De Bucketlist Nieuwe Stijl

bucketlist,dromen verzamelen,wensen,tips,wat is een bucketlijstEen bucketlist, daar deed ik nooit aan. Je weet wel, zo’n lijst met dingen die je wilt doen voor je doodgaat. Totdat ik de Bucketlist Nieuwe Stijl ontdekte. Helemaal hot in Amerika en onder bloggers. Werkt gegarandeerd!

Ik vond een bucketlist altijd maar een beetje gevaarlijk. Daarmee stel je het leven toch alleen maar uit? Zovan: de grote dromen komen later, nu werk ik nog maar even door. Maar de nieuwe manier om een bucketlist te maken… daar ben ik een groot voorstander van.

Voordat we naar de Nieuwe Stijl gaan, eerst nog even naar de Oude Stijl.

Hoe zag zo’n typische bucketlist eruit?

Je noteerde ergens op een briefje enkele algemene wensen. Iets als: een andere taal leren, bakken met geld verdienen, over de wereld reizen, een gezin starten, parachutespringen, de Mount Everest beklimmen, een bepaalde auto kopen of een boek schrijven.

Het wensenlijstje werd ergens in een kistje verstopt, onder het bed geschoven, om daar in de vergetelheid te raken. Vervolgens was het weer hard werken geblazen.

Om geld te verdienen. Om daarmee vrije tijd te kunnen kopen. Om zo eindelijk dat boek te kunnen schrijven.

Eeehm… huh? Daar gaat dus ergens iets mis.

Wat blijkt uit diverse onderzoeken? Op hun sterfbed hebben mensen spijt dat ze zo hard hebben gewerkt en dat ze te bang waren om hun passie en hart te volgen. Spijt dat ze te druk waren om echt in het moment te leven. Spijt dat ze geen risico’s hebben genomen. Kortom: spijt dat ze het echte leven hebben uitgesteld.

Het probleem met de Bucketlist Oude Stijl: de doelen zijn hoog, soms onrealiseerbaar, misschien zijn het zelfs maatschappelijke verwachtingen die je erop zet. Uit de lucht gegrepen wensen waarvan je dénkt dat je er gelukkig van zal worden. Ooit.

In de tussentijd blijf jij gefrustreerd achter omdat je nog steeds geen wereldreis hebt gemaakt. Je stelt het echte leven dus voor je uit.

Dat kan beter!

Hoe dan? Nou, door het tegenovergestelde te doen van de Oude Lijst:

  • Maak een mix van kleine en grote doelen;
  • Maak de wensen specifiek (bijvoorbeeld: naar welke landen wil je precies?)
  • Houdt de doelen realiseerbaar;
  • Volg je eigen hart bij de doelen;
  • Bekijk je lijst regelmatig, bijvoorbeeld een keer per maand. Waar nodig kun je doelen bijstellen en toevoegen. En natuurlijk lekker afstrepen zodra een doel is behaald!

Waarom zou je zo’n bucketlist maken?

Je kunt nu misschien denken: laat zo’n lijst lekker zitten. Maar dat zou heel zonde zijn. Het opschrijven van wensen is namelijk wel briljant om te doen. Ik doe het zelf regelmatig in mijn balansboek en merk dat ze stap-voor-stap uitkomen.

Zoals de keer dat ik had opgeschreven dat ik een schrijfcoach wilde (gratis, want ik had geen geld). Enkele weken later kreeg ik een mail in mijn inbox van een taalvirtuoos die – ongevraagd – een van mijn artikelen had nagekeken. Ik voelde dat dit mijn coach was, vroeg hem voor deze vrijwillige functie en enthousiast stemde hij in…

Het universum helpt je dus bij het realiseren van jouw doelen zodra jij ze kenbaar maakt. Ondertussen moet jij zorgen dat jouw voelsprieten wagenwijd openstaan, om te bespeuren waar de kansen liggen.

Een ander voordeel van het maken van een bucketlist: je helpt jezelf eraan herinneren waar jij blij van wordt. Je houdt jezelf dus bij de les. Zodat jij niet straks op je sterfbed spijt hebt van alle dingen die je níet hebt gedaan.

In Amerika zijn er al miljoenen mensen die hun eigen bucketlist maken, met kleine realiseerbare doelen erop. Die delen ze dan weer met anderen. Bijvoorbeeld op 43things.com, waar meer dan 3 miljoen mensen staan ingeschreven. Of op bucketlist.org, waar al ruim anderhalf miljoen doelen zijn gedeeld.

Mensen inspireren elkaar met hun wensenlijsten en moedigen elkaar aan. Ook herinneren ze zichzelf op deze manier aan hun wensen, ze zorgen dat de doelen uitkomen en strepen af zodra een doel is behaald.

Voorbeeld van een bucketlist

Het is leuk om de bucketlist-wensen van anderen te lezen! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze, die te vinden zijn op bucketlist.org:


Schermafbeelding 2013-11-05 om 11.47.33
Schermafbeelding 2013-11-05 om 11.37.30
Schermafbeelding 2013-11-05 om 11.38.07
Schermafbeelding 2013-11-05 om 11.38.18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door de doelen klein en specifiek te houden, blijf je stapje-voor-stapje in de richting van jouw hart bewegen. En wie weet, heb je op het einde van je leven toch ineens een heel boek geschreven of de wereld over gereisd….

(Komende week zal ik mijn eigen bucketlijst online zetten :)). UPDATE: Lees verder over de 5 redenen van een bucketlist en bekijk mijn persoonlijke lijst. 

3 gedachten over “De Bucketlist Nieuwe Stijl

  1. Tijdens het opstellen van mijn ‘dingen doen’ lijst, zocht ik naar een naam die het tegenovergestelde betekent van bucket list. En zo kwam ik op jouw website, dit artikel, uit. Leuk om te lezen!

  2. Pingback: Mijn beste tip om een droomleven te creeëren - Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

  3. Pingback: Mijn persoonlijke bucketlist | Be Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 + 20 =