Meer zelfdiscipline? Zo doe je dat

leven vanuit je hart, luisteren naar je gevoel Vorige week zondag zat ik heerlijk in de tuin, te genieten van de zon op mijn gezicht, het gezelschap van mijn vriend en een heerlijk ontbijt. O, kon ik zo nog maar een uurtje blijven zitten. Maar helaas, ik had een yoga-les gepland. En nu ik ben begonnen aan mijn yoga-docent-opleiding zijn deze wekelijkse lessen des te belangrijker voor me. “Ik heb geen zin…. zal ik hier blijven?,” opperde ik.

Mijn vriend keek me aan. Ook hij vond het natuurlijk het gezelligste als ik zou blijven. Toch zette hij zijn eigen verlangens even opzij en stelde me een belangrijke vraag: 

“Waar voel je je aan het einde van de dag het beste over?”

Zou ik me beter voelen als ik nu wél of niet naar mijn yogales zou gaan?

Ik voelde het antwoord al snel opborrelen. Ik zou me het beste voelen als ik nu wél zou gaan. De rest van de dag konden we sowieso nog lekker samen doorbrengen.

Dankbaar keek ik hem aan en pakte vlug mijn yoga-spullen.

Leven vanuit je hart

Naar je gevoel luisteren betekent dus niet automatisch dat je maar alles doet waar je terplekke zin in hebt. Dan zou je alleen maar bezig zijn met het bevredigen van korte-termijn-behoeftes. Leven vanuit je hart houdt ook in dat je soms het grotere geheel probeert te overzien. Welke gevolgen heeft jouw gedrag op de lange termijn? En past dat gedrag bij je waarden?

De kunst van het discipline aanleren

“Waar voel je je aan het einde van de dag het beste over?”

Probeer de zin maar eens toe te passen als je voor een keuze staat. Nu die zak chips leegeten, of liever een handjevol gezonde nootjes pakken? Nu dat suffe televisieprogramma blijven kijken, of liever een inspirerend boek gaan lezen? Nu in gedachten verzonken blijven, of genieten van alles wat er om je heen gebeurt?

De yoga-les was trouwens heerlijk. En de rest van de dag ook :).

Fijne maandag!

Ps. 7 tips om jezelf positief te veranderen. 

(Bron foto: Daniel Hoherd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeventien + 7 =