Dit zegt jouw huis over jou

spiritueel opruimen Heb je het gevoel dat je vastloopt in je leven? Weet je niet wat je dromen of kwaliteiten zijn? Stokt de energie ergens? Ga dan eens opruimen. In je huis zitten allerlei verborgen juweeltjes die jou vertellen waar jouw zielskwaliteiten liggen.

Al langere tijd ben ik bezig met het grondig opruimen van mijn huis. Laatjes worden leeggehaald, kastjes uitgeruimd, kleding uitgezocht. Het probleem is alleen dat het grootste deel ervan in mijn schuur belandt. Die is inmiddels onbegaanbaar geworden… Ik kan er letterlijk nog 1 voetstap zetten en die is hard nodig om m’n was in en uit de machine te kunnen halen. Ergens gaat er dus nog iets mis… Vandaar dat ik een afspraak heb gemaakt met Feng Shui-professional Nina Elshof. Zij schreef o.a. het boek Spiritualiteit werkt bij het opruimen – praktische tips om je huis en leven op orde te krijgen. Door haar ontdekte ik dat opruimen erg leuk en interessant kan worden!

Het lijkt wel alsof heel veel mensen momenteel bezig zijn met spullen wegdoen, opruimen, het huis leger maken, of het huis veranderen. Klopt dat? Of let ik er gewoon iets meer op?

Nina: “Er is inderdaad een toename in de belangstelling voor opruimen ja. We zitten in een tijdperk van een grote transformatie, een belangrijke veranderingsperiode. En als je iets wilt veranderen, moet je eerst loslaten. Mensen vergaren in hun leven vrij veel gruis: in zichzelf en om zich heen. Door op te ruimen maak je letterlijk plaats voor iets nieuws.”

Als ik ga opruimen, ontstaat er eigenlijk vooral heel veel chaos.

Nina: “Dat hoort er helemaal bij. Je haalt eerst je hele kast leeg waardoor je kamer vol troep komt te liggen. Na deze chaos kan er een natuurlijke ordening ontstaan. Je kunt het vergelijken met het herfstseizoen. Stevige winden blazen de laatste bladeren weg waardoor er chaos ontstaat. Je wordt letterlijk alle kanten uit geblazen. Dit is allemaal ter voorbereiding van een nieuwe lente, waarin nieuwe groei mogelijk wordt.”

Wat is er spiritueel aan opruimen?

“Opruimen is eigenlijk een herontdekkingsreis naar jezelf. Dingen die lang vergeten zijn, komen weer naar boven drijven. Aan allerlei spullen zitten herinneringen vast: soms leuke, soms minder leuke. Je gaat dus eigenlijk op reis door jouw herinneringen. Misschien kom je wel mooie dingen tegen uit je prille kindertijd.

Ook jouw verborgen kwaliteiten en diep gekoesterde wensen liggen verscholen in je huis. Als jij in de hoek van de zolder een doos tegenkomt met uitgeknipte recepten, vertelt dit dat jij heel blij kunt worden van lekker koken, lekker eten. Zo kun je bij allerlei spullen kijken wat ze jou te vertellen hebben. Welke boodschap zit erin? Het brengt je in contact met de dingen waar jij warm voor loopt. De dingen die je snel kunt verliezen in de ratrace van het leven. Deze zielsgevoelens willen gezien en gemanifesteerd worden.”

Zit je dus vast in je leven, is het advies: ga opruimen!?

“Ja, zeker. Maar het is natuurlijk nog slimmer om niet te wachten tot je in een diepe crisis zit. Je kunt van tijd tot tijd zelf deze kleine momenten van chaos creëren in je huis. Opruimen, loslaten, ruimte maken voor nieuwe dingen.”

Toch is opruimen vaak niet zo makkelijk…

“Veel mensen voelen daar inderdaad weerstand tegen. Alle spullen die je om jou heen hebt verzameld, is ook een soort bescherming. Als je dit allemaal weghaalt ben je authentiek en kwetsbaar, en dat is eng. Opruimen legt dingen bloot. Dit is bijvoorbeeld helemaal het geval na een scheiding. De spullen zijn dan al snel emotioneel beladen, ze herinneren aan een vervelende fase.”

Een beetje beschaamd laat ik Nina foto’s van mijn volgepropte schuur zien. Ik ben benieuwd hoe het daarmee zit… Snel laat ik ook nog wat foto’s  zien van mijn opgeruimde huis, zodat ze maar niet het idee krijgt dat ik ma Flodder ben.

En? Wat denk je als je de schuur ziet? 

“Er is een grote discrepantie te zien tussen je huis en je schuur. Het ultieme loslaten wil schijnbaar nog niet lukken. Je kunt jezelf dan afvragen: wat voor spullen zijn het die daar allemaal staan? Wat heb ik daar bewaard? Zijn het spullen uit een vorige baan of relatie? Welke fase uit je leven is het? Het kan erop duiden dat deze fase nog niet is afgerond, dat het nog om een closure vraagt.”

Wat is je tip voor dit soort rommelplekken? Hoe kun je daaraan beginnen?

“Er zijn een paar dingen mogelijk. Mijn eerste tip is: begin heel klein. Bijvoorbeeld met 1 doos. Breng die bijvoorbeeld weg naar de kringloopwinkel. De rest laat je staan.

De andere tip is: vraag hulp. Mensen twijfelen vaak over spullen en stoppen alles vervolgens weer in de bewaardoos. Een kritische vriendin kan samen met jou kijken waarom je die spullen bewaard. Die kan vragen stellen zoals: ‘Wanneer ga je dat gebruiken?’

Vaak zie je ook dat de spullen een bepaald thema hebben, zoals boeken, kleren of kranten. Vraag jezelf dan af: wat representeert dit voor mij? Welke emotie zit daarachter? Kleding is bijvoorbeeld je tweede huid. Dit kan met jouw identiteit te maken hebben: hoe laat ik mij zien? Hoe wil ik dat anderen mij zien? Wie wil ik zijn? Misschien vind je die identiteit moeilijk om los te laten. Je ziet dit bijvoorbeeld vaak bij mensen die kampen met gewichtsproblemen.”

Zo zeggen al je spullen dus iets over jou

spiritualiteit van het opruimen

Nina is binnenhuisadviseur en feng-shuispecialist. Ze geeft consulten en adviezen, ontwerpt interieurs, geeft lezingen en workshops en is docent.

“Ja en ook je huis zelf. Je huis is echt een reflectie van jezelf. Het weerspiegelt jouw karakter. Mensen zeggen soms dat ze noodgedwongen ergens zijn gaan wonen, maar uit het aanbod ben je toch híer terechtgekomen. En jij kiest je bank, de kleur op de muur. Je kan regie voeren over hoe jij tot uitdrukking komt in je huis. Mensen die zorgzaam zijn, moederlijke types, hebben bijvoorbeeld een warm huis dat er als een geborgen nest uitziet. Rationele analytische types hebben een minimalistisch huis.”

Ik las ook iets over de chi-energie van je huis. Hoe zit dat precies?

“De chi-energie is de levensenergie. In India wordt het Prana genoemd. Deze energie is alom aanwezig, elk levend wezen is ervan doortrokken, maar ook in je huis stroomt deze energie. Rommel in je huis blokkeert en verzwakt de energie. Dit werkt ook door naar jouw lichaam. Als je huis alsmaar voller wordt, verdwijnt ook de beweging uit je leven. Mensen lopen vast en er is nauwelijks nog levensenergie aanwezig.”

Hoe zit het met geboren rommelaars? Die gedijen er toch wel goed bij?

“Ieder heeft zijn eigen aard inderdaad. Het gaat pas mis als je normale levensmogelijkheden erdoor gehinderd worden. Als je bijvoorbeeld een koekenpan nodig hebt, maar die staat onder een enorme berg vieze afwas, helemaal onderin de gootsteen. Of als je twee uur bezig bent met het zoeken naar je sleutels. Dan loop je vertragingen en hindernissen op.”

Wat kan een verandering in je huis teweeg brengen?

“Heel veel. Er was bijvoorbeeld een vrouw die niet tevreden was met haar woning, ze voelde zich er niet lekker bij maar kon niet goed ontdekken waar dat aan lag. Door een Feng Shui-consult kwamen we erachter dat het door een grijs grauw dak kwam, waar ze vanuit haar woonkamer constant op uitkeek. Dat zag er nogal uitzichtloos uit. Op dat dak, dat bij haar huis hoorde, heeft ze een tuin aangelegd. Al deze groei en beweging zorgde ervoor dat haar hele leven letterlijk weer in groei en beweging kwam. Alles ging weer stromen. Ze ging workshops geven, lezingen en bloeide helemaal op!”

Naschrift: een week na het interview ben ik begonnen met de grote opruiming van mijn schuur. In 1 dag tijd ben ik van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat druk bezig geweest met uitmesten. Ik maakte een afspraak met het grofvuil en de kringloopwinkel en ik fietste naar het milieustation en de oud papier-bak. Inmiddels is m’n schuur helemaal leeg: wat een rust en ruimte!! Ik heb mentale steun van een vriendin gehad: die heeft me een flinke peptalk en een onwijs handig stappenplan gegeven :).  

3 oefeningen: Wat is het verhaal van jouw huis?

Begin volgend jaar verschijnt het nieuwe boek van Nina Elshof: ‘De Spirit van het opruimen’ bij uitgeverij Ten Have. Tot die tijd plaatst ze iedere twee weken een hoofdstuk uit haar oude boek Spiritualiteit werkt in je huis – praktische tips voor een weldadige woonomgeving.’ op haar site. Heel leuk om te lezen! Er staan mooie gedichten in en praktische oefeningen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf gaan kijken wat jouw huis jou te vertellen heeft. “Je huis kan je niet alleen vertellen hoe je in elkaar steekt, maar ook wie je nu op dit moment bent en wat je daarvan laat zien aan de buitenwereld,” schrijft ze. Deze drie oefeningen vind ik zelf bijvoorbeeld erg nuttig:

1 Laat je blik eens rondgaan door je huis en noteer wat er voorbijkomt. Vul niks in met emoties of verklaringen, maar probeer er zonder oordelen naar te kijken. Staan er veel boeken? Zoja: waarover? Planten? Een grote eettafel? Geen gordijnen? Wat is het verhaal dat jouw huis je te vertellen heeft?

2 Het zal je verbazen hoeveel spullen er in je huis staan die je niet zelf hebt gekocht. Het nachtkastje van je oma, de bank van je zus of die enorme vreselijke vaas die je hebt gekregen en toch een plek hebt gegeven. Wil je je daar wel mee omringen? Zijn die spullen allemaal even gewenst? Ben je blij met wat dit laat zien van jezelf? Of heb je alles uit beleefdheid een plek gegeven, maar vind je het eigenlijk niet mooi en wil je wat anders? Wat houdt je tegen?! Nina: “juist het beantwoorden van die vraag kan veel aan het licht brengen. Het is een van de onbewuste boodschappen van je huis die laat zien hoe je jezelf gedraagt en hoe je wellicht niet handelt als je graag zou willen.” Kortom: maak zelf de keuze of je iets wilt houden of niet.

3 Deze oefening is iets uitgebreider, maar kan je daardoor ook veel inzichten bieden: Zorg dat je alleen thuis bent en voldoende tijd hebt. Ga dan op een centrale plek in je huis zitten, bijvoorbeeld de woonkamer, met een notitieblokje bij de hand. Maak dan contact met je huis. Vraag of je huis jou duidelijk wil maken wat het te vertellen heeft. Het kan natuurlijk even raar zijn om je huis zo te benaderen. Maar als je ervan uitgaat dat alles uit energie bestaat, is het de moeite van het proberen waard, toch?

Kijk goed om je heen, neem alles in je op en ervaar wat het met je doet. Wees stil en luister, oordeel niet. Laat het verhaal van je huis zich langzaam ontvouwen en helder worden. Ga vervolgens door je huis lopen. Begin bij je voordeur en hal, dan de woonkamer, keuken en alle andere ruimtes op de begane grond. Af en toe schrijf je per ruimte wat steekwoorden op. Als je meerdere verdiepingen hebt, loop dan de trap op naar de slaapkamer en de andere kamers. Als laatste sluit je af met de verborgen plekken zoals bergkasten en de kelder.

Probeer niet direct een mening of oordeel te vormen, of te denken aan wat allemaal nog gedaan moet worden. Blijf luisteren naar de boodschap van je huis. Ga dan zitten en neem je notities door. Wat valt je op? Zijn er opmerkingen die je vaker hebt gemaakt? Is je huis gelukkig, verdrietig, verwaarloosd, glorieus, trots, kleinzielig, eigenwijs of aangepast?

En dan het belangrijkste: als het verdrietig of glorieus of eigenwijs is, is dat iets wat je bij jezelf herkent? Wat je van jezelf accepteert? Op deze manier naar je huis kijken kan je veel informatie opleveren, schrijft Nina. “Wees niet te hard in je oordeel over wat je aantreft. Alles is immers in ontwikkeling. Het geeft niet dat jouw rijtjeshuis geen villa is of de slaapkamer een puinhoop. Je kunt er wel voor zorgen dat jouw rijtjeshuis als organisme gezond is en goed functioneert en dat je je bewust wordt van het nut van een opgeruimde slaapkamer.”

3 gedachten over “Dit zegt jouw huis over jou

  1. Pingback: Past jouw omgeving wel bij jou? - Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

  2. Pingback: Kamer opruimen - dit is het grote effect ervanBe Blissed – leven vanuit je hart

  3. Pingback: Spiritueel opruimen, Boeddhistische types & meer | Be Blissed! Inspiratie voor een bewust leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijftien − 8 =