De kracht van affirmaties

Gelukkiger door jouw eigen krachtspreuk

tips gelukkig en bewust leven, leven vanuit je hartAffirmaties zijn spreuken of korte zinnen die jou kracht geven. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: ‘Ik voel me gezond, gelukkig en liefdevol’. Of: ‘Ik voel me krachtig en energiek.’ Ik vind het heel fijn om deze korte zinnen te gebruiken door de dag heen. Zo blijf ik mezelf eraan herinneren hoe ik mij wil voelen. Want ja, je kunt op deze manier jouw gevoelens onder controle krijgen en sturen. Zo krijg je uiteindelijk meesterschap over je eigen leven. 

Natuurlijk zul je nog regelmatig overvallen worden door emoties. Maar ieder moment kun je zelf beslissen of je daarin mee wilt gaan, of niet.

Stel, iemand doet niet wat jij wilt of had verwacht. Je kunt kwaad blijven op die persoon. De hele dag chagrijnig in een hoekje zitten. Of ruzie maken met iedereen die je tegenkomt.

Je kunt ook kijken waarom je hier zo gefrustreerd van wordt en er vervolgens voor kiezen om daar niet kwaad over te blijven. Want je hebt alleen jezelf ermee als jij kwaad of gefrustreerd blijft, toch? De negatieve emoties stapelen zich op in je lichaam en uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot allerlei ziektes.

tips voor een bewust en gelukkig leven

Kiezen om gelukkig en positief te zijn dus. En dat kan met korte, krachtige zinnen die je in jouw hoofd zet, meerdere malen per dag herhaalt, of zelfs ergens fysiek neerzet ter herinnering. Ik heb de afgelopen week bijvoorbeeld een inzichtkaart van astrologe Natasja Kuipers op mijn bureau gezet met de tekst: “Leef krachtig vanuit je passie.” Deze woorden geven me een soort boost om de dingen te blijven doen die ik leuk vind.

Maak je eigen affirmatie

Ook kun je heel gemakkelijk je eigen affirmaties maken. Ga even rustig zitten, haal enkele keren diep adem, zet je voeten op de vloer en sluit je ogen.

Hoe wil jij je voelen op dit moment? Energiek? Vrolijk? Speels? Liefdevol?

Maak daar dan je zin van. Bijvoorbeeld: ‘Vandaag voel ik me vrolijk en positief.’ Schrijf de zin desnoods ergens op of maak er een mooie kaart van die je creatief versiert en zet hem op je bureau als reminder. De zin kun je zo persoonlijk mogelijk maken. Een vriendin die moeite heeft met keuzes maken, gebruikte laatst bijvoorbeeld de affirmatie: ‘Ik weet wat ik wens en handel daar ook naar.’ Mooi!

Ik voel me liefdevol en vrij

Wat ik ook fijn vind, is om iedere ochtend op te schrijven hoe ik me wil voelen. Zeker als ik chagrijnig wakker word, ga ik even een paar bladzijdes schrijven om m’n frustraties eruit te gooien. Daarna besluit ik hoe ik me die dag wil voelen en dat schrijf ik ook op. Bijvoorbeeld: ‘Ik voel me liefdevol en vrij.’

Het mooie is, is dat dit regeltje de hele dag doorwerkt. Als ik in een situatie beland waarin ik me niet bepaald liefdevol voel, of waarin ik me ineens benauwd voel, dan plopt ineens dat zinnetje in m’n hoofd op. “Oja, ik voel me liefdevol!” kan ik dan veel sneller denken. Verkrampte spieren worden weer losser en als vanzelf verschijnt er een liefdevolle glimlach op mijn gezicht.

Probeer het maar eens! Je zult snel merken hoe fijn het is om op deze manier controle te krijgen over je eigen gedachtes en gevoelens.

5 gedachten over “De kracht van affirmaties

  1. Pingback: Bliss-tip: Kijk eens naar jouw gaven | Be Blissed – leven vanuit je hart

  2. Pingback: Bliss-tip: ademhalen met een balletje | Be Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 + zeventien =