Bliss-tip van Happy yoga-leraar

bliss betekenis steve rossDe Amerikaanse yogaleraar Steve Ross bedacht Happy Yoga. Hij draait rapmuziek tijdens zijn yogalessen en zijn studenten mogen standaard later binnenkomen of eerder weggaan. Zijn doel? Dat mensen hun ware geluksgevoel ervaren – oftewel Bliss.

Dat vertelt Steve Ross deze maand in Happinez. Ruim tien jaar lang gaf hij een dagelijkse yogales op de Amerikaanse tv – Inhale. Zijn lessen staan bekend als ware work-outs en hij heeft een grote schare fans.

Meer fitness dan yoga

Maar niet iedereen is even gecharmeerd van hem. Zijn lessen zouden meer fitness zijn dan yoga. Ook draait hij allerlei muziek in zijn lessen – van pop en rapmuziek tot reggae. Zijn studenten mogen ook eerder weggaan of later binnenkomen in zijn lessen, schrijft Happinez. Zelfs de telefoon opnemen in de yogales schijnt niet ongebruikelijk te zijn.

Maar Ross is niet alleen maar los. Hij leefde vier jaar als een monnik en hij eet strikt rauw en vegetarisch. Waarom dan toch die losse lessen?

Yoga is te serieus in het Westen

Ross vindt dat yoga in het Westen vaak op een heel serieuze, doelgrichte dogmatische manier wordt gepresenteerd. Hij ziet het als zijn rol om yoga leuk te maken, zodat mensen die er normaal niet aan zouden beginnen, dat nu wél doen. “Ik ken de traditionele stuff door en door,” zegt hij. “Wat ik probeer is om daar een hedendaagse draai aan te geven – niet iedereen kan er twintig jaar tussenuit gaan om in een grot aan spirituele beoefening te zitten doen.”

Voortdurend geluk & bliss ervaren

In India bestudeerde Ross de geschriften waar yoga uit voortkomt. Daar kwam hij erachter dat het allemaal niet zo bedoeld is. Het is veel meer een middel om voortdurend geluk en Bliss te ervaren.

Ross: “Dus mijn missie is om yoga meer in overeenstemming te brengen met dat originele doel, op een hedendaagse manier. Dat probeer ik te doen door het zo plezierig en hapklaar mogelijk te maken.”

yoga muziek tips oefeningen

Zijn geluksadvies: doe dingen waar je blij van wordt. “Als je van dansen houdt, dans. Als je van eten houdt, eet. Als je van drinken houdt, drink.”

Eddie Vedder tijdens yoga?

Toevallig zette ik vorige week ook eens andere muziek op tijdens mijn yoga-oefeningen ‘s ochtends. Eddie Vedder, gewoon omdat ik daar zin in had. En ja, dat was inderdaad erg fijn! Ik ben het dus wel eens met zijn visie dat wij in het Westen sommige dingen veel te serieus opvatten. (Telefonerende mede-yogi’s zou ik dan weer niet zo prettig vinden… Maar ach).

Probeer het zelf eens uit. Houd je niet strikt vast aan spirituele mantra-muziek tijdens yoga of meditatie, alleen omdat dat zo hoort. Als je een keer zin hebt in geheel andere muziek: doe je oefeningen daar eens op. Puur om je innerlijke Bliss aan te wakkeren!

Er zijn meerdere lessen te volgen van Steve via Youtube. Bekijk deze bijvoorbeeld eens. Ik denk dat ik deze deze week eens mee ga doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × twee =