Maak je eigen art journal! Tips & tricks

wat is artjournaling?

Sinds een tijdje heb ik een nieuwe passie: artjournaling. Een art journal is eigenlijk een soort visueel dagboek. Dus in plaats van alleen te schrijven, gebruik je in dit creatieve dagboek ook allerlei beelden. En dat kan vanalles zijn. Foto’s, tekeningen, bioscoopkaartjes, restaurantbonnen, entreekaartjes of mooie ansichtkaarten. Het maken van een art journal zorgt ervoor dat jij jezelf creatief ontwikkelt en het is ook heel erg leuk voor je persoonlijke groei & ontwikkeling! Ik laat je zien hoe ik dat doe: 

Een art journal maken: tips & inspiratie

Een art journal is heel laagdrempelig. Je kunt even snel wat opplakken, een kleine tekening maken, of je kunt er een paar uur voor uittrekken om een collage te maken. Eigenlijk creëer je de hele tijd kleine kunstwerkjes. Heel leuk, want hiermee krijg je gelijk een kijkje in je eigen ziel. Je legt op papier bloot wat op dat moment gezien wil worden. Bovendien neem je echt even een moment puur voor jezelf, door zo creatief bezig te zijn. Perfecte voeding voor je energieniveau.

Allerlei materialen gebruiken

Met een art journal kun je eigenlijk alle kanten uit. Dat is het leuke ervan. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om herinneringen op te halen. Zo had ik onlangs een heel leuk etentje dat ik me graag wil blijven herinneren. Ik nam het kaartje van het restaurant mee voor mijn art journal en creëerde daar uiteindelijk deze pagina bij. De ondergrond is van een soort bamboe-materiaal, afkomstig van een doosje waar aardappels in hebben gezeten. Grappig hè?

art journal maken, creatief dagboekJe kunt ook collages maken waarbij je oude tijdschriften gebruikt. Zoek beelden uit die jou aanspreken en knip en plak die bij elkaar. Beelden zijn heel krachtig en hebben jou iets te zeggen over hoe jij je voelt op die dag. Ook al kun je dat zelf nog niet helemaal verklaren… Ik maakte laatst deze collage in mijn art journal en schreef daar uiteindelijk nog een stuk tekst bij. Zo kreeg ik allerlei inzichten hoe ik me voelde die dag:

art journal maken, artjournaling

Je kunt ook 1 mooi beeld gebruiken dat jou aanspreekt en daar gewoon wat korte regels bijschrijven om een gebeurtenis van die dag weer te geven. Je gebruikt je art journal dan echt als een dagboek.

art journal maken, artjournaling

Heb je een mooi liedje dat die dag in je hoofd blijft hangen? Ook dat kun je op een creatieve manier vormgeven. Schrijf een gedeelte van de songtekst op en plak daar allerlei plaatjes omheen.

art journal maken, artjournaling

Of soms heeft een pagina helemaal niks te maken met iets wat ik heb meegemaakt. Laatst had ik bijvoorbeeld heel veel zin om een vogel te maken. (Hoewel… ook die behoefte kun je onderzoeken. Dieren hebben namelijk allerlei spirituele betekenissen. In dit geval had ik als voorbeeld een koolmees genomen. Die staat voor: vrolijk, zonnig en zorgeloos). Daar had ik schijnbaar behoefte aan die dag…

Met allerlei plaatjes uit tijdschriften creëerde ik uiteindelijk deze schattige vogel. Hier werd ik zelf heel blij van!!

art journal maken, artjournaling

Een ander voorbeeld: in mijn tuin vliegt de laatste tijd heel vaak een Atalanta (vlinder) rond. Heel erg leuk! Ik voel me erg goed met vlinders in de buurt. Ze herinneren me er telkens aan dat ik me vrij kan voelen, dat ik mijn eigen leven kies en dat ik lekker rond kan ‘fladderen’ als ik daar zin in heb. Dit was wel een pagina in mijn art journal waard, vond ik. Ik maakte deze buiten aan de tuintafel en de hele tijd zat de Atalanta vlak naast me op een struik. Bijna alsof ze toe zat te kijken hoe ze haar eigen plekje kreeg in mijn dagboek. Zo mooi!

art journal maken, artjournaling

De achtergrond die ik hier heb gebruikt is inpakpapier dat ik nog had liggen. De vlinder heb ik op internet gezocht en uitgeprint. En de letters knipte ik uit een oude Happinez.

Wat heb je nodig voor een art journal?

Tot slot: Je hebt helemaal niet zoveel spullen nodig om te beginnen met een art journal. Een simpel schrift, een pen, schaar en lijm is de basisuitrusting. Ik werk het liefst in een schrift zonder lijntjes. Ook heb ik bij de Hema voor 2 euro een doosje gekocht met gekleurde fineliners. Dit ziet er gelijk heel fleurig uit in je art journal. En dan kun je in principe al aan de slag. Ik kijk nu overal om me heen om te zien wat ik allemaal in mijn art journal kan plakken, haha. Zelfs bakjes waar aardappels in zitten kunnen dus de moeite waard zijn. Heel leuk om op die manier naar materialen te kijken.

Wat vind jij van art journaling? En zou je het zelf ook gaan doen?

 

17 gedachten over “Maak je eigen art journal! Tips & tricks

 1. Pingback: Wat te doen bij burnout? Volg deze stappen!– Be Blissed

 2. ik sinds kort begonnen met art journaling en ik vind het heel ontspannend werken voor mij, ik hou er van om met waterverf te werken dus ik zet eerst een laagje met gesso primer om de andere bladzijde te beschermen. Ik heb al veel materialen omdat ik al een tijdje kaartjes maak nu haal ik idee van mijn art journal pagina’s om het in het klein uit te werken op kaartjes. Op you tube zijn er veel video’s maar ik ga op mijn eigen ritme en mijn eerste pagina’s waren nog nu zo heel goed maar toch het geeft me een goed gevoel.

  • Wat leuk Pascale! En een goed idee van die gesso. Ja, je kunt zoveel kanten uit met artjournaling! Echt kleine kunstwerkjes worden het. Mooi dat je gewoon op je eigen ritme en gevoel vaart. Veel plezier ermee! Liefs

 3. Mooi uitgelegd! Ik beheer de site ‘plezierigmetpensioen.nl’ en probeer mensen aan te zetten zelf hun leven te kleuren. Een art journal kennen wij natuurlijk allemaal, wie schreef er vroeger niet in zijn dagboek! Ik heb deze site genoemd op mijn faceboekpagina ‘plezierig met pensioen’. Vooral geschikt voor de kleine beurs!

  • Hé, wat leuk Inge! En jaaa inderdaad, die volgekliederde dagboeken en agenda’s van vroeger, haha, heerlijk. Het is inderdaad een heerlijke passie waar je niet veel geld aan kwijt bent.

   Binnenkort ga ik nog een keer een blog schrijven over mijn artjournal trouwens. Ik ben inmiddels alweer aan mijn derde boek bezig :).

 4. Wat leuk zeg! Ik maak vaak (grote) moodboards en doe dit daardoor ook minder vaak dan ik eigenlijk wil. Voordat ik er een af heb, ben ik zo een paar uur verder. Omdat ik zo van knippen, plakken en verzamelen hou, zie ik dit als de ideale oplossing. Dankjewel voor je tips! En misschien dat ik mij ook wel ga opgeven voor die workshop.

  • Ja, artjournaling is zo leuk! Juist inderdaad omdat het lekker laagdrempelig is. Zelfs al heb je maar een kwartiertje de tijd, dan kan je bijvoorbeeld ook even een mooie quote opschrijven. Of 1 mooi plaatje zoeken, opplakken en daar iets bijschrijven.
   Maar de collages zijn toch wel echt mijn favoriet. Daar kan ik na afloop ook nog zo lekker bij wegdromen :).

 5. Geweldig..wat een leuk idee,
  Ik was daar laatste tijd al eens mee bezig ..ook om voor mensen dingen te maken maar het idee om zelf een journal te maken, vind ik erg leuk.
  Leuk om het nieuwe jaar mee te beginnen.
  Wat je schreef over m elke dag de bijzondere dingen te ontdekken spak me ook erg aan.
  Heel erg bedankt.

 6. Pingback: Zo kom jij de winter huppelend door - Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

 7. Pingback: Rust vinden bij jezelf? Dit is mijn manier - Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

 8. Pingback: Kom in contact met jouw natuurlijke levenslust - Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

 9. Hallo
  Wat heb je een leuke blog! Ik heb inspiratie opgedaan en ben zelf met een artjournal begonnen. Ik heb op mijn site een link naar jouw blog gezet. Mocht je dat liever niet willen dan hoor ik het graag.
  Veel succes met alles wat je doet.

 10. Ziet er leuk en crea bea uit.
  Zelf schrijf ik blogjes en vakantieverhalen als ik iets wil onthouden. Daar plaats ik dan weer foto’s bij. Al dan niet genomen met mijn telefoon. Ben niet zo van het knippen en plakken. Daar gaat weer net te veel tijd in zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 − twee =