De kracht van zelfvergeving

Innerlijke schoonmaak door het schrijven van brieven

ips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkelingEen tijd geleden voelde ik de enorme drang om een brief te schrijven aan een ex. Geen brief die hij ooit onder ogen zou krijgen, maar een brief die ik wilde schrijven puur voor mezelf om hem te vergeven. De methode van een brief schrijven is een veelgebruikte in de psychotherapie. Mensen krijgen de opdracht om bijvoorbeeld een brief aan hun ouders te schrijven. Op deze manier kun jij jouw gedachtes en gevoelens op een veilige manier uiten. Ook komen allerlei onbewuste emoties naar boven drijven. Je komt er bijvoorbeeld achter wat je in een relatie gemist hebt en waar je – onbewust – nog steeds kwaad of verdrietig om bent. 

De briefmethode is opgedeeld in drie secties:

  • Je schrijft een kwade brief;
  • vervolgens een brief vol mooie, dierbare herinneringen;
  • en tenslotte een afscheidsbrief.

Bij mij stokte het bij de kwade brief. Zo hard ik kon probeerde ik kwaad te worden op de ander, maar het lukte niet. Tot ik uiteindelijk merkte dat ik wel degelijk kwaad was…  Niet op de ander, maar op mezelf.

Hoe had ik het zover kunnen laten komen om in een relatie te blijven hangen waar ik me niet goed bij voelde? Hoe had ik zo over mijn grenzen kunnen laten gaan? Ineens schaamde ik me diep voor mijn eigen gedrag. Nee, ik was niet kwaad op de ander dat hij mijn grenzen had overschreden. Ik was kwaad op mezelf dat ik mijn grenzen niet had bewaakt.

Daarmee veranderde ik ineens van slachtoffer naar dader. Een dader naar mezelf toe dus.

De brief, die ik oorspronkelijk aan mijn ex wilde richten, werd ineens een brief naar mezelf toe. Om mezelf te vergeven voor dingen die ik – in mijn ogen – fout had gedaan in het verleden.

In de brief probeerde ik mijn gedrag te begrijpen en te verklaren. Bovendien beloofde ik mezelf betere tijden. Ik weet niet meer precies wat ik opschreef, maar het was iets in de trant van: “Ik beloof dat ik je voortaan niet meer in de steek laat en goed voor je zal zorgen.”

Ik schreef de brief vol tranen in mijn ogen, met heerlijk dramatische muziek op de achtergrond. (Passend bij mijn motto: als je het doet… doe het dan goed!).

Na het schrijven van de brief, raasde er een  opgelucht gevoel door me heen. Ik had mezelf vergeving geschonken en dat voelde als een grote innerlijke schoonmaak.

Om me heen zie ik dat veel mensen er baat bij zouden hebben. Mensen voelen zichzelf voortdurend schuldig. Ze denken daarbij dat schuldgevoel een noodzakelijk middel is om van hun fouten te leren. Maar is schuldgevoel wel zo nuttig?

Kun je ook je fouten heldhaftig onder ogen zien, begrijpen waarom je ze hebt gemaakt, jezelf vergeven en jezelf beloven voortaan een andere weg te kiezen?

Negatieve emoties, zoals schuld en kwaadheid, zetten zich vast in je lichaam en belemmeren je daarmee om werkelijk te groeien. Je zet jezelf ermee vast en vaak komen daar allerlei lichamelijke klachten bij kijken.

Eigenlijk is dat biechten van katholieken helemaal zo gek nog niet. Het is een menselijke behoefte om vergeving te krijgen. Een hele gezonde ook! Zo hoorde ik laatst van een vrouw die voor het eerst naar Lourdes was geweest om daar te biechten. Achteraf voelde ze zich zo bevrijd dat ze wel kon dansen van plezier. Zij voelde werkelijk dat ze vergeving had gekregen van God.

En daarmee had ze eigenlijk ook vergeving gekregen van zichzelf.

Voor de een werkt het dus om vergeving te vragen aan een priester. Voor een ander  werkt het om vergeving te vragen aan zichzelf. (Je eigen innerlijke God?)

Praktische Tip

Begin bijvoorbeeld eens met een paar simpele regels op papier te zetten en kijk welke woorden er als vanzelf uit je hand vloeien.

Dat kan voor iedereen op een ander vlak liggen. Bijvoorbeeld:

Ik vergeef mezelf dat ik….

Ik vergeef mijzelf dat ik weer teveel heb gedronken.

Ik vergeef mezelf dat ik teveel heb gegeten.

Ik vergeef mezelf dat ik me heb vastgeklampt aan een ander.

Ik vergeef mezelf dat ik zo vaak klaag.

Ik vergeef mezelf dat ik niet weet welke richting ik uit wil met mijn leven.

Ik vergeef mezelf dat ik….

Probeer te ontdekken waarom je dit hebt gedaan. Welk verlangen schuilt daarachter? Heb je behoefte aan troost, geborgenheid, liefde, veiligheid, aandacht? Kun je jezelf deze dingen schenken, in plaats van ze buiten jezelf te zoeken?

Hoe dan ook: wees lief voor jezelf en vergeef jezelf.

Het sluit mooi aan op de spreuken die ik vandaag op de Happinez-scheurkalender tegenkwam uit het boek Zijn wie je bent van Cheri Huber:

“Als we onszelf kunnen vergeven voor oude fouten en zonden – echte en denkbeeldige- dan kunnen we ervoor zorgen dat we een goed gevoel over onszelf hebben.”

En:

“Aardig zijn voor jezelf maakt dat je aardig bent voor anderen – en dat is misschien wel het mooiste cadeau dat je de wereld kunt geven.” 

2 gedachten over “De kracht van zelfvergeving

  1. Hoi. Ik wil heel graag een brief aan mezelf schrijven om mezelf te vergeven, maar ik weet niet hoe te beginnen. Ben op zoek naar tips.

  2. Pingback: Doe jij al aan mindful schrijven? | Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × vijf =