Do It Yourself-retraite in 5 stappen

Een goedkope DIY-retraite, op maat gemaakt

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkelingZin om jezelf even terug te trekken van de bewoonde wereld? Om je te bezinnen op zaken die echt belangrijk voor je zijn? Dan is een retraite een uitstekend middel om terug bij jezelf te komen. Je laadt weer helemaal op, kan zaken makkelijker relativeren en al snel zal je gewenste levenskoers zichtbaar worden. Gelukkig kan zo’n retraite simpel en goedkoop geregeld worden. Mijn tip: doe het lekker zelf! Ik deed het onlangs en geef je hier mijn 5-stappenplan. 

Retraite. Als ik aan het woord denk, vrees ik direct voor een klooster waar je dertig dagen lang je mond moet houden, om 5 uur ’s ochtends op moet staan en na twaalf uur ‘s middags niks meer mag eten. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat dit alles wonderen zal doen voor je lichaam, ziel en geest, begin ik liever met mijn eerste babystapje. Mijn eigen gefabriceerde retraite inclusief fijn gezelschap, diepgaande gesprekken en heerlijk eten.

Want ja, zo kan het ook. Als je de betekenis van retraite even snel googlet, kom je op het volgende uit:

* Afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening.

En:

* Afsluiting van de wereld

Ingrediënten die niet heel moeilijk te realiseren zijn. Dit is de manier waarop ik het deed:

Stap 1 Gezelschap: Alleen of met elkaar?

Voor allebei is wat te zeggen. Ik ben samen met een vriendin weggegaan, maar ik kan me ook goed voorstellen dat het voor anderen heel goed werkt om alleen te gaan. Leef je in een druk gezin of heb je constant mensen om je heen? Dan is het voor de verandering juist fijn om even een paar dagen echt helemaal alleen te zijn om tot jezelf te komen. Zo kun je echt ervaren hoe heilzaam het voelt om alleen te zijn.

Ikzelf werk als ZZP’er vanuit thuis, dus vind het juist fijn, ter afwisseling, om in gezelschap te zijn. Wat wel belangrijk is als je samen op trip gaat: voel je niet  verplicht om alles samen te doen. Heb  je de behoefte om even alleen te wandelen of om jezelf terug te trekken in een aparte kamer? Dan is het wel zo relaxed als de ander jou daarin volledig vrijlaat. Heilige tijd, noem ik dit, deze tijd die je puur voor jezelf neemt.

Deze ervaring van vrijheid geeft jou namelijk volledig de kans om jouw gevoel te volgen.

Soms voelde ik ineens de drang om te mediteren, dus zat ik binnen een minuut in kleermakerszit voor het raam. Op een ander moment voelde ik plots de behoefte opkomen aan de weidsheid van de zee, dus rende ik zo snel ik kon de duin af in volle overgave, zoals kinderen dat onbevangen kunnen doen. Weer een ander moment zong ik luidkeels mijn favoriete lied van de dag, toen ik  – moederziel maar heel gelukkig – over het strand zwierf.

Na deze momenten was het weer superfijn om samen te eten, te wandelen en mooie gesprekken te voeren. De afwisseling maakte het voor mij erg rustgevend.

Stap 2 De Locatie

Waar kun je jezelf het beste terugtrekken? Daarbij vind ik zelf 1 ding echt noodzakelijk: de natuur. Wij reisden af naar Vlieland. Het ultieme onthaast-eiland, aangezien er bijvoorbeeld nauwelijks auto’s rijden. Vriendin Heleen had daar een geweldig zespersoonshuis (!) voor ons twee gevonden. Doordat we in het laagseizoen zaten, was het spotgoedkoop. We kregen er een fantastisch uitzicht over de duinen bij en binnen twee minuten stonden we al aan zee. Ik kan je vertellen: mijn momenten van dankbaarheid waren intens. Al op de boot ernaartoe overviel me een vakantiegevoel en de wandelingen door de natuur gaven direct een heilzaam gevoel.

Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan welke voordelen het allemaal biedt om terug naar de natuur te gaan. Zo krijg je een beter humeur, het bevordert je creativiteit, je immuuncellen nemen toe, je empathie verhoogt en je wordt bevrijd van stress. Tel uit je winst…

Ps. Niet direct tijd voor een retraite? Een flinke boswandeling biedt dezelfde voordelen!

Stap 3 Verlaat internet en andere verplichtingen

De tip om echt volledig los te komen van je dagelijkse rompslomp: blijf ver weg van je computer, je telefoon, internet en Facebook.  Voel je direct weerstand opkomen als je dit leest? Dan betekent dit dat je inmiddels erg afhankelijk bent geworden van deze zaken. Technologische producten kunnen je hersens flink wat stress en overmatige prikkels bezorgen. Het is daarom heel gezond om jezelf daar zo nu en dan van te ontkoppelen. Zo kunnen deze zenuwcellen zich weer herstellen.

Ik moet eerlijk bekennen dat het mij ook niet volledig is gelukt. Mijn telefoon ging mee en ik heb enkele sms’jes verstuurd. En toen Heleen een GPS-systeem bij de hand had tijdens onze wandeling, was ik daar stiekem toch erg blij om.

Maar buiten de GPS en enkele sms’jes heb ik me braaf aan mijn voornemen gehouden. Geen computer, geen internet. En dat werkte heel fijn. Het is een perfecte manier voor mij om makkelijker oude patronen en gedachten los te laten. Even geen buitenwereld: alleen ik, de natuur en mijn innerlijke wereld.

Stap 4 Wat neem je mee?

Waarvan krijg jij energie? Hardlopen? Schilderen? Schrijven? Yoga? Dan is het fijn als je die spullen bij je hebt.

Ik vind mijn ontspanning onder andere in yoga. Hiervoor heb ik een aantal dvd’s die ik vaak gebruik ter ondersteuning. (Wij hadden het geluk dat er een dvd-speler in ons huis was. Zoniet kun je natuurlijk je eigen yoga-oefeningen doen, zonder dvd).

Zo vind ik bijvoorbeeld de ochtend & avond yoga van Gaiam heel fijn. Ook doe ik ’s ochtends vaak de Energie-oefeningen van Myrna van Kemenade. Ook had ik de nodige notitieblokjes en pennen bij me, omdat ik dol ben op schrijven. Zeker bij een retraite zul je zien dat er allerlei inzichten en wijsheden op kunnen komen die heel fijn zijn om op te schrijven, om later nog eens rustig terug te kunnen lezen.

Stap 5 Durf te lanterfanten

Het nut van lanterfanten: diverse filosofen, kunstenaars en dichters hebben er al een mooi zegje over gedaan. Ik houd sowieso iedere zondag mijn lanterfantdag. Daarnaast is een retraite natuurlijk ook de ultieme periode om lekker niks te doen. Plan dus niet vooraf al je volledige vakantie vol met wandeltochten, fietstochten, uitstapjes etc. Maar bekijk op het moment zelf waar je behoefte aan hebt.  Hier is een zeer verhelderend artikel te lezen met zeven redenen om te lanterfanten van de schrijver Reinier Sonneveld. Hij schrijft onder andere over de momenten van niksdoen:

Dit zijn juist de momenten waarop inspiratie komt. “Sommige dingen lijken allergisch voor nut en verschijnen pas op momenten die nutteloos lijken.”

* De echte verrassingen komen vaak tijdens de ongeplande tijd. (Maar veel mensen lijden onder controledwang en overorganisatie.)

* Lanterfanten maakt je geestelijk volwassen. We willen juist altijd volledig door iets in beslag genomen worden, zodat we maar geen aandacht hoeven te schenken aan onze diepste angsten. Maar juist als je door deze angsten heen breekt en tijd voor jezelf neemt, word je een voller mens.

* Het maakt je geduldiger. Zoals de Gentse kardinaal Godfried Danneeld zegt: “Snelheid is de oorzaak van veel ongevallen in het leven en de liefde. Geduld gunt aan de tijd zijn kansen opdat mensen en dingen kunnen rijpen.”

De ultieme lanterfantmomenten voor mij waren op de bank hangen met een kopje thee, starend naar de wolken. Andere fijne niksdoen-momenten waren het strandjutten. Turend naar de zee en op zoek naar mooie schelpen, stenen of veertjes.

Bij terugkomst, na slechts vijf dagen, leek het of ik een lange vakantie achter de rug had.  Wat een luxe, zo’n DIY-retraite! En ok: eigenlijk is het juist de bedoeling van niksdoen dat je niet constant zo op nut gericht bent. Maar als je het mij vraagt is een retraite stiekem toch behoorlijk nuttig ;).

Ps. De schelpen, stenen en veertjes liggen ter herinnering nog op mijn altaartje.

 

5 gedachten over “Do It Yourself-retraite in 5 stappen

  1. Wat een leuk artikel, zoekende op het internet naar de mogelijkheden van een retraite schrok ik enorm van de prijzen. Ik ga zeker aan de slag met jouw tips! Bedankt!

    • Leuk Fatima! Toevallig ben ik voor mezelf nu ook weer op zoek naar een retraite in augustus. Maar inderdaad… die prijzen! Dus wie weet ga ik het zelf ook weer in de praktijk brengen :).

  2. Pingback: Voel jij je sparkle nog? | Be Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

8 − 5 =