5 tips om de wintermaanden vrolijk door te komen

mindful oefeningen tips mindfulness

Yep, de winter is officieel begonnen. Ik ben nogal een cocoon-typje: lekker binnen zitten, pot thee erbij, kat op schoot en verwarming aan. Gelukkig zijn er heel veel fijne dingen om te doen om jezelf innerlijk te blijven voeden. Dit zijn mijn 5 favoriete tips om de winterse maanden heel zen, mindful & creatief door te komen: 

1. De grote-blije-liedjes-playlist

Zeker voor mensen die last hebben van winterdepressie of winterdip een goede tip: maak een playlist van jouw favoriete blij-maak liedjes. Zet deze ’s ochtends op bij het opstaan, of als je thuiskomt van je werk. Op die manier houd jij jouw ziel levend, stromend, vreugdevol en vrolijk. Op de site perfects.nl kun je uit heel veel verschillende playlists kiezen die je direct kunt beluisteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ‘Perfect Binnenblijven lijst’? Of ga voor de ‘Lowlands 2013 lijst’ als je juist in zomerse sferen wilt blijven.

2. Ga lekker crocoonen

crocoonen, crocooning, creatief cocoonen

Crocooning ja, oftewel creatief crocoonen. Dit gaat in België in ieder geval een enorme trend worden, voorspelt de nieuwssite hln.be. Door jezelf creatief te uiten, maakt je lijf allerlei geluksstofjes aan. Het is een mooie manier om jouw persoonlijkheid uit te drukken en tevens helpt het tegen stress. Het schept letterlijk rust in je hoofd als je iets ziet wat je zelf maakt. En het geeft zeker meer rust en voldoening dan avondenlang televisie kijken. Dus sla dus nu alvast je schilderdoeken of breigaren in! En ga ‘s avonds lekker pottenbakken, schilderen, collages maken, gedichten schrijven, koken, breien, liedjes schrijven, naaien of muziek maken.

Jouw creaties kun je vervolgens delen via Instagram of Facebook om anderen te inspireren. Creatieve inspiratie nodig? Kijk eens op Pinterest, op Etsy, in Flow, of op hun site. Er zijn ook talloze leuke creatieve blogs te vinden boordevol inspiratie, zoals A Beautiful Mess.

Ik ben de afgelopen tijd niet meer actief geweest op Pinterest, maar kan er wel heel blij en geïnspireerd van worden om mooie foto’s te bekijken en deze bij elkaar te zetten. Bekijk hier mijn eerste stappen op Pinterest-gebied.

3. Maak een natuur-foto-dagboek

mindful oefeningen tips, blog mindstyle, blogger inspiratie winter

Ja, hoewel ik graag binnen zit als het buiten zo koud is, blijft het toch gezond om iedere dag even wat buitenlucht op te snuiven. Al is het voor een bezoekje aan de groenteboer om de hoek. En binnen zitten wordt eigenlijk ook pas echt lekker als je echt hebt ervaren hoe koud het buiten is, toch?

Om je buitenleven mindful te maken, kun je een foto-challenge voor jezelf beginnen. Maak iedere dag 1 mooie buitenfoto en zet deze bijvoorbeeld op Instagram. Je zou zelfs 1 bepaalde plek kunnen uitkiezen om dagelijks een foto van te maken. Zo zal je veel bewuster gaan kijken hoe alles continue verandert: de lichtinval, de wolken, de blaadjes aan de bomen.

Ik was een keer bij een expositie van de fotograaf Wout Berger. Hij had iedere dag op precies dezelfde plek een foto gemaakt van het Ijsselmeer. Het was een geweldige expositie. Heel rustgevend en meditatief ook. Dan pas zie je hoeveel er eigenlijk echt te zien is in de wereld- als je maar goed durft te kijken. De expositie heette ook heel toepasselijk When I open my eyes. Je kunt je eigen natuurfoto’s daarna zelfs nog gebruiken om bij te mediteren of om een gedicht bij te schrijven.

4. Maak je eigen huisaltaar

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling

Dagelijks even rust nemen om naar je eigen ziel te luisteren wordt nóg leuker als jij daarvoor een persoonlijk plekje hebt. Ik schreef al eens een blog over het creëren van een eigen huisaltaar. Zeker in de winter is het fijn om hier mooie (geur)kaarsen neer te zetten. Je kunt jouw altaartje opfleuren met allerlei verschillende spullen waar jij blij van wordt. Kleine vaasjes met bloemen erin, beeldjes, schelpen die je in de zomer op het strand vond, een foto van iemand die jou inspireert of misschien een mooi sieraad? Steek de kaarsen ’s avonds lekker aan, ga ervoor zitten op een kussentje en mediteer, bijvoorbeeld met een mooie mantra erbij.

5. De kracht van Journaling

dagboek schrijven meer energie tips

Door te schrijven over emotionele zaken zorg je ervoor dat je gezond blijft. Je gaat er beter van slapen en je brengt zelfs minder bezoeken aan de dokter. Dit blijkt uit meer dan 200 wetenschappelijke onderzoeken. En wat is nu een betere tijd om te schrijven dan in de winter?! Heerlijk op de bank met een mooi notitieblok erbij. James W. Pennebaker was een van de eerste onderzoekers die de helende effecten van schrijven aantoonde. Wil je weten hoe je kan beginnen met helend schrijven? Voor Life Tree Academy schreef ik er een stappenplan voor. Een van mijn hobby’s is ook het zoeken naar mooie nieuwe notitieblokken. Zo (her)ontdekte ik onlangs de site Paperbreeze. Wil je meer inspiratie voor mooie notitieblokjes? Lees dan zeker even dit artikel van Feelmagazine. Hele leuke tips!

Ja, en daarnaast natuurlijk veel mooie boeken lezen deze winter en mooie films en documentaires kijken! Wat is jouw favoriete tip om de wintermaanden door te komen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

18 + zes =