Fijne maandag!

 

(Bron foto, via CC 2.0. Tag: droom waarmaken, hart volgen, leven vanuit hart)

4 gedachten over “Zo krijg je het lef om je stoutste dromen waar te maken

 1. Ik herken mijzelf zó in jouw verhaal! Alleen dan ben jij inmiddels een stuk verder! Ik ben nog uit mijn burn-out aan het klimmen en heb ook een gegeneraliseerde angststoornis. Tijdens mijn burn-out kwam ik er ook achter dat ik mijn intuïtie moet volgen om gelukkig te kunnen zijn. Daarom ben ik maar mijn eigen bedrijf gaan starten, iets wat ik al jaren wilde maar nooit durfde. Ook ik heb mijn eigen baan gecreëerd, ik heb een subsidie gekregen en ik mag nu workshops op scholen gaan geven die de vaardigheden van de kinderen stimuleert. Iets wat ik zó belangrijk vind, dat ik niet begrijp dat kinderen dit niet als les op school aangeboden krijgen. Je leert van alles maar niets over je zelf. Ik vond en vind het nog steeds dood eng! Ik verbaas mij er over dat het me toch telkens weer lukt, terwijl ik denk “dat lukt mij nooit!”. Mijn angst staat bijna altijd nog naast mij, maar ik laat het mij niet meer tegen houden. Tijdens mijn CGT heb ik een handige tip gekregen die lijkt erg op jouw tip; verbeeld je dat je angst en gedachten een poppetje is die altijd mee loopt, (bij mij is dat een minion 😉 ) zodat je de angst en gedachten buiten jezelf plaats en je niet gelooft dat jij dat zelf bent. Voorheen geloofde ik alles wat er in mij op kwam. Nu ga ik, zoals jij ook beschrijft, in gesprek en geloof ik niet alles wat hij zegt.
  Heerlijk om te lezen dat er meer mensen zijn die zo worstelen en er tóch uit komen! Bedankt!
  Groetjes Paulien

  • Hey Paulien. Wow, wat klinkt dat als een mooie weg, vooral de workshops die je nu geeft aan kinderen. En inderdaad, scholen zijn erg eenzijdig georiënteerd. Heel mooi dat dit soort initiatieven ook gehoor vinden. Leuke tip ook over je angst als een poppetje zien! Inderdaad. Je bént niet je gedachten, je hebt ze. Ze komen en gaan ook weer voorbij…
   Ik moest eerlijk gezegd wel even googlen wat een Minion is. Wat een grappig poppetje! Haha. Ik kan me voorstellen dat de angst gelijk een stuk afzwakt als je het als zo’n grappig poppetje ziet.
   En absoluut: je kunt ontzettend krachtig uit je burn-out komen! Met allerlei wijze levenslessen erbij in je rugzak 😉
   Liefs!

 2. Hai Lieke,Dank weer voor deze maandagvitamienen!Het is precies waar ik me (en vele anderen volgens mij)bevind,je geeft het zetje,heb de levenslessen van susan Sarandon ook nog genoteerd in mn mooie schrijfboekje en ook moet ik denken aan een eerder blog van je Spring en het vangnet verschijnt!Er valt niets te verliezen en toch is springen ook wel eng!Liefs Jacqueline

  • Haha, dat klinkt leuk: maandagvitaminen.
   Ojaaa. Die spring en het vangnet verschijnt is ook een van mijn eigen favorieten. Daar zit ik momenteel ook weer middenin. En het is wonderlijk om te zien hoe goed het universum telkens meewerkt :).
   Maar zeker weten: springen blijft eng. Hoort er helemaal bij. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − 10 =