Bibliotherapie: Geen pillen maar boeken

goede boeken om te lezen bij levensproblemen, liefdesverdriet, depressieAls ik met een probleem rondloop, pak ik intuïtief een boek uit mijn boekenkast, sla hem open en… vaak staat daar een passage die me weer vooruit helpt. Zo fijn! De Belgische Silvia Derom weet maar al te goed hoe goed boeken kunnen helpen. Zij is namelijk boekencoach. In plaats van medicijnen, schrijft zij boeken voor om mensen te helpen. 

Bibliotherapie is zeker geen nieuwe rage. De oude Egyptenaren beaamden al dat boeken heilzaam zijn voor de ziel en in Groot-Brittannië wordt bibliotherapie al jarenlang omarmd door de gezondheidszorg en bibliotheken.

Ook in de rest van Europa en Amerika komen steeds meer praktijken van bibliotherapeuten. Uit een studie van de universiteit van Glasgow blijkt zelfs dat bibliotherapie ook helpt tegen depressies.

Hoe werkt bibliotherapie?

Het werkt heel simpel: als patiënt krijg je een gesprek over jouw probleem en vervolgens een leesvoorschrift. Thuis kun je op je gemak het betreffende boek gaan lezen. Als het boek op jouw lijf geschreven staat, zal je er allerlei inzichten door krijgen waardoor je jouw problemen zelf kan oplossen.

Boekencoach Silvia Derom kwam er ook uit eigen ervaring achter hoe heilzaam boeken werken. “Heel mijn leven lees ik al heel veel,” vertelt ze. “Als ik een probleem heb, pak ik een boek erbij dat daarop aansluit. Vaak ga ik door de teksten anders tegen mijn problemen aankijken. Heel verhelderend! Het helpt eigenlijk bij alle klassieke levensvragen. Van relatieproblemen tot de juiste werk-privé balans.”

Fictie versus non-fictie

middel tegen stress en burn-out? Lees een boek. Boekenvoorschriften worden gegeven door een boekcoach. De Belgische Silvia Derom is een boekencoach

Boekencoach Silvia Derom

Hoewel sommige bibliotherapeuten zich richten op fictieve boeken zoals romans, ligt de kracht van Silvia bij non-fictie zoals zelfhulpboeken, populair wetenschappelijke boeken, filosofische werken en boeken over psychologie. “Fictie kan heel goed werken, maar daarbij moet je zelf op zoek naar de onderliggende boodschap. Dan kom je met een omweg tot de juiste oplossing van jouw probleem. Non-fictie boeken daarentegen komen heel snel tot de kern van de zaak.”

Toch beaamt ze wel dat boekentherapie niet voor iedereen werkt. “Als je zwaar depressief bent, zou ik toch een psycholoog aanraden. Sommige mensen hebben ook behoefte om te praten én te lezen. Ik bied daarom ook coachingsgesprekken aan.”

Boekentips van de boekencoach

Welke boeken kun je nu precies lezen? En hoe kunnen deze jou verder helpen? Hier komen enkele favoriete boeken van boekencoach Silvia:

Tom Hodgkinson – Leve de vrijheid

Silvia: “Hodgkinson pleit ervoor dat je loskomt van de traditionele vormen van werken. Ik las het op vakantie in Toscane en was er direct dolenthousiast over. Hij voert zijn pleidooi op een erg extreme manier, maar de basis is zeer mooi. Het gaat erover dat je vrijer, vrolijker en beter kan leven. Door dit boek durfde ik eindelijk mijn eigen job te creëren. Ik nam ontslag als sociaal- cultureel werker en werd een zelfstandige boekencoach. Dat heeft wel een aantal jaar geduurd – de ideeën uit het boek hadden hun tijd nodig om te rijpen in mijn hoofd.” Bestelinformatie 

Martin Seligman – Gelukkig zijn kan je leren

Silvia: “Seligman is de vader van de positieve psychologie. Dit boek las ik toen ik net aan mijn sabbatical begon. Het liet me nadenken over de vragen: wat doe ik graag? Wat vind ik belangrijk in het leven? Wat zijn de waarden die bij mij aansluiten? Ik ontdekte bijvoorbeeld dat ik een grote liefde voor leren heb. Er zaten veel aanwijzingen in, waardoor ik grondig na ging denken over mijn eigen leven.” Bestelinformatie 

Luie ouders hebben gelijk

Ook een boek van Tom Hodgkinson. Silvia: “Door dit boek durfde ik eindelijk aan kinderen te beginnen. Ik vond het altijd zo vermoeiend als ik andere ouders zag. Het opvoeden zag er zo zwaar en intensief uit. Dit boek liet me realiseren dat je niet alles zo strak in eigen handen hoeft te houden. Je hoeft niet altijd mee te spelen met je kinderen en je hoeft zeker niet hun hele agenda vol te plannen met allerlei activiteiten zoals pretparken en clubjes.

Inmiddels heb ik een zoontje van drie en ik pas zeker dingen toe uit het boek. Hodgkinson toont dat het opvoeden op een relaxte manier kan. Zijn motto: laat de kinderen gerust los, laat ze zoveel mogelijk zelfstandig ontdekken. Een zeer verfrissende kijk op het ouderschap. Soms voel ik nog de neiging opkomen om de agenda van mijn zoontje vol te plannen. Maar als ik hem vrijlaat, krijgt hij veel meer ruimte om op te gaan in zijn fantasie. Bestelinformatie 

Susan Cain – Stil

Silvia: “Een heel fijn boek om te lezen als je introvert bent, net als ik. Je zult heel anders tegen jezelf aan gaan kijken. Ik zag mijn introversie soms als een zwakte, maar dit boek toont dat het juist een kracht is. De wereld heeft er behoefte aan! Dit boek gaf me allerlei inzichten én zelfvertrouwen.” Bestelinformatie 

 

4 gedachten over “Bibliotherapie: Geen pillen maar boeken

  1. Pingback: Wordt het je allemaal even te veel? - Huisvlijt

  2. Soms neem je juist een boek vast vanuit gevoel. Op zo’n moment geeft dat je het inzicht geeft dat je even nodig hebt.

    Marianne, je schrijven moet ik beamen, want ook ik haal de antwoorden uit zijn boek en die van de Dalai Lama.Maar ook kan ik even gewoon een boek vastnemen en gelijk mijn inzicht krijgen, zelfs door gewoon de achterkant even te lezen.

    Mooi stukje
    Twee van de titels heb ik zelf in mijn kast staan en die gebruik ik heel vaak om mensen een zetje te geven. Door er een stukje in te laten lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twaalf − 9 =