Aards of spiritueel leven?

hangen tussen twee werelden, aards, spiritueel, tips mindfulness, mindful leven, gelukkig leven, bewust leven Soms heb ik het gevoel dat ik tussen twee werelden inhang. Het aardse leven aan de ene kant vol  lekkere likeurtjes, mooie jurkjes, dipsausjes, en verslavende muziek van Robin Thicke waarbij ik schaamteloos meeblèr: what rhymes with hug me? Aan de andere kant lonkt voortdurend het spirituele leven vol onthouding, mantramuziek, puur en gezond eten en veel meditatie. Zo goed als het kan, probeer ik de twee werelden te verenigen in mij. Maar soms gaat het wringen en overvalt me de twijfel: moet ik niet volop gaan voor het spirituele leven? Het aardse genot achter me laten? Ergens non worden in een klooster? 

Want ergens tussenin blijven hangen, is dat niet halfslachtig? Ben je dan wel trouw aan je hart? Hoewel ik het antwoord diep van binnen al best wist, kwam het gister uit de mond van iemand anders.

Bij een stilteconcert van Kris en Tijn Touber, refereerde Tijn aan Joseph Campbell. De mytholoog die de spreuk ‘Follow your Bliss’ groot heeft gemaakt, oftewel volg je hart. Campbell heeft duizenden heldenverhalen bestudeerd en kwam tot de conclusie dat alle verhalen hetzelfde patroon vertonen. Niet alleen de helden uit Hollywoodfilms gaan door deze stadia, maar ook ieder mensenleven gaat hier doorheen. (Als je tenminste de nodige drempels durft te nemen in je leven, anders blijf je ergens ‘hangen’).

Het is de reis naar jouw uiteindelijke roeping. Een weg vol ontberingen, waarbij je het oude systeem achter je laat. Je ouders, je cultuur, het onderwijs… je kijkt overal dwars doorheen en kunt het zowel omarmen als overstijgen.

“Als je jouw reis hebt gemaakt en volledig door het systeem heen bent gebroken, is er nog een laatste stap,” zei Tijn.

“Dit is de allerlaatste stap op weg naar volledig meesterschap. En er zijn maar heel weinig mensen die deze stap durven zetten.”

Je begrijpt, mijn oren waren gespitst. Wat was deze laatste stap dan?!

Tijn: “Terwijl je volop in het aardse leven staat, vol hypotheken, kinderen, belastingen en blaffende honden, behoud je wel die pure stilte in jou. Het is de vereniging van het aardse leven, met het spirituele leven.”

Aaah… dacht ik. Ja! Dat klinkt goed!

Tijn: “Kijk maar naar het kruis uit het Christendom, dat staat hier symbool voor. Het verticale en het horizontale raken elkaar.” (Kris spreidde haar armen wijd uit om het verhaal kracht bij te staan). “En precies daar, in dat midden waar ze elkaar kruisen, daar zit het meesterschap. De vereniging van de twee werelden.”

“En dan… Dan ga je leven vanuit je hart,” besloot Tijn zijn verhaal.

Wow! De slogan van m’n blog!, constateerde ik euforisch. Het was precies dat zetje dat ik weer even nodig had om te beseffen dat ik op het goede pad zit. Dat ik niet moet twijfelen, maar gewoon mag blijven doen wat m’n hart mij ingeeft. En ja, dat betekent dat ik de ene keer heel blij word van een flink stuk chocoladetaart en de andere keer van een diepgaande meditatiesessie. Blijkbaar is dat precies wat ik te doen heb om meesterschap te bereiken.

Thnx Kris & Tijn!!

2 gedachten over “Aards of spiritueel leven?

  1. Hoi Lieke,
    wat een (h)eerlijke blog! Ik herken wel eea, net afgelopen weekend een retraite met stilte gevolgd, wat een ervaring. Daarnaast ook zo verknocht aan mijn leven met de drukte van gezin, werk, sociaal leven, kan er niet zonder;-) De kunst is om het én én te doen & dat lukt steeds beter!
    Hartelijke groet,
    Marie-Antoinette

    • Dankjewel voor je fijne reactie Marie-Antoinette. En wat goed: zo’n stilteretraite! Ja,de balans tussen alles is inderdaad een hele kunst, haha. Succes ermee :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 × vijf =