De kracht van positieve lijstjes

kracht positief denken tips minder stress verminderen Soms kan het me ineens enorm frustreren. Hoe doen andere mensen het toch allemaal? Hun huis schoonhouden, tuin in orde, werk afronden, sociale contacten bijhouden, nagels gelakt, overzicht in hun financiën, en dan ook nog sporten en allerlei coole projecten opzetten. Gisteravond had ik ook zo’n moment. Ik wil zoveel en voor mijn gevoel lukt er maar zo weinig. 

Maar hé, klopte dat gevoel eigenlijk wel?!

Ten eerste natuurlijk even die relativering. Dat gevoel dat andere mensen het zo goed voor elkaar hebben, dat is natuurlijk ook maar een gevoel dat niet gebaseerd is op de ware feiten.

Want als je echt goed zou kijken, dan zie je best wel dat anderen ook niet alles perfect op orde hebben.

Die vriendin die haar huis helemaal spik en span heeft? Die heeft misschien moeite om wekelijks te sporten, of om nieuwe projecten aan te gaan. En die vriendin die onwijs veel sociale afspraken heeft? Die neemt misschien nauwelijks tijd voor zichzelf, of eet vrij ongezond. Zo worstelt iedereen wel met iets. Een worsteling om alles mooi in balans te krijgen.

Maargoed. Soms kun je die relativering niet maken en denk je dat jij de enige bent bij wie het niet lukt.

Zoals ik gisteravond.

Ineens kwam alles in mijn hoofd wat ik nog wil doen.

Mijn huis opruimen en dweilen, heel veel laatjes en kastjes uitmesten, mijn keukentafel wit verven, mijn muur groen verven, mijn tuin opknappen, leren hoe ik e-books moet maken, pr-materiaal voor mijn blog maken, gezond koken, allerlei dingen leren op de computer, visitekaartjes maken, vaker buitenshuis werken en en en…

 …  toen kwam er een enorme gefrustreerde kreet uit mijn mond.

“Hoe doet iedereen dat toch?! Waarom lukt het mij niet? Waar haal ik de tijd vandaan? Als ik alleen al werk en daarnaast mijn blog wil bijhouden… dan is mijn tijd op!”

“Wat doe ik ver-keerd?!”

En dat was dus de verkeerde vraag. Want door deze focus te leggen – op alle dingen die niet lukken – daar word je niet vrolijk van.

Ik ging in bed liggen, pakte mijn dagboek erbij en schreef alle dingen op die ik de afgelopen weken wél heb gedaan.

En hoewel ik het gevoel had dat ik een sloom slakje was de afgelopen 4 weken, sinds ik terug ben van vakantie, stond ik ineens versteld van mezelf. Zo heb ik:

 • Al mijn keukenkastjes ontruimd (ok, noodgedwongen omdat ik last had van cacaowormpjes, maar toch);
 • allerlei blogs geschreven waaronder mijn reisverslagen;
 • een slaapritme aangebracht in mijn leven;
 • iedere ochtend 3 pagina’s in mijn dagboek geschreven;
 • allerlei artikelen voor mijn werk geschreven;
 • diverse sociale afspraken gehad;
 • al een paar keer een 7-minute-workout gedaan en ik heb enkele yoga-lessen gevolgd;
 • mijn nachtkastje geverfd en de laatjes uitgemest;
 • en ik ben al op zoek gegaan naar een fotograaf ter versterking van Be Blissed.

En zo kon ik nog enkele punten bedenken. Wow! Wat heb ik veel gedaan, besefte ik ineens. Dat is dus precies de kracht van positieve lijstjes maken. De aandacht verschuift, en terwijl je aan ‘t schrijven bent, komen er steeds meer nieuwe positieve punten bij.

Plots kwam ook deze quote in mijn hoofd (ik weet niet meer van wie die is):

Je kunt wel alles. Maar niet alles tegelijk.

En zo is het maar net. Waar leg ik op dit moment mijn prioriteiten? Misschien moet ik het maken van die e-books nog heel even uitstellen? En misschien kunnen die overvolle laatjes ook nog best even wachten?

Pieuww…. Dat geeft rust.

First things first.

En met die rust … krijg je ineens een stuk meer voor elkaar.

Zo heb ik net mijn huis gedweild, ik zit nu mijn blog te schrijven en ik ga vanmiddag met vriendinnen naar een concertje toe.

En de keukentafel, de muur, de tuin, de e-books en mijn overvolle laatjes…?

Die wachten maar even.

5 gedachten over “De kracht van positieve lijstjes

 1. Zoo herkenbaar allemaal. Ik wil ook zoveel. Ik heb hiervoor een lijstje met short term to do, long term to do en a once in a life time Bucket list. Als ik weer eens te enthousiast wordt kijkt men mij wel meewarig aan of verzucht men dat ik wel erg veel wil. Eigenlijk ook wel een beetje waar, maar het leven is zo kort en er is zoveel. Ik denk na over consuminderen, mediaminderen, blogminderen… Om dichter bij de basis te komen… Mooi stukje van je en heeeeel begrijpelijk.

 2. inspirerend stukje. vooral herkenbaar dat gevoel als alles opeens ineens in je hoofd en lichaam komt wat je nog wilt doen, moet doen, zou moeten doen etc — pff daar krijg je het benauwd van.
  dus rustig ademen, even stil staan bij alles wat je al wel gedaan hebt en gewoon doorgaan. Dankjewel Anneke

 3. Het is inderdaad belangrijk om keuzes te maken in het dagelijks leven.
  Soms kan het even goed zijn om het voor jezelf op te schrijven. Dan kan je het nalezen aanvoelen en een + of een – zetten. En zo kom je dan met punten die je perfect kan verwezenlijken.
  Wachten is geen uitstel. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × drie =