Zo verdween mijn angststoornis

angststoornis overwinnen, angsten overwinnen

De officiële diagnose burn-out bestaat niet. Wist je dat? Ook ik heb deze officiële diagnose nooit gekregen. Sterker: toen ik opperde bij mijn psychotherapeut dat ik misschien een burn-out had, keek ze me verbaasd aan. “Nou, dan onderschat je je klachten teveel,” zei ze. Ik moest mijn klachten serieuzer nemen. De diagnose die ik kreeg was een chronische depressie. En een gegeneraliseerde angststoornis. 

Maar poeh, een angststoornis overwinnen, kan dat wel?!

Jaren later ben ik tóch de term burn-out gaan gebruiken voor mijn klachten. Omdat het een verzamelterm is die veel mensen begrijpen. Omdat ik twee jaar lang down & out en dodelijk vermoeid was. Omdat ik steeds weer over mijn grenzen was gegaan en uiteindelijk alleen nog maar kon slapen.

Een burn-out komt in vele soorten en maten. En als je twijfelt of je risico loopt op een burn-out, dan kun je altijd deze test doen.

De experts in mijn omgeving destijds suggereerden dat ik aan de pillen moest. Anti-depressiva. Die zouden helpen bij mijn angststoornis.

Ik weet niet of je de bijwerkingen al eens hebt gelezen van anti-depressiva? Alleen al van de bijsluiter kreeg ik nieuwe paniekaanvallen…

Dit leek me niet de juiste weg voor mij.

Wel heb ik enige tijd St.Janskruid geslikt. Dat hielp goed. Kruiden zónder de vervelende bijwerkingen. I love it. De natuur geeft ons zoveel wat wij nodig hebben!

Ik zat relaxter in mijn vel. Ik werd vrolijker. Meer ontspannen.

Maar de angsten verdwenen er niet door. Daarvoor was meer nodig. Daarvoor moest ik diep naar binnen keren.

Naar de wijsheid van mijn onderbewustzijn.

Angststoornis overwinnen – zo deed ik dat

Op het dieptepunt van mijn wanhoop, toen ik niet wist of ik ooit verlost zou raken van mijn angsten, begon ik heftig te twijfelen. Misschien moest ik toch aan de pillen?

En toen sprak ik de verlossende woorden.

De woorden die ik de afgelopen jaren steeds opnieuw ben blijven gebruiken als ik ergens niet uitkwam.

“Geef me een teken!”

Ik weet niet tot wie ik de woorden sprak. Ik geloofde niet in een god. Of in gidsen. Of in engelen. Ik voelde geen spirituele connectie.

En toch stroomden die woorden uit mijn mond.

Geef me een teken!

Het teken kwam slechts een minuut later, toen ik de radio aanzette.

De liedjes die ik toen hoorde, bevatten precíes de boodschap die ik op dat moment nodig had. Ze lieten mij weten dat ik het alleen kon, zonder pillen. En ineens voelde ik een warme aanwezigheid om me heen.

De tranen sprongen in mijn ogen.

Ik voelde me niet langer alleen en wanhopig, maar ik voelde me gedragen.

En het gekke is, is dat ik me op dat moment ook bevrijd voelde van mijn angsten. In de weken daarna kwamen nog enkele herinneringen bovendrijven die dit proces ondersteunden.

Van die keer dat ik vastzat in een snikhete bus bijvoorbeeld. De chauffeur was weggelopen en had de deuren dichtgedaan. De bus stond middenin de felle zon. En ik werd steeds zieker en zieker.

Door dit soort herinneringen begréép ik ineens waar mijn angststoornis vandaan kwam. En dat bleek cruciaal te zijn voor mijn herstel.

Daardoor kon ik de angsten ook weer loslaten…

Sinds ik herstelde van de angststoornis weet én voel ik dat we begeleiding en steun krijgen uit de spirituele wereld.

Het maakt daarbij niet uit waar je precies in gelooft. Je hoeft het geen god te noemen. Geef het vooral de naam waar jij je goed bij voelt.

Maar het aller- allerbelangrijkste is:

Vráág om hulp. Vraag om steun. Vraag om een teken.

Op dat moment opent jouw hart zich voor de antwoorden. En je gaat tekens krijgen op jouw pad. 

In de afgelopen jaren vraag ik zeer regelmatig om tekens. En ik krijg ze vooral in mijn dromen. Of in de ochtend, als ik nét wakker word. Dan staat mijn onderbewustzijn op scherp.

En steeds weer kom ik erachter: alle wijsheid zit al in jezelf.

Dus voel je bepaalde angsten, twijfels, onzekerheden? Loop je telkens tegen hetzelfde aan? Vraag om hulp.

Dat is de meest belangrijke eerste stap.

Vraag om een teken en stel jezelf open.

En zoals je ziet bij mij, ook als je (nog) nergens in gelooft… Dan word je tóch geholpen.

 

 

Ik ben Lieke Meertens en het is mijn missie dat jij recht vanuit jouw hart & ziel leeft. Ik begeleid je met mijn blogs, video’s en online trainingen. Wil je de diepte in en ook voluit leven vanuit jouw hart? Kijk eens bij de trainingen en workshops die ik aanbied.

NIEUW! Balance & Energy buitencoaching. Herstel van je burn-out in de natuur.

 

 

8 gedachten over “Zo verdween mijn angststoornis

 1. Hallo Lieke , bedankt voor het delen van uw verhaal , en ik weet heel goed waar u het over hebt , ik vind het super hoe u dit hebt aangepakt , ook voor Annemie , jullie mogen heel fier op uzelf zijn ,xxx

 2. Lieve lieke, ik herken jou verhaal helemaal. Ik heb jaren met hetzelfde gevochten, toen bestonden er nog geen benamingen als burn-out of angststoornissen. Ik heb mezelf eruit gevochten zonder medicatie alleen met hulp van natuurdokter en osteopaat. Ook mijn gewone dokter was heel begrijpend en meevoelend en apprecieerde de natuurlijke middelen die ik aanwende om mij beter te voelen. Ik voelde mij overal angstig, in warenhuizen moest ik buiten lopen met hartkloppingen en allerhande nare gevoelens. Ik ben 63 en voel mij beter dan ooit! Ik zoek mijn heil in het spirituele, ik ben wel gelovig en yoga is nu mijn passie! En zoals jij zegt: vraag om STEUN, HULP, TEKENS….het help en is heel boeiend! En heel belangrijk geloof in jezelf, wees goed voor jezelf.
  Dankjewel, nu weet ik zeker dat ik niet alleen door een hel ben gegaan, toch iemand die hetzelfde meemaakte. het geeft mij een bevrijdend gevoel!
  Jij bent na al die jaren de eerste die mij gaat begrijpen,het geeft mij een bevrijdend gevoel!
  Lieve groetjes
  Annemie

  • Hiervan krijg ik echt tranen in mijn ogen :). Wat een (h)eerlijke reactie. Ik voelde zo sterk vandaag dat ik dit verhaal moest delen. Ook al kunnen sommige mensen er niet in meegaan. Dat is dan maar zo. Ik schrijf voor mensen die hier herkenning of juist nieuwe inspiratie in vinden. En ik wil inderdaad mensen laten voelen: je bent niet alleen hierin. We zijn met een hele groep, die hetzelfde pad belopen. Stiekem zijn we gewoon allemaal verbonden :). Zo fijn! Liefs Lieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × 3 =