De kracht van introverte mensen

verschil introvert extravert, betekenis introversie

Ben jij introvert? En heb je soms moeite om dat te accepteren? Misschien vind je jezelf soms te stil, te teruggetrokken, saai, niet adrem genoeg. Of vind je het lastig dat je zo snel overprikkeld bent? Lees dan zeker dit artikel. Dit zijn de 18 krachten van introverte mensen die de wereld hard nodig heeft:  

***

Een derde tot de helft van de wereldbevolking is introvert. Een op de drie dus. Dus als jij zelf niet introvert bent, dan heb je vast wel vrienden, familieleden of collega’s die dit wel zijn. Introverte mensen hebben soms moeite om zichzelf te accepteren in deze snelle wereld. Door de invloed van social media lijkt het erop alsof jouw week bomvol feestjes moet zitten, alsof je honderden vrienden moet hebben en alsof je altijd adrem en spontaan moet zijn.

Dit zijn juist de dingen waar introverte mensen zich niet altijd goed bij voelen. Teveel sociale gebeurtenissen in 1 week vraagt nu eenmaal oplaadtijd (oftewel tijd alleen doorbrengen). Ook hebben introverte mensen liever enkele goede vrienden dan honderden vage kennissen. En dat adrem-zijn lukt helaas niet altijd als je onder stress staat.

Heb je het gevoel dat je soms niet helemaal ‘meetelt’? Alsof je niet alles uit je leven haalt? Of ben je bang dat anderen je maar saai vinden omdat je stil bent? Kortom: alsof je kleiner bent dan de rest?

introvert extravert betekenis uitlegDit lijstje bewijst het tegendeel! Oftewel de krachten van introverte mensen:

1.  

De beste ideeën komen in stilte. En jij, als introvert weet deze stilte heel goed te waarderen. Je geniet ervan om een rustige zondag in te lassen waarin je jezelf goed kunt opladen. Of waarin je bijvoorbeeld lekker gaat nadenken, onderzoeken of schrijven. En daar kunnen allerlei geweldige resultaten uit komen. Zo schreef de introverte Susan Cain de bestseller ‘Stil – De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen.’

“Zonder introversie was de computer nooit uitgevonden, hadden we de Harry Potter-serie niet gehad en was de theorie van de zwaartekracht nooit verwoord,” zegt ze in Libelle Balance.

2.

Jazeker, ook Albert Einstein was een introvert. Hij illustreert goed de kracht van introverte mensen: ze zijn in staat zich ergens in vast te bijten. Bijvoorbeeld op 1 bepaalde taak. Zo komen ze vaker tot resultaat. Dat blijkt ook uit onderzoeken.

3.

Introverte mensen kunnen zich goed afstemmen op hun innerlijke wereld. En wat een geweldige fantasierijke wereld is dat! Van Gogh vond er zijn zonnebloemen. Darwin vond er de evolutietheorie.

4.

Je kunt heel goed luisteren! Aaah, wat een verademing… Dit is eigenlijk het grootste geschenk dat je kunt bieden aan een ander. Een luisterend oor, begrip, medeleven. Jij neemt de rust en tijd om echt naar iemands verhaal te luisteren en je kunt je goed inleven in de gevoelens van de ander. De ander voelt zich daardoor gehoord en geliefd.

5. 

Dacht jij dat je extravert moet zijn om een goed leider te kunnen zijn? Guess again. Introverte leiders halen juist het beste uit hun medewerkers. Ze geven op een andere manier leiding. Zo staan ze meer open voor voorstellen van werknemers. Ook zijn ze er niet zo op gebrand om hun eigen stempel op een zaak te drukken – een neiging die extraverte mensen wel hebben. De goede ideeën van anderen blijven hierdoor overeind en dit motiveert werknemers weer om initiatief te nemen. Ideeën van anderen komen zo dus makkelijker bovendrijven. Zo zijn Al Gore, Eleanor Roosevelt, Gandhi en Barack Obama allemaal introvert.

6.

Introverte mensen zijn voorzichtiger en hebben meer oog voor risico’s,” zegt Cain in Libelle Balance. Ze nemen doordachte beslissingen. “Extraverte mensen daarentegen zijn gevoeliger voor beloning op financieel of sociaal gebied. Zodra ze zicht hebben op een beloning, nemen ze meer risico’s waardoor ze alarmsignalen missen.”

Daardoor kunnen allerlei gevaarlijke en vervelende situaties ontstaan… denk maar aan de financiële crisis en het ineenstorten van de huizenmarkt. Ideaal gezien zou je dus zowel introverte als extraverte mensen in een team moeten hebben. Succes behaal je niet alleen met lef en risico’s nemen. Juist een pas op de plaats maken en zaken goed analyseren kan heel nuttig zijn. Dit betekent trouwens niet dat introverte mensen geen risico’s durven te nemen. Veel introverte mensen nemen juist ontslag om een eigen onderneming te beginnen, of ze vertrekken naar het buitenland om daar meer rust te zoeken. 

7. 

Introverte mensen hebben een groot observatievermogen. Soms hoor je dingen, of merk je dingen op, die andere mensen over het hoofd hebben gezien. Daardoor kan je ineens scherp uit de hoek komen met een opmerking of idee waar anderen nog niet over hadden nagedacht. Of jouw oog valt op zaken die anderen niet zomaar zien.

Zo is de wereldberoemde fotograaf Anton Corbijn ook introvert .Hij heeft allerlei grote popsterren voor zijn camera gehad – zelf staat hij er liever achter. Door zijn scherp observatievermogen maakt hij prachtige foto’s, waardoor anderen ook weer op een nieuwe manier naar de wereld leren kijken. Een waardevolle aanvulling!

8. 

Ja, je praat misschien niet zo makkelijk over koetjes en kalfjes. Het voordeel hieraan is dat jij snel de diepte in gaat en dat je alleen iets zegt als je ook echt iets te melden hebt. 

9.

Jij weet met de juiste vragen of opmerkingen een mooie diepgaande draai aan een gesprek te geven. Zo zorg je ervoor dat mensen zich verbonden voelen en dat ze zich op hun gemak voelen.

(Tenminste: als je jouw mond durft open te doen om te zeggen wat je denkt. Maar hopelijk kan dit lijstje jou helpen om voortaan meer zelfvertrouwen te hebben en om inderdaad uit te spreken wat er omgaat in jouw hoofd!)

10.

Je kunt hoofdzaken goed onderscheiden van bijzaken.

11. 

Bang dat een leven in de spotlight niet voor jou is weggelegd? Ook dat is niet waar. Er zijn veel bekende introverte mensen en beroemdheden waaronder Lady Gaga, Christina Aguilera en David Bowie. Als jij jouw passie hebt gevonden, kun jij je daar juist helemaal op storten en daar helemaal voor gaan! 

Ook veel grote uitvinders en inspirerende persoonlijkheden zijn introvert. Van Socrates en Audrey Hepburn tot Bill Gates en Carl Jung. Zij worden zo gedreven door hun passie, dat ze hun angsten voor de schijnwerpers daardoor ook kunnen overwinnen.

12. 

Je beschikt over een rijk innerlijk leven en je hebt een gave voor de geschreven taal. Zo heeft J.K. Rowling, de auteur van Harry Potter, haar introverte, fantasierijke kant heel goed weten te benutten! Nu hoef je niet direct een boek te gaan schrijven – je kunt anderen ook verrassen met lieve sms’jes, een mooi gedicht, of een mooie wens op een ansichtkaart.

13. 

Je staat open voor vragen en problemen van anderen en probeert de ander echt te begrijpen. Vlotte babbelaars kunnen dit soms vergeten uit enthousiasme.

14.

Introversie gaat vaak samen met integriteit. Juist doordat je doordachte beslissingen neemt, zorg je ervoor dat dit eerlijke beslissingen zijn.

15.

Introverte mensen zijn vaak erg toegewijd en loyaal.

16.

Je bent heel goed in onderhandelen of conflicten oplossen – ook al schrikt dit je misschien juist af. Je kan je goed voorbereiden en inlezen, je stelt veel vragen aan de tegenpartij en je kan vervolgens heel goed luisteren naar de antwoorden. Allemaal handig om succesvolle gesprekken te voeren! Doordat je rustig kunt blijven en niet direct van de hoogste toren blaast, kun je veel positiviteit toevoegen en eventuele agressie wegnemen.

17.

Je bent dus graag alleen. En dat is heel handig! Alleen zijn is namelijk een cruciaal element voor creativiteit, zegt Cain. Zo maakte Darwin lange wandelingen in de bossen en wees allerlei uitnodigingen voor etentjes af. Tja, er is nu eenmaal wat eenzaamheid nodig om tot grootse resultaten en ideeën te komen. 

18. 

Deze eenzaamheid die introverte mensen opzoeken heeft transcendente krachten. Denk aan Mozes, Jezus, Boeddha of Mohammed…. Allemaal zoekers die alleen de wildernis (of de woestijn) ingingen. Daar kregen ze allerlei verlichte ingevingen die ze vervolgens deelden met de rest van de wereld.

En zo zie je maar. Soms kan het voelen alsof je niet helemaal meetelt. Maar stiekem heb jij ontzettend veel talenten en krachten. Samen met extraverte mensen kunnen jullie tot de meest prachtige resultaten komen! Want hoewel hier alle krachten van introverte mensen benoemd worden, hebben extraverte mensen natuurlijk net zo veel krachten. Het samenwerken met elkaar zorgt juist voor beslissingen en resultaten die volledig in balans zijn. Introverte mensen kiezen trouwens ook juist vaak voor een extraverte partner – dit zorgt voor een mooie yin yang balans. Ben jij structureel op zoek naar meer energie en zelfvertrouwen? Check dan ook zeker deze online cursus. Geschreven door mij, als introvert.

Ps. Afgelopen week legde ik in dit artikel uit wat de geheime kenmerken van introverte mensen zijn. Ook legde ik het verschil uit tussen introvert en extravert.

Meer inspiratie of een steuntje in de rug nodig? Kijk zeker eens naar het boek ‘Stil’ van Susan Cain. Of bekijk haar Ted-Talk – inmiddels al meer dan 5 miljoen keer bekeken!

http://ted.com/talks/view/id/1377

 


Behoefte aan persoonlijke begeleiding? Als intuïtie-coach geef ik jou de handvaten om volledig in jouw kracht te gaan staan. Of check mijn online cursus voor meer energie. 

Fotografie: Daphne van Leuken  

6 gedachten over “De kracht van introverte mensen

 1. Waarom dacht je dat God in 6 dagen klaar was met zijn werkzaamheden?
  Hij was alleen.
  Zijn we duidelijk ? Want wat in dit artikel heel goed naar voren komt is het volgende.
  Als je iets wilt bereiken en opbouwen moet je de eenzaamheid opzoeken en geen mensen om je heen verzamelen.Het merendeel gedraagt zich vreselijk t.o.v jouw idee of werkzaamheden en bestoken je constant met kritiek of zogenaamde “adviezen” en leiden daarom alleen maar af. Dat klinkt vrij hard maar het is wel mijn eigen levenservaring tot nu toe op 60 jarige leeftijd. Zelf heb ik op 45 jarige leeftijd mijn gave en talent veilig opgeborgen voor eigen gebruik en besloten het niet meer ten dienste te stellen voor de mensheid om mij heen. Dat was een prima beslissing en ik leef nu inmiddels 15 jaar een volstrekt teruggetrokken bestaan, ver weg van de mensheid en de maatschappij in het algemeen. Het was tot nu toe waarschijnlijk de beste beslissing die ik ooit heb genomen in mij leven.

 2. Oneindig veel tranen heb ik gelaten bij het lezen van bovenstaand artikel over introversie. Herkenning en erkenning, eindelijk wordt beschreven hoe ik me voel en waar ik constant tegen aanloop, waarom en waardoor voel ik mij zo anders als anderen.

  • Ooo, wat goed te horen Monique! Ja, die (h)erkenning kan echt helend werken!
   Je bent niet raar, of anders. Je hebt gewoon veel extraverte mensen om je heen die jou misschien niet direct snappen. Welkom bij de club van introverte mensen ;). Je mag volledig jezelf zijn.
   Liefs,

 3. Ik vind het een openbaring om op mijn 59ste mijn persoonlijkheid, gevoel zo precies te beschrijven! Het bovenstaande slaat met 100% op mij.
  Ik vond zelf dat ik ‘oppervlakkig’ en ‘met de rem op mijn persoonlijkheid’ door het leven ging. Vond mijzelf saai in vergelijking met anderen die in mijn ogen veel meer plezier maakten.
  Fijn dat ik het nu een naam kan geven: ik ben introvert

  • Dat is zo herkenbaar ja! Dat je jezelf saai vindt. Dat heb ik ook heel lang gedacht van mezelf. Terwijl jouw innerlijke wereld zo ontzettend levend is en allesbehalve saai.
   En vergeet niet: vaak kan het volstoppen van een agenda, wat andere mensen soms doen, uiteindelijk ook heel oppervlakkig zijn.

   Good for you dat dit een geheel nieuw licht laat schijnen op jezelf!!

 4. Pingback: Betekenis introvert en alle krachten van introverte mensenBe Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − vijftien =