De Bliss van… Jan Kuiper (gitarist & yogi)

yoga docent oerol oefeningen Afgelopen juni volgde ik op Oerol een yogales op het strand. En dat was een zeer relaxte les!! Met ontspanning, uitdaging en een flinke portie humor. Heerlijk! De yoga-docent was Jan Kuiper, tevens gitarist. Die wilde ik graag een keer interviewen, bedacht ik. Grappig genoeg zie ik Jan sindsdien overal terugkomen: in Yoga Magazine, in Happinez etc. Hoogste tijd dus om hem te onderwerpen aan het Bliss geluksinterview. Ga even lekker zitten voor zijn prachtige antwoorden… 

1) Wat was jouw laatste geluksmoment?

“Als je goed oplet en aanwezig bent kan ieder moment in je leven een geluksmoment zijn.

We zijn zo gewend om alles te verdelen in goed en slecht, dat het lijkt of sommige dingen leuker zijn, prettiger zijn, of beter bij ons passen. In werkelijkheid is de wereld zoals hij is, perfect en volledig zoals hij moet zijn. Niks is goed, niks is slecht. Deze wereld is er gewoon.

Natuurlijk ken ik ook wel momenten die mij gelukkiger maken als andere:

De geboorte van mijn 3 dochters. Het vasthouden van mijn eerste boek over yoga, muziek en meditatie ‘Leven met een Glimlach’. Het bericht gisteren, dat de tumormarker bij mijn vrouw (die uitgezaaide borstkanker heeft) weer een flink stuk gedaald is. Het mooie nazomerlicht van de zon. Een vogel die zingt bij ons in de tuin. Mijn accountant die belt dat ik over 2011 13.000 euro terugkrijg van de fiscus.

Ik ben er blij mee, maar het zijn allemaal geen dwingende redenen voor mij om gelukkiger te zijn.

Ik zie twee soorten geluk. De eerste vorm: altijd weer vergankelijk omdat hij ontstaat door het samengaan van ontelbaar verschillende factoren. En het tweede: het innerlijke geluk, tijdloos, eeuwig, wat altijd al in mij was, en is.  Als ik er naar ga zoeken zal ik het echter nooit vinden. Het is er al!

Ieder moment kan – als je helder en aanwezig bent en blijft – een eeuwig geluksmoment zijn.”

2) Op welke plek ben jij op je best?

gelukkig leven, bliss, jan kuiper, interview, yoga docent groningen “Als eerste de bühne als ik een concert geef. Ik ga in oktober en november op tournee met m’n band de Five Great Guitars. In deze tour, African Samba, spelen musici uit Brazilië, Mali & Senegal mee.

Maar ik voel me overal altijd wel op mijn best. Of ik nou yogales geef tijdens Oerol op Terschelling, met een aantal Sinti-gitaristen in Nuenen aan het jammen ben, een handstand oefen, mediteer in de West Polder vlakbij Lauwersoog, of een aantal hoofdstukken voor mijn tweede boek aan het schrijven ben… mijn leven is volledig gevuld met dingen die mij intens gelukkig maken.” 

3) Welk ritueel maakt jou gelukkig?

“Bij ons thuis in de gang staat een klein houten Boeddhabeeld. Iedere morgen steek ik een kaarsje aan. Eerst sla ik op een kleine gong. Terwijl dan het geluid langzaam uitsterft, heb ik precies genoeg tijd om het luciferdoosje te pakken, het waxinelichtje precies goed te zetten, de lucifer 1x aan te strijken, het kaarsje aan te steken, de lucifer en het doosje weer op te bergen en even te genieten van het mooie zachte licht van de vlam.

Vroeger deed ik dit ook wel, maar toen voelde ik er eigenlijk niet zoveel bij. Een paar jaar geleden zag ik opeens dat er eigenlijk geen enkel verschil is tussen mij, de lucifer, de gong en het kaarsje. We zijn er even en daarna zijn we weer weg…. zo mooi dat inzicht…

Ik leerde erdoor dat je alles wat je doet altijd met aandacht en een liefdevol hart moet doen. Dan is uiteindelijk iedere handeling heilig en goed voor jou.”

4) Van welk liedje word je heel blij?

“Oh, ik kan wel 100 A4-tjes volschrijven van muziek waar ik blij van word!! Ik hou van zoveel soorten muziek… 1 liedje maar?

Amelia van Joni Mitchell op haar LP Hejira maakt mij iedere keer weer blij. Ze heeft het opgedragen aan Amelia Earhart: de eerste vrouw die over de Atlantische oceaan vloog. Dat verhaal verweeft ze met haar eigen onmogelijke liefde en een ritje door de burning desert. Zoveel lagen, zulke mooi akkoorden, zo’n mooie gitaar, zo’n mooie vorm, zo’n mooie stem… need I say more?”

5) Heb je tot slot nog een geluks-advies voor de lezers van Be Blissed?

“Kijk iedere dag even een poosje ( 5 minuten is genoeg) naar deze wereld en vergeet alles maar dan ook alles wat je erover weet. Vergeet echt alles: je eigen naam, vergeet waar je bent, vergeet wie je bent, vergeet dat je een boom ziet, vergeet dat je een baan hebt, vergeet, vergeet, vergeet, vergeet, vergeet.

En… ?

Dan zal het grote wonder zich aan je openbaren. Dan pas zie je wie je zelf werkelijk bent, namelijk puur geluk, gestold zonlicht.

Geniet daarvan!”

Meer weten over Jan Kuiper?

yoga oefeningen yogi gitarist No problem: Jan heeft vele websites om een kijkje op te nemen. Zoals bijvoorbeeld: zijn eigen site, de site van zijn band The Five Great Guitars of de site van zijn Groningse yoga-studio. 

Wil je Jan live bewonderen?

Dat kan ook. Jan geeft workshops Hatha-yoga op het Happinez festival komende 6, 7 en 8 september. Ook treedt hij op, op het Yoga, Music & Dance Festival in Sneek (za 21 sept. 2013).

Ps. Ik kan zelf helaas niet bij het Happinez-festival aanwezig zijn dit jaar (Of nouja, helaas is niet het goede woord… Ik ga enkele weken naar Bali: woeiiii). Vorig jaar was ik wel op het festival en het is zeker een aanrader! Mooie en inspirerende lezingen gezien toen.

2 gedachten over “De Bliss van… Jan Kuiper (gitarist & yogi)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

18 − 6 =