Dé truc voor meer zelfvertrouwen

zelfvertrouwen opbouwen, krijgen, werken aanVorige week heb ik het mindstyle magazine MoodieZ gekocht. Een tijdschrift voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar, maar ik (als dertiger) vind het ook erg leuk om te lezen. Veel artikelen die erin staan zijn namelijk van toepassing op heel veel mensen van allerlei leeftijden. Zoals bijvoorbeeld het artikel ‘I love me’. Dit gaat in op een probleem waar heel wat personen mee rondlopen: jezelf niet leuk, goed, of perfect genoeg vinden. In het artikel komen goede tips aan bod om deze onzekerheid te overwinnen en dé truc om meer van jezelf te houden:  

“Van jou is er maar één. Op de hele wereld is er echt niemand met precies dezelfde combinatie van uiterlijke en innerlijke eigenschappen,” begint het artikel in MoodieZ. “Maar in plaats van die diversiteit te omarmen en trots te zijn op onze individualiteit, lijken we allemaal liever iemand anders te willen zijn. Dus spiegelen we onszelf aan de mensen op wie wij willen lijken.”

Dodelijk vermoeiend en je wordt er niet bepaald blij van.

Liefde zonder voorwaarden

“We moeten van onszelf leren houden. Zonder voorwaarden,” zegt Janine de Ridder. Zij is directeur van stichting Kikid, die jongeren door middel van theaterstukken leert om van zichzelf te houden.

Want we stellen nogal wat voorwaarden: “Ik ben pas leuk als ik er goed uitzie, een leuke baan heb, veel geld verdien… Onzin! Je mag nu al van jezelf houden.” En dat betekent niet alleen houden van jouw mooie kanten, maar ook het accepteren van je mindere kanten.

Streven naar perfectie

Waar komt het idee eigenlijk vandaan dat we niets waard zijn? We worden in ieder geval niet geboren met een laag zelfbeeld. “We leven in een tijd waarin we naar perfectie streven,” legt Janine uit. “En we zijn nooit perfect. Dus zijn we nooit goed genoeg om van onszelf te houden. Wat een misvatting!”

Dus: ben jij je veel meer bewust van je falen dan van je successen? Vergelijk jij jezelf constant met anderen? Durf je niet voor jezelf op te komen? Stel je erg hoge eisen aan jezelf? Ben je nooit trots op jezelf? Kortom: heb je eigenlijk niet echt een goed gevoel over jezelf?

Dan kun je de volgende truc goed gebruiken. De manier om meer van jezelf te leren houden:

Benoem je talenten en schoonheden. En nee, dat is niet arrogant. Het getuigt juist van zelfinzicht om te erkennen dat je ergens goed in bent. Maak eens een lijstje en schrijf al je talenten en vaardigheden op. Alles waar je trots op bent.

Zoals Deepak Chopra ook tipt in zijn meditatiecursus Desire and Destiny:

Schrijf een bevestigende, ondersteunende brief naar jezelf. Een brief die jou herinnert aan alles wat jij hebt om te delen met de wereld. Je sterke punten, je waarden, gaven, talenten en successen. Als jij jezelf kunt prijzen, maak je ook ruimte om anderen te prijzen.

Wat vind jij mooi aan jezelf?

Dit doet me trouwens denken aan mijn afgelopen vakantie. De vriendin met wie ik op reis was vroeg mij ineens om alles op te noemen wat ik mooi vind aan mijn eigen uiterlijk. Ik moest er in het begin wat om lachen.

“Dat doe je toch niet?”, dacht ik. “Dat is toch arrogant om van jezelf te zeggen?”

Maar ze bleef me serieus aankijken, dus met lichte schroom begon ik wat op te noemen.

“Eeh, ik ben wel blij met mijn ogen.”

“En wat nog meer?,”  vroeg ze.

“Nou ehm… dat ik lange benen heb.”

En zo ging het nog even door. Ze bleef doorvragen of ik nog meer dingen kon opnoemen. En ineens wist ik niet meer van ophouden, haha. What can I say. Het is erg leuk om zo positief over jezelf te zijn.

Daarna draaiden we het gesprek natuurlijk om en mocht zij ook alles opnoemen wat zij mooi vond aan zichzelf. Aanrader om te doen! Hoe oud je ook bent. Wij werden er allebei heel blij van in ieder geval.

De Japanse prinses

De Japanse prinses en spiritueel leraar Masami Saionji (71 jaar) doet het trouwens ook: heel bewust mooie dingen opnoemen over zichzelf.

Saionji zet zich al tientallen jaren in voor vrede, inspireert allerlei wereldleiders om vrede allereerst in jezelf te zoeken en straalt veel positiviteit uit. Aan Happinez vertelde ze enkele maanden geleden hoe ze het voor elkaar krijgt om geestelijk gevoed te blijven:

“Dat doe ik door mezelf voortdurend te prijzen en aan te moedigen,” vertelde ze. Zoals: ‘Wat geweldig dat je altijd zo opgewekt bent en altijd glimlacht!’ Of: ‘Gefeliciteerd, dat heb je fantastisch gedaan vandaag!’”

Saionji: “Daardoor krijg ik het gevoel dat ik het waard ben die lof te verdienen, en dat zet me aan nóg meer goede dingen te doen.”

Ze prijst zichzelf voor de kleinste dingen.  “Ik doe bijvoorbeeld elke ochtend yoga en ook al doe ik het maar vijf minuten, dan zeg ik nog: ‘Wat geweldig dat je die vijf minuten deed!’ Ik ga niet focussen op de gedachte dat het een uur had moeten zijn.”

Saionji: “En weet je wat er dan gebeurt? Op een dag blijk je tien minuten yoga te doen, een tijdje later twintig minuten, en uiteindelijk een uur. Als je je aandacht maar lang genoeg richt op kleine goede dingen, worden ze vanzelf groot.

 

4 gedachten over “Dé truc voor meer zelfvertrouwen

  1. Pingback: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? - Be Blissed– Be Blissed

  2. Pingback: positieve quotes- is jouw hart geopend?Be Blissed – leven vanuit je hart

  3. Wat een prachtig artikel.
    Want mensen vergeten namelijk heel snel zichzelf. En ja een schouderklopje aan jezelf geven, even de armen van jezelf om je heen gooien kan zoveel teweeg brengen. En even je dag nalopen door niet alleen het negatieve dat er is geweest, maar ook dat positieve, dat kan je zoveel laten voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negen + 1 =