Bliss-tip: de ultieme stilte

bliss tip, leven vanuit hart, mediteren, meditatie, oefening Ook al schrijf ik over mindful leven en mediteren: ook voor mij blijft het een uitdaging om in het hier en nu te blijven. Soms raak ik mezelf kwijt en heb ik het idee dat ik in een roes verkeer en niet helemaal ‘wakker’ ben. Zo ook vorige week. Totdat ik het boek ‘de kracht van spirituele intelligentie’ opensloeg. 

“Om jezelf een kans te bieden moet je jezelf ruimte geven,” schrijft spiritueel auteur Brian Draper in dit boek.

En dat betekent dat je soms een moment neemt waarin je geen enkele verleiding (afleiding) toelaat. Geen televisie, geen tijdschrift, geen eten, geen boek, geen telefoon, geen muziek, geen internet. He-le-maal niks.

Net alsof de stroom is uitgevallen.

Draper: “Blijf in plaats daarvan rustig zitten en luister naar de stilte.”

Dat klonk me als eeh… muziek in de oren.

De laatste tijd heb ik me veel bezig gehouden met werk, kletsen, lezen, lekker eten, of met geleide meditaties. Maar pure stilte? Dat was best weer een tijd geleden…

Draper: “Je kunt je daarbij proberen voor te stellen dat je in de kamer staat en naar jezelf kijkt. Wat zie je? Iemand die tot rust probeert te komen? Iemand die niet stil kan zitten? Iemand die van de stilte geniet? Merk het op en laat die waarneming vervolgens los.”

Het gaat er niet om dat je ontsnapt aan je ego of gedachtegangen, benadrukt Draper. “Je moet eraan voorbijgaan, boven je gedachten uitstijgen en alle aspecten van jezelf ontdekken.” En als je dat doet, dan kom je weer helemaal in het hier en nu. Je gaat geluiden opmerken die je normaal gesproken niet opvallen. Ook word je je meer bewust van de rest van je lichaam.

En zo krijgt je ziel, je ware zelf, weer de kans om naar boven te komen.

Gisterochtend was het zover. Ik zat aan de keukentafel, met pyjama aan.  Zonder muziek, zonder boek, zonder eten. Even ontstond de verleiding om de radio aan te zetten.

Maar ik bleef zitten. Ademen. Ontspannen. In stilte.

En voor ik het wist, voelde ik een grote kalmte op me neerdalen. Die sereniteit die ik even verloren was.

Zo simpel kan het dus zijn.

Zo heilzaam is het altijd weer.

Pure stilte.

Je zou het meditatie light kunnen noemen. Geen trucjes, geen speciale houdingen, geen aparte ademhalingstechnieken. Gewoon zitten in de stilte.

Om je Zelf weer een kans te bieden.

Liefs 

Lieke 

2 gedachten over “Bliss-tip: de ultieme stilte

  1. Dank je, dank je wel, ik ben helemaal geroerd dat je zo mooi opschrijft hoe heilzaam dat precies is………voor mij is dat de grootste gelukzaligheid die ik heb leren kennen, ik heb al 10 jaar stilte beoefend op die manier, en ben er totaal door op zn plaats gevallen……..en weet hoe ik me elke keer kan opladen als ik weer eens totaal mezelf dreig kwijt te raken, wat in de buitenwereld toch wel soms weer gebeurt.Fijn om weer een medestander te ontmoeten……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twintig − elf =