Bliss-tip: Kijk eens naar jouw gaven

eindelijk thuis, spiritueel boek, leven, mindfulness, quote hilary clinton, trouw Afgelopen week heb ik me voor mijn werk verdiept in de Nederlandse Henri Nouwen. Hij was een katholieke homoseksuele priester en zijn boek ‘Eindelijk thuis’ werd door lezers van Trouw uitgeroepen tot mooiste spirituele boek aller tijden. Aanrader trouwens dit boek. Hilary Clinton zei erover: “Het boek dat mijn leven het meest beïnvloedde; met universele, tijdloze lessen voor alle mensen.” De Bliss-tip voor deze week gaat over iets wat Nouwen zegt in een van zijn boeken. Een tip waardoor je snel een goed gevoel kunt krijgen over jezelf: 

En dat is: maak een verschil tussen jouw gaven en jouw talenten.

Met jouw talenten kun je een carrière maken, succes behalen, prijzen winnen, promoveren.

Maar jouw gaven zijn kostbare geschenken die je aan vrienden, familie en de samenleving kunt geven. Veel belangrijker dan talenten, volgens Nouwen. “Eigenlijk heb ik dit mijn leven lang wel geweten. Ik heb vaak ervaren dat er een geweldige genezende kracht ligt in deze geschenken,” schrijft hij.

Gaven zijn bijvoorbeeld: vriendschap, vriendelijkheid, geduld, blijdschap, vrede, vergeving, zachtmoedigheid, liefde, hoop, vertrouwen. Het zijn die elementen waarmee je jouw persoonlijkheid tot uitdrukking brengt.

“Ik kom meer en meer tot de ontdekking dat ik de ander niets mooiers kan geven dan mijn eigen levensvreugde, mijn eigen innerlijke vrede, mijn eigen stilte en eenzaamheid, mijn eigen welbevinden,” schrijft Nouwen in ‘Een parel in Gods ogen’.

Nouwen heeft ruim tien jaar lang in een communiteit van gehandicapte mensen gewoond. Mensen die nauwelijks enige talenten hebben, schrijft hij. “Ze kunnen amper een bijdrage leveren aan de samenleving, in ieder geval niets waarmee zij geld kunnen verdienen.”

Maar wat een schitterende gaven zag hij bij hen.

Nouwen: “Neem nu Bill, die diep traumatische herinneringen heeft aan het gebroken gezin waaruit hij komt. Hij heeft een gave van vriendschap die je maar zelden tegenkomt. In de omgang met hem raak ik nogal eens ongeduldig en word ik snel afgeleid door andere mensen maar hij niet. Hij blijft mij trouw. Hij blijft mij steunen in alles wat ik doe.”

“En wat te denken van Linda? Zij heeft een spraakgebrek, maar ook een gave om mensen het gevoel te geven dat zij welkom zijn.”

Deze prachtige gaven heeft iedereen, maar vaak liggen die bedolven onder al onze aandacht voor onze talenten.

Kijk deze week eens naar jouw gaven. Welke heb jij? Welke gaven kun jij inzetten voor de samenleving?  Schrijf ze eens op, of maak er een affirmatie van. Bijvoorbeeld:

“Vandaag schenk ik liefde, vrolijkheid en vrede aan iedereen die ik tegenkom.”

Op deze manier leg je de aandacht op al jouw mooie kwaliteiten en op alle geschenken die jij te bieden hebt.

Liefs,

Lieke 

2 gedachten over “Bliss-tip: Kijk eens naar jouw gaven

  1. Pingback: Trots op jezelf: dat geeft energieBe Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × 2 =