Wat zijn jouw waarden voor 2014? (doe de test!)

leven vanuit waarden tips

Ten eerste: een heel fijn, inspirerend, gezond en liefdevol 2014 iedereen! Hopelijk hebben jullie een fijne jaarwisseling gehad? Hebben jullie wensen of doelen voor 2014? In plaats van het maken van goede voornemens heb ik een hele leuke alternatieve vraag. Namelijk: wat zijn jouw belangrijkste waarden voor komend jaar? Onderzoek wijst uit dat mensen die waardengericht leven zichzelf meer accepteren en betere relaties hebben. Vind je het lastig om richting te bepalen in jouw leven of om grip op je leven te krijgen? Dan is het heel nuttig om eens stil te staan bij jouw waarden. 

Een tijd geleden interviewde ik de Amerikaanse psycholoog Mark Robert Waldman. Hij deed o.a. onderzoek naar het belang van waarden. Hij liet managers uit het bedrijfsleven iedere ochtend nadenken over 1 bepaalde vraag: “Wat is jouw diepste innerlijke waarde?”

Tien dagen lang moesten ze deze vraag beantwoorden. In het begin vonden de managers het maar een onzinnige oefening. Maar na enkele dagen zag Waldman iets interessants gebeuren… De managers dachten dieper na over de koers van hun organisatie en ze gooiden hun bedrijf soms radicaal om. Sommigen gingen zelfs op regelmatige basis mediteren.

Wat dat is wat er gebeurt als jij iedere ochtend even stilstaat bij jouw innerlijke waarde. Gedurende de dag ga jij allerlei keuzes maken die corresponderen met deze waarden. Of dat nu liefde, respect, familie, zorgzaamheid, vrede, vrijheid, of rechtvaardigheid is.

“Wie zijn persoonlijke keuzes kent en weet te leven volgens die waarden, ervaart meer levenskwaliteit,” schreef Psychologie Magazine onlangs.

Wil jij ook weten wat jij de moeite waard vind om voor te leven? En welke richting je uit wilt in je leven? Dan heb ik een hele leuke DIY-opdracht gevonden die je kunt doen:

Het gratis waardenkaartenspel

Hier kun je het Waardenkaartspel downloaden dat eerder verscheen in Psychologie Magazine (scroll even naar beneden).

Print de pagina uit en knip de 44 waardenkaartjes uit. Daarna kun je jouw persoonlijke waarden-topvijf maken. Er staat ook een toelichting bij: zo moet je de kaartjes eerst in 3 rijen verdelen. Daarna een top-10 maken en dan een top-5.

Ik kan je vertellen: makkelijk is het niet! Ik vind bijna alles wel belangrijk merkte ik. Behalve ‘macht ‘of ‘bezit’.

Het hielp mij om te bedenken dat de waarden die ik uitkies voor komend jaar gelden. Waarden veranderen natuurlijk gedurende je leven. Als je net moeder bent geworden, zal zorgzaamheid erbij staan. Als je een belangrijke sportprestatie wilt leveren zal discipline voorop staan. Of als je net te maken hebt gehad met iemand in je leven die oneerlijk was, dan zal eerlijkheid nu misschien bovenaan je lijstje prijken.

Mijn top-5 waarden voor 2014 zijn uiteindelijk geworden:

  • Liefde
  • Plezier
  • Creativiteit
  • Spiritualiteit
  • Vertrouwen

Als ik bijvoorbeeld ergens mee worstel, stel ik mezelf wel eens de vraag: “Wat zou Liefde nu doen?” Op deze manier ga je steeds meer leven vanuit jouw persoonlijke waarden. Ook kan het helpen om ze ‘s ochtends nog eens op te schrijven in je dagboek. Of hang ze op een plek waar je dagelijks langskomt. Ik ben benieuwd naar jullie waarden?!

Liefs,

Lieke

2 gedachten over “Wat zijn jouw waarden voor 2014? (doe de test!)

  1. Pingback: Meer energie krijgen? 5 tips die helpenBe Blissed – leven vanuit je hart

  2. Pingback: Gedrag veranderen? Roos Vonk verklapt: zo doe je datBe Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 + 18 =