Dit wil ik nog per se doen dit jaar

medium_4694880198Zo, dat was de kerst weer. Hopelijk heb je fijne kerstdagen gehad? Ik heb heel wat afgereisd. Eerst met mijn vriend mee naar Zwolle (eerste kerst bij de schoonfamilie!). En de volgende dag door naar Zuid-Limburg, op weg naar mijn familie. En dan nu nog maar 5 dagen voordat het alweer 2015 is… Er zijn nog een aantal dingen die ik per se wil doen op de valreep, om dit jaar perfect af te sluiten. Lees je mee?

Mijn plannen ook echt inplannen

Zoveel ideeën heb ik. Maar als ik niks inplan, komt daar bijster weinig van terecht. Het werkt heel krachtig om jezelf deadlines en doelen te stellen om naartoe te werken. Deze data houden je bij de les. Je bepaalt op die manier zelf wat voor jou echt belangrijk is, wat de moeite waard is om op te focussen. Wil je een boek schrijven? Spreek voor jezelf een datum af waarop de eerste 500 woorden op papier staan. Wil je een nieuwe baan? Bepaal wanneer je een loopbaancoach gevonden wil hebben om mee aan de slag te gaan. Of wil je vriendschapsbanden aanhalen? Zet alvast reminders in je agenda om afspraken te maken, of om mensen een kaartje te sturen.

Wat voor mij echt belangrijk is, is het maken van nieuwe online workshops, cursussen of boeken, om lezers te helpen vanuit hun hart te leven. Ik wil zoveel mogelijk mensen laten ervaren wat de kracht is van intuïtief schrijven en ik wil zelf ook lekker veel schrijven en interviewen. Als ik deze ideeën niet uitsplits in concrete doelen, dan zullen ze blijven drijven als een doelloos schip op een wilde oceaan. Het is belangrijk dat ik aan het roer ga staan van dat schip. Ik ga dus mijn agenda erbij pakken, ik bedenk welke workshop ik als eerste af wil hebben en ik bepaal een datum waarop ik dat concrete doel wil behalen. Zo blijft de vaart erin.

Terugkijken met mijn balansboek

Al een paar keer schreef ik over mijn magische balansboek (hier en hier bijvoorbeeld). Dit is een van mijn fijnste tools om vanuit mijn hart te blijven leven! Iedere maand kijk ik terug op de afgelopen maand: wat ging er allemaal goed? Wat heb ik gedaan om mijn ziel te voeden? En ook bedenk ik wat ik de komende maand wil bereiken. Dit hoeven echt geen grote dingen te zijn. Een etentje organiseren voor vrienden, een bepaald boek lezen, of een workshop volgen kunnen allemaal mooie doelen zijn om jezelf te stellen.

Eerlijk gezegd heb ik mijn balansboek de laatste maanden wat laten versloffen. Maar ik heb heel veel zin om er nog dit jaar een uurtje goed voor te gaan zitten; om erin te schrijven en terug te kijken op het afgelopen jaar. Waar was ik afgelopen jaar dankbaar voor? Wat heb ik geleerd? Waar ben ik trots op? En misschien ook een leuke: als ik afgelopen jaar moet samenvatten in 1 zin, wat zou dat zijn? Op die manier creëer ik mijn eigen ritueel om het jaar af te sluiten en een frisse start te maken voor 2015.

Mijn herinneringen laten opleven

Mijn moeder gaat regelmatig met haar camper op pad en maakt daar vervolgens reisverslagen en fotoboeken bij. Ze bladert hier regelmatig doorheen, om alle mooie herinneringen weer boven te laten drijven en om na te genieten van alle mooie vakanties.

Ook mijn dementerende oma vond het erg fijn om (oude) foto’s door te kijken. Herinneringen die anders misschien ver weggestopt worden, komen weer als vreugdevolle vlinders voorbij fladderen door het bekijken van foto’s. Wat zonde dat al mijn foto’s maar op de computer blijven staan, bedacht ik… Hoe leuk is het om van ieder jaar een fotoboek te maken, waar alle hoogtepunten instaan? Zo heb je over 30 jaar een mooie collectie aan boeken boordevol de leukste momenten van je leven. En zoveel tijd hoeft dat helemaal niet te kosten. Je maakt een mapje aan op je computer en iedere maand sleep je daar de leukste foto’s van die maand naartoe. Zo kun je het album aan het einde van het jaar redelijk snel maken. Ik heb in ieder geval veel zin om hiermee aan de slag te gaan.

Tip: Ik heb bij de Hema een kortingsbon gekocht om een fotoboek te maken. Deze kun je nog tot 5 januari kopen. Je hebt daarna nog t/m 1 februari de tijd om het album te maken. Zo heb ik mezelf gelijk een deadline gesteld waarop het boek af moet zijn, haha, werkt goed!

Heb jij ook een bepaald ritueel om 2014 af te sluiten? Of vind je een van bovenstaande tips leuk? 

(Bron foto) 

2 gedachten over “Dit wil ik nog per se doen dit jaar

  1. Fijne tip voor doelen concretiseren, dat helpt mij ook! En een tastbaar object als een fotoboek is zeker een mooie manier om dierbare herinneringen te bewaren. Zelf vind ik (kerst)kaarten schrijven heel leuk: als terugblik op het jaar en stilstaan bij de fijne mensen om me heen.

    • Ja, inderdaad ja! Kerstkaarten schrijven is ook heel mooi om dankbaar te zijn voor mensen om je heen. Ik neem me ieder jaar voor om kerstkaarten te sturen, maar het komt er steeds niet van… haha. Dit jaar was het ook gewoon echt te chaotisch. Ik heb wel een keer nieuwjaarskaarten gestuurd. Wie weet dat ik dat dit jaar ook nog ga doen… (Onee, volgend jaar bedoel ik dus ;)).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeven − drie =