Zo blijf je dagelijks dankbaar

Hoeveel dagen heb jij te leven?

Er zijn van die dagen dat je al chagrijnig bent, nog voordat je ogen goed en wel zijn geopend. Geen idee waar die dip dan vandaan komt. Was het een slechte droom? Viel je al onrustig in slaap? Staat er iets op de planning vandaag waar je geen zin in hebt? Bij mij was het vanochtend zover. Ik kreeg mezelf nauwelijks m’n bed uitgesleept om aan de dag te beginnen. Toen dacht ik aan het liedje dat gisterochtend op de radio werd gedraaid en waar ik instant dankbaar van werd.

Nina Simone uit in haar lied ‘Aint got no. I got life’ haar dankbaarheid voor het leven. Ok, er zijn allerlei dingen die er misschien niet zijn op dit moment. Geen grootse liefde, geen droombaan, niet genoeg geld.

Maar Nina herinnert me even eraan wat ik allemaal wél heb. Ik heb mijn hoofd, mijn hersenen, mijn oren, ogen, mijn neus, mond, mijn lach. Ik heb mijn hart en mijn ziel.

Kortom: ik heb het léven. Het brengt me weer even terug bij de basis van dankbaarheid.

Waarom het zo fijn is om dagelijks dat moment bewust te pakken, besefte ik afgelopen weekend weer eens. Ik was bij een ‘dienst voor ongelovigen’ in De Nieuwe Liefde, waar Leo Blokhuis een prachtige toespraak hield.

Hij had het leven uitgerekend in het aantal dagen dat je leeft. Ik geloof dat een Italiaanse zanger hem op dat spoor had gezet.

Zo, zonder erbij na te denken, zou je misschien denken dat je miljoenen dagen tot je beschikking hebt. Toch? Maar feitelijk, als je het uittelt, bestaat jouw leven uit slechts enkele dagen.

Stel je wordt – in een zeer gunstig geval – 100 jaar. Dan is het rekensommetje snel gemaakt: 100 x 365 = 36.500 dagen die je tot jouw beschikking hebt.

Ruim zesendertigduizend maar! Wat lijkt het ineens kort en overzichtelijk.

En wat zonde om een dag te spenderen in suf gepeins over de dingen die niet helemaal naar wens gaan.

Nee, ik ga op deze 11.584e dag van mijn leven simpelweg dankbaar zijn voor mijn tenen, oren, neus, ogen, vingers, hart en ziel. Dankbaar voor het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − acht =