De levensles die ik wéér vergat

blogger psychologie blog persoonlijke groei en ontwikkeling

You teach best what you most need to learn. Dat gezegde gaat zeker op voor mij en mijn blog, merk ik steeds vaker. De tips en adviezen die ik geef, heb ik zelf ook hard nodig om gelukkig en tevreden te blijven. 

De afgelopen weken zat ik niet zo lekker in mijn vel. Er knaagde iets van binnen. Ik had alleen geen idee wat het precies was. Ik probeerde vanalles om van het gevoel af te komen:

* Erover praten met vriendinnen;
* Er niet over praten met vriendinnen;
* Een hele zak kersenbonbons leegeten, plus nog wat zakken chips en dipsausjes;
* Op tijd naar bed en op tijd opstaan;
* Flink gaan stappen, dansen en drinken;
* Een goede werkdag maken waarin ik hele to-do-lijsten kon afstrepen;
* Een hele dag alleen maar luieren en rondlummelen;
* Oude comedyseries kijken waar ik hard om moest lachen;
* Heel (heeeeel) veel knuffelen met poes Daantje;
* Even niks ‘moeten’ van mezelf en mijn huis laten verslonzen;
* Mijn huis weer lekker opruimen;
* Positief denken (“Ik ben gelukkig. Ik ben gelukkig. Ik ben gelukkig”);
* Mijn ontevredenheid accepteren (“Ok, dan ben ik maar even ongelukkig”).

Maar nee. Het hielp allemaal niks. Ik geloof dat ik door een gesprek met een vriendin  afgelopen weekend ein-de-lijk op het goede spoor terechtkwam. Het is iets dat ik eigenlijk altijd vergeet om te doen nadat ik heel hard heb toegewerkt naar een doel.

Mezelf belonen. Trots zijn op mezelf. En mijn succes goed vieren.

Mijn online cursus is in de lucht, ik heb er superhard aan gewerkt, het is een groot doel waar ik veel tijd en energie in heb gestopt. Maar heb ik mezelf daarvoor beloond?

Hmm, niet echt. Terwijl ik er niet zo lang geleden nog twee artikelen over heb geschreven hoe belangrijk het is om je successen te vieren! Dit keer zou ik het dus echt anders aanpakken, had ik mezelf voorgenomen. Dit keer zou ik mezelf eens goed in het zonnetje zetten zodra mijn doel bereikt was.

Maar in de praktijk gebeurde er iets anders. Ineens begon ik die felbegeerde beloning weer voor me uit te schuiven. (“Nee, als ik straks een goedlopende freelance opdracht heb, dán mag ik mezelf pas belonen. Want tja, ik heb er nu toch geen geld voor? En is dit wel echt een groot succes? Misschien moet ik eerst een andere online cursus maken…”).

Zo vervloog mijn beloning en was ik alweer druk bezig met mijn volgende doelen.

Tot gisteren.

Toen drong het tot me door. “Lieke: ga jezelf belonen! Gun jezelf die overvloed. Laat het universum maar zien dat je trots bent op dit doel, dat je er volledig achterstaat.”

Mijn beloning is iets wat ik eigenlijk al jarenlang niet meer echt heb gedaan, vanwege flinke bezuinigingen. Shoppen! Gewoon urenlang de stad in en maar kijken wat je tegenkomt.

So I did.

Ze zeggen toch wel eens dat vrouwen shoppen leuker vinden dan seks? Dat vond ik altijd maar een beetje onzin. Maar, ik moet eerlijk bekennen… Toen ik gisteren naar huis fietste met mijn nieuwe aanwinsten, voelde ik me toch behoorlijk eeh… bevredigd.

Ps. 8 tips om jouw succes te vieren 

(Fotocredit: Nina Matthews / creative commons) 

5 gedachten over “De levensles die ik wéér vergat

  1. Ik heb nog een tip: ik ga voor de spiegel staan en vertel mezelf hoe trots ik ben op wat ik bereikt heb. Even wennen, maar op een gegeven moment komt het binnen!

  2. Haha leuk stuk! Het inspireert mij weer om ook stil te staan bij al het werk dat ik soms ergens voor doe en weer te makkelijk vergeet. Ook bij tegenslagen is een beloning nodig, zodat er geen wrok ophoopt. Ik heb net helaas een afwijzing gehad, dus ik ga straks maar eens de stad in! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 × vier =