Oefening voor dagelijkse inspiratie

Doe de dingen waar jij blij van wordt

dagboek schrijven meer energie tipsPak eens pen en papier, ga rustig zitten en schrijf dan – zonder er al te veel bij na te denken – allerlei dingen op die jij mooi vindt. Je lijstje zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: de glinsteringen van de zon op het water, vioolmuziek, flakkerend kaarslicht, fladderende vlinders, zonsondergang, felrode jurk, zwart paard of gerbera’s in rood, oranje, geel en paars. Het is een simpele oefening uit ‘The artist’s way’ van Julia Cameron, maar o zo effectief. 

De oefening herinnert je eraan om weer even stil te staan bij alle dingen die jij mooi vindt en waar jij blij van wordt. Juist door ze op te schrijven, vloeien er soms dingen uit je pen waar je zelf versteld van staat: ‘Oja! Dát vind ik mooi!’ 

In de dagen erna zul je merken dat je deze dingen steeds vaker op zal zoeken. Zo zette ik gister na lange tijd in mijn lunchpauze de muziek van Damien Rice op en vanochtend slenterde ik naar het kanaal bij mij in de buurt, om een blik op te vangen van de zonnige glinsteringen in het water.

Het zijn momenten die niet veel tijd kosten, maar wel van grote waarde zijn. Zie ze als broodnodige hapjes eten op een dag die je tot je neemt om vrolijk en geïnspireerd te blijven. Of als kleine cadeautjes die je aan jezelf geeft. Heb je moeite om er de tijd voor te nemen omdat je altijd ‘druk druk druk’ bent? Misschien kun je dan iets strenger voor jezelf zijn. Stel bijvoorbeeld de regel in dat je iedere dag minimaal 5 minuten iets doet wat je heel leuk vindt. Iets wat puur en alleen voor jezelf is. Die minuten kun je daarna altijd uitbreiden.

Het boek van Julia Cameron staat trouwens propvol dit soort fijne effectieve oefeningen om erachter te komen wat goed bij jou past. Zo kun je ook een lijstje maken met zaken die je leuk vindt om te doen (lijkt een beetje op de voorgaande oefening, maar er zullen toch andere dingen op je papier verschijnen – dansen, zingen, foto’s maken in de natuur, spelletjes spelen, een kop koffie drinken in een schattig café?). Of schrijf de dingen op die je graag een keer wilt doen, maar nog nooit hebt gedaan (surfen, paardrijden, zeilen, een hoge berg beklimmen, parachutespringen, Italiaans leren, tango dansen?).

Zodra je jouw wensen hebt opgeschreven, zul je merken dat de mogelijkheden om ze uit te voeren sneller op je pad zullen verschijnen. Alsof het universum een handje meehelpt om jouw wensen te vervullen. Ik zou zeggen: grijp die kansen met beide handen en een grote glimlach aan!

Ps. Het opschrijven van dingen die je mooi en leuk vindt, werkt een stuk krachtiger dan alleen mijmeren erover. Het fijne is ook dat je het lijstje op elk moment weer even kunt bekijken en aan kunt vullen. Zo creëer je jouw unieke schatkist aan blij-makers.

Pps. Het boek van Julia is inmiddels al een aantal jaar oud, maar blijft actueel. Er worden nog volop cursussen gegeven rondom haar methode. Ook hoorde ik laatst via een vriendin dat ze een ‘Artist’s way’- groepje bij elkaar aan ’t zoeken is, om de opdrachten uit het boek wekelijks met elkaar te bespreken. Een leuke manier om elkaar te stimuleren!

2 gedachten over “Oefening voor dagelijkse inspiratie

  1. Pingback: Hoe kun je succes vieren? 8 tipsBe Blissed – leven vanuit je hart

  2. Pingback: Meer synchroniciteit in je leven | Be Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijftien − 13 =