Luisteren naar je hart: zo doe je dat

leven vanuit je hart, automatisch schrift leren

Ik ben net terug van een weekje vakantie. Heerlijk! Zeven dagen even niks hoeven, geen werk, geen computer, geen druk op mijn schouders van allerlei verplichtingen… Die druk op mijn schouders heeft zich in september razendsnel opgebouwd. Als freelancer heb ik geen stabiele financiële basis en zo nu en dan kan dat behoorlijk scary worden. Ga ik het allemaal wel redden? Krijg ik mijn hypotheek volgende maand nog wel betaald? En natuurlijk: kan ik wel vakantie nemen?! Moet ik niet gewoon keihard doorwerken?

Gelukkig volgde ik enkele dagen voordat ik op vakantie ging een workshop, genaamd ‘spiritueel dagboek’. Na afloop voelde ik me weer een stuk rustiger. Ik was in gesprek gegaan met mijn hart. Ik leer jullie vandaag hoe simpel en heilzaam deze oefening is! 

***

Ik ga wel vaker een gesprek aan met mijn hart. Maar meestal doe ik dat tijdens het mediteren of bidden. Of gewoon in mijn hoofd als ik op de fiets zit. Ik stel een vraag en wacht dan vanzelf welk antwoord er terugkomt…. De stem van mijn hart is een geruststellende, liefdevolle stem die me altijd weer rustig maakt.

Je kunt trouwens je eigen woord eraan geven, als je hart niet zo toepasselijk vindt. Een gesprek met je ziel. Een gesprek met je innerlijke coach. Een gesprek met het universum….?

Tijdens de workshop gingen we ook het gesprek aan met ons hart, maar dan op papier. Zo kun je heel makkelijk een dialoog opschrijven tussen jou en je hart. En uiteindelijk geeft zo’n gesprek je weer vertrouwen, maar ook liefde en rust.

Luisteren naar je hart. Hoe doe je dat?

Je begint gewoon met schrijven aan je hart. Bijvoorbeeld: Hallo hart, wat heb je me vandaag te vertellen? En dan schrijf je op wat er terugkomt…  Daarna kun je weer een vraag stellen en zo ga je gewoon door. Denk er niet teveel bij na, laat gewoon je pen het werk doen. Schrijf gewoon lekker snel en let ook niet op spelling of grammatica. Dat leidt allemaal alleen maar af.

Angsten die je hebt, of zorgen, of stress: leg het allemaal maar voor. Vraag maar hoe je het beste om kan gaan met jouw problemen en laat de antwoorden vanzelf uit je pen stromen.

Automatisch schrift

Eigenlijk is dit een vorm van automatisch schrijven. Het is dezelfde manier waarop Neale Donald Walsch ook zijn bestsellers ‘Gesprekken met God’ schreef. En als je dat doet, dan kun je zoiets krijgen als dit. Dit is het gesprek dat ik had met mijn hart tijdens de workshop:

Ik: Allright hart, ik heb het even druk gehad afgelopen weekend. Ik vroeg net nog op de fiets aan je of ik het nog allemaal goed deed.

Hart: Je doet het altijd goed.

Ik: Altijd? Ook als ik me terugtrek? Als ik niet hard werk? Rondhang? Zelfs als ik 100x mijn Fácebook check?

Hart: Ja, je doet het altijd goed.

Ik: Lekker makkelijk. Hóef ik dan niks?

Hart: Alleen waar jij gelukkig van wordt

Ik: Hmm ja, en mijn hypotheek dan? Hoe wordt die betaald?

Hart: Wordt voor gezorgd als jij blijft doen wat je leuk vindt.

Ik: Nouja, mijn spaargeld is inmiddels wel bijna op. En nieuwe cursisten stromen niet vanzelf binnen.

Hart: Wacht maar af, misschien wel. Als jij het vertrouwen hebt en durft los te laten. Zoals Mariska vorige week ook zei.

Ik: Dus ik hoef niet straks mijn interviews nog af te maken?

Hart: Denk je dat je daar nú fit genoeg voor bent?

Ik: Nee. Maar als ik het nu niet doe….

Hart: … dan komt het na je vakantie, als je er wél fit voor bent en uitgerust en los in je lichaam.

Ik: Ok, dat is waar. Maar nu een week genieten is raar als ik het gevoel heb dat ik moet werken… Het roept angst op. Ga ik het wel redden?

Hart: Adem maar gewoon diep in en uit & see what happens.

Dus dat heb ik gedaan. Mijn interviews liet ik even liggen, die pak ik komende week weer op. En ik heb heerlijk genoten van mijn vakantie, met het volste vertrouwen dat alles – ook financieel gezien – op rolletjes gaat lopen.

Ga jij wel eens in gesprek met je hart of ziel? En hoe doe je dat het liefst?

Liefs, Lieke

 

Meer inspiratie om te leven vanuit je kern en om spiritueel verbonden te blijven?

Schrijf je in voor mijn gratis videotraining en blijf op de hoogte!

Gratis 3-delige videotraining Leven vanuit je Hart

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Ps. Wat ik leerde van Neale Donald Walsch

(Bron foto. Tags: leven vanuit je hart, luisteren naar je hart, automatisch schrijven, automatisch schrift). 

Een gedachte over “Luisteren naar je hart: zo doe je dat

  1. Hoi Lieke, ik wilde je even een hart onder de riem steken, want ook ik mag gebruik maken van automatisch schrift en heb tijdens het schrijven vaak angsten of ik het inderdaad wel goed doe. soms neemt het verstand het over . Het universum wees me weer op automatisch schrift en ik ben gaan zoeken op internet en kwam op jouw site uit en las even je stukje en inderdaad een en al herkenning, je hart De schepper geeft dit soort antwoorden en het klopt al tijd, dat vind ik amusant en grappig want er zit een enorme lichtheid in waar ik mee resoneer. Dus dank je wel voor het delen en helpt mij vertrouwen te hebben in het proces en als ik het heb hebben het velen met mij. Ik ben ook groot voorstander van ND Walsch, ik vind zijn werk enorm inspirerend. Nogmaals dank,

    En hartelijke groet,

    Joost van Berkom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × drie =