De snelste weg naar een eenvoudig leven

eenvoudig leven tips, mindful leven tips, blog mindfulness, mindstyle Onlangs kwam ik in een yoga-les een oud-collega tegen. Ze werkte destijds op een andere afdeling, maar áls we elkaar tegenkwamen, hadden we altijd direct fijne gesprekken. Over onze gevoelens, onze liefdes, onze dromen. En deze collega had iets waar ik héél jaloers op was.

Een enorme twinkeling in haar ogen. En een open, stralend gezicht. Wow, die uitstraling wilde ik ook graag hebben.

Eén ding is me altijd bijgebleven, wat zij toen zei. Ze keek geen tv. Ze had er niet eens een.

Ik was hogelijk verbaasd. Wat deed ze dan ‘s avonds?! Als ze alleen thuiskwam? Als ze alleen moest avondeten?

Ze haalde haar schouders op. ‘Gewoon, rustig zitten,’ glimlachte ze.

Wat een verschil met mijn leven. Zodra ik thuiskwam, plofte ik op de bank neer en zette de televisie aan. Die bleef met gemak de hele avond aanstaan. Het ene programma volgde het andere op.

Nu, terugkijkend, weet ik dat het een verslaving was. Een vlucht. Om maar niks te hoeven voelen.

Niet voelen dat ik mijn werk dodelijk saai vond. Niet voelen dat ik eenzaam was. Niet voelen dat ik geen levenslust meer had.

De televisie was een prettige afleiding. Net zoals andere mensen naar drank, drugs, eten of werk grijpen ter afleiding.

In de afgelopen jaren ben ik steeds bewuster omgegaan met mijn tv. Ik ben steeds minder gaan kijken. Alleen nog programma’s die ik écht graag wil zien.

Totdat ik afgelopen maand besefte: hé, ik kijk nauwelijks meer! Want als ik er bij stilsta, is er meestal iets ánders waar ik gelukkiger van word dan tv-kijken. En de enkele keer dat ik iets wil zien, kan ik dat ook net zo makkelijk via uitzendinggemist.nl kijken.

Dus heb ik besloten om mijn tv helemaal de deur uit te doen.

Ik raakte helemáál overtuigd van dit plan toen ik mijn voormalige collega, na vijf jaar, weer tegenkwam en ze er nóg stralender uitzag als voorheen. Ze geeft inmiddels yoga-retraites in Frankrijk en spendeert iedere winter in India voor het volgen van diverse opleidingen.

Ja, als mensen zonder televisie er zo verlicht uitzien, dan kan de tv mij gestolen worden.

En weet je wat helemaal mooi is? Ik doe nu zelf, waar ik vroeger alleen maar passief naar keek.

Daar heb ik nu ook alle tijd voor.

Naar talentenshows met zingende mensen kijken? Ik zing zelf wat liedjes. Dansshows kijken? Ik dans liever zelf door mijn kamer. Luisteren naar de verhalen van tv-presentatoren? Ik vertel en schrijf liever zelf verhalen.

En heb ik daar allemaal even geen puf voor?

Dan zit ik gewoon stil.

Heel eenvoudig. Eigenlijk.

 

Nu wil ik graag van jou weten: heb jij er wel eens aan gedacht om de televisie weg te doen? Of moet je daar niet aan denken? En wat zou je doen met al die vrije tijd die overblijft? Laat hieronder je reactie achter!    

(Bron foto: Jaume Escofet) 

16 gedachten over “De snelste weg naar een eenvoudig leven

 1. Pingback: Die tv is echt verleden tijd

 2. Hoi Lieke,

  Wij hebben een aantal jaar geleden de televisie verbannen naar zolder. Heerlijk. Inmiddels staat ie wegens verhuizen en ruimtegebrek weer beneden. En zelfs met kabel omdat manlief toch wel de voetbalwedstrijden wilde zien. Conclusie: we hebben niks gemist al die jaren en wat werkt dat ding verslavend. In het nieuwe huis gaat ie mooi weer naar zolder. Als je ” em niet ziet staan kijk je echt alleen dat wat je graag wilt zien, en dat is dan bijzonder weinig.

 3. Ik betrap mijzelf er steeds vaker op dat ik teveel televisie kijk en zet hem nu regelmatig bewust uit om een goed boek te lezen en muziek te luisteren. De televisie de deur uit hoeft van mij niet maar heb wel overwogen hem boven te zetten, dan zet je hem niet onbewust aan maar moet je er echt voor gaan zitten.

 4. Zelf kijk ik nooit alleen naar TV; enkel op bepaalde momenten tijdens het weekend en dan nog om mijn echtgenoot gezelschap te houden. Mocht ik alleen wonen dan zou ik de TV ook het huis uit zetten.
  Ik verkies om de klassieke TV-tijd te besteden aan dagboekschrijven en aan mijn digitaal dagboek (365 dagen verwondering); daarnaast verzorg ik ook de blog voor de deelnemers aan twee jaartrajecten boomoliën. Naast het computerwerk besteed ik ook ruim tijd aan persoonlijke contacten in het vrijwilligerswerk (Apple Senioren Brugge en Kunsthuis Brugge) en tijdens het volgen of het begeleiden van workshops. Een hartelijke groet, Viviane

 5. Mijn man is dol op tv kijken. Ik kijk zelden. Het enige wat ik op tv kijk is sport. Het is een bijzonder tafereel hier. Manlief op de bank voor de tv. Ik aan de eettafel achter mijn laptop of met wat te lezen. Ik geniet ervan. Helemaal ons ding.

  • haha zo gaat dat bij ons ook. De heren voor de buis. Ik kijk bijna niet meer. Maar lees heel graag, blog, mediteer, of ben met de huisdieren bezig. Heerlijk!!

 6. Wow, dit artikel had door mij geschreven kunnen zijn. Sterker nog, ik heb een paar maanden geleden een dergelijk artikel geschreven. Ook ik gebruikte de tv als schild, omdat ik doodsbang was voor de stilte die zonder tv zou volgen. Maar geen tv, een dus stilte, is heerlijk! Ik zou mijn tv niet snel wegdoen, maar ik zeg dit weekend wel mijn abonnement op. De tv kan ik dan gebruiken om op internet te gaan of af en toe Netflix te kijken.

  • Dat is heel toevallig! Had je die ook voor een blog geschreven, of voor iets anders?
   De stilte is inderdaad heerlijk… En tegelijkertijd kan die soms nog steeds spannend zijn. Want welke emoties of gevoelens ga je dan tegenkomen…? Mij helpt het ook heel erg om lekker te gaan schrijven als ik de ‘drang voel tot afleiding.’ Kan ik gelijk ontdekken waarom ik zo graag afgeleid wil worden :).

 7. Sinds we terug zijn van onze huwelijks reis (maart 2014) kijken we nauwelijks nog TV. We kijken af en toe nog iets terug via uitzending gemist, maar ik merk dat ik hier steeds kieskeuriger in word.
  Geen reclames, geen overdaad aan meningen…Zo fijn.
  Ik merk alleen dat ik in het gezelschap van anderen geen gesprek meer kan voeren als de TV aanstaat. Vaak zit ik met open mond te kijken naar alles wat in sneltreinvaart voorbij komt, haha!
  Ik ben dus ook slechter geworden in Multi-tasken (waar ik toch al niet in geloof) Yess!

  • He, wat goed! En wat een mooie timing ook, haha, na de huwelijksreis. Direct meer aandacht en tijd voor elkaar :).
   En ja, ik kan me goed voorstellen dat je ook steeds gevoeliger wordt als je ergens komt waar de tv wél aanstaat. Zeer herkenbaar!

 8. Wij hebben het er regelmatig over. We kijken wel veel series, films en docus op uitzendinggemist, maar dat kan ook op de laptop. Wie weet doen we de TV binnenkort de deur uit… Dan denk ik dat we ook minder series en films gaan kijken, omdat dat toch minder fijn is op een klein scherm. Ik lees nu al veel boeken en ik zou dat dan meer gaan doen. Geen idee wat m’n vriend dan gaat doen… Voor zich uit staren? Meer sporten? Bordspelletjes doen? Vroeger slapen, dat zeker weten!

  • Wat leuk dat jullie het er al vaker over hebben. Ja, meer lezen he? Dat doe ik nu inderdaad ook. Heel erg fijn en rustgevend. (En haha, vroeger slapen kan ook erg lekker zijn!)

 9. Ja, hij gaat er ook uit! Inspireert me dit te lezen, als ie er niet is mis ik hem niet. Maar met kids toch leuk af en toe filmpje te kijken…. Neem me nu iig voor zelf niet meer te kijken. Ik brei meestal in de avond en heb hem dan wel aan…. Tnx v d inspiratie, want even mediteren of reflecteren doe ik dan ook makkelijker!!! Xx Marjan

 10. Het lijkt me heerlijk om de televisie de deur uit te doen. Zelf kijk ik niet heel veel tv, ik lees liever een boek, de rust als de televisie uitstaat, heerlijk. Zelf mijn jongens zeggen op dagen dat de tv uitstaat, dat moeten we vaker doen. Mijn man kijkt graag tv, zijn vorm van ontspanning. Dus in een gezin van 5 heb je met elkaar rekening te houden, masr als het aan mij ligt is het een overbodige luxe waar ik best zonder zou kunnen

  • Ja, fijn die rust dan he? Dat ervaar ik ook sterk. En inderdaad, met een gezin moet je ook rekening houden met anderen. Het kan al ontzettend schelen als jij je voorneemt het niet meer te doen en in plaats daarvan lekker iets anders te gaan doen. Wellicht inspireer je de rest van het gezin er wel mee! (Ik heb zelf het geluk dat mijn vriend ook geen tv kijkt. Dus dat scheelt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

acht − 8 =